Nyheter

Treffer skoler og dreper sivile

Mer enn 100.000 er drevet på flukt og minst 74 barn er drept i Jemen de siste ukene. Kampene i landet ble trappet kraftig opp med arabiske luftangrep for to uker siden.

Se interaktivt kart lenger ned i saken (eller ved å klikke her)!

– Konflikten i Jemen er i ferd med å drive et allerede utarmet land mot en humanitær katastrofe. Titusenvis av familier blir fordrevet og mange flere trues av sykdom og underernæring, sier Julien Harneis, Unicefs representant i det lutfattige landet på den arabiske halvøy.

LES MER: 30 prosent flere ble drept i krig og konflikt

540 drept

Trolig er tallet på drepte barn atskillig høyere enn Unicefs forsiktige anslag. Verdens Helseorganisasjon melder om 540 sivile drept og 1.700 såret siden 19. mars. Det rapporteres at sykehus er truffet av raketter og at skoler er overtatt av stridende. Det skal også være kapret ambulanser i forbindelse med kampene.

I to uker har flyangrep utført av en allianse ledet av Saudi-Arabia prøvd å bombe Houthi-bevegelsen i Jemen på retrett. I går ble det rapportert at de hadde truffet to skoler, med flere drepte og skadet.

Luftangrepene er en meget farlig strategi, mener Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås:

– Luftangrepene har også rammet sivile mål, med betydelige humanitære lidelser som resultat. Det er et stort spørsmål hvor effektivt dette er. Det som skjer i Jemen er en uhyre sammensatt konflikt som ikke vil bli avgjort med bombing, sier Hansen.

LES MER: Iran – Midtøstens stormakt

Må forhandle

Hansen mener eneste løsning finnes på forhandlingsbordet. Det er positivt dersom Houthiene og deres allierte, ekspresident Ali Abdulla Saleh, nå sier seg villige til å forhandle. Saleh er presidenten som i 2011 etter hardt press ga fra seg makten for å unngå borgerkrig. Den gang var Saleh og Houthiene erkefiender – nå har de alliert seg mot mannen som overtok presidentmakten.

– Skiftende allianser er typisk for Jemen. Et kjent sitat fra ekspresident Saleh – også brukt i en boktittel om ham – er «Dancing at the heads of snakes». Han behersker kunsten å splitte og herske og vet hvordan motstandere kan spilles ut mot hverandre, påpeker Stig Jarle Hansen.

LES MER: Jemen får ingen pause fra bombene

Som Libya?

Risikoen er at det i stedet for kompromissvilje og forhandlinger, ender med en langvarig voldelig konflikt med mange aktører, delvis langs religiøse og sekteriske skillelinjer, som i Irak, Syria og Libya.

– Faren for det er dessverre stor. Det blir veldig avgjørende hva som skjer de neste dagene i den viktige havnebyen Aden i sør. Klarer president Abdu Rabu Mansour Hadi og hans tilhengere å skape en front og slå tilbake Houthiene der, og hvilke kompromisser har Hadi i så fall inngått med de sørlige separatistene for å få deres støtte, sier Hansen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bakkestyrker

Skal Houthiene bekjempes, må det ifølge Hansen skje gjennom bakkestyrker. Luftangrep alene er ikke nok. Men det verste sceneriet er ifølge Jemen-eksperten at både president Hadi og Houthiene blir så svekket at de siste restene av den jemenittiske staten forsvinner, i et land som er sammensatt av et konglomerat av stammer.

– I så fall risikerer vi en stor humanitær katastrofe som kan vedvare i lang tid, frykter Hansen.

Det kan samtidig åpne veien ytterligere for en av verdens sterkeste terrorfilialer; Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). De har økt sin maktbase under den opptrappede konflikten de siste månedene, og har støtte blant enkelte sunnistammer som ser dem som et bidrag i kampen mot sjiamakt til Houthiene.

Mandag sa opprørerne i Houthi-bevegelsen at de er klare for å sitte ned og snakke fred hvis Saudi-Arabia og de andre landene i den arabiske alliansen stanser luftangrepene.

Ber om pause

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har bedt om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen, men er ikke blitt hørt. Ifølge ICRC er sykehusene som behandler de sårede, i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden.

I går meldte ICRC at de skal sende to fly med til sammen 48 tonn nødhjelp til Jemen de neste dagene. Samtidig er over 100.000 jemenitter fordrevet fra sine hjem, de fleste internt i landet. Men det er begynt å komme flyktninger til landene Somalia og Djibouti, som ligger rett på den andre siden av Aden-bukta. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vil flere prøve å flykte fra landet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter