ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Tilfellet Brittany Maynard

Hjernekreftsyke Brittany Maynard (29) har blitt USAs unge ansikt for retten til å dø. Filosofiprofessor mener hun er med på å normalisere legeassistert selvmord. Lege mener hun jakter den perfekte død.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

– Hvis eutanasi blir normalisert, vil det ligge en forventning om at man ber om det, advarer Lars Johan Materstvedt, professor i filosofi ved NTNU og tidligere forsker i Kreftforeningen.

Foto: Erlend Berge
Vis bildetekst

Lege Morten Horn mener det går i en retning der det ikke lenger handler om å lindre utålelig lidelse, men å hjelpe mennesker til å skape den perfekte død.

Foto: Erlend Berge
Vis bildetekst
Samfunn

De siste ukene har det unge ansiktet til Brittany Maynard preget USA. I april fikk hun beskjed om at hun hadde under seks måneder igjen å leve. Det førte til at hun tok valget om å dø for egen hånd. Datoen ble satt til 1. november.

I en personlig beretning på CNNs nettsider skrev hun:

«Siden resten av kroppen min er ung og frisk, vil jeg sannsynligvis holde ut en god stund selv om kreften spiser opp hjernen min. Jeg vil antakeligvis måtte lide på et sykehus i uker eller måneder. Og familien min måtte ha sett på.»

Fronter dødshjelp

Legeassistert selvmord i USA

  • – Et tilbud til dødelig syke mennesker som har mindre enn seks måneder igjen å leve. Et av kravene er at du er mentalt oppegående.
  • – Tillatt i fire stater i USA: Oregon, Washington, Montana og Vermont. I tillegg har en dommer i New Mexico godkjent det for terminalt syke pasienter.
  • – Fungerer slik at du får utdelt en dødelig brukerdose som du selv kan innta når du ønsker det. Siden 1997 har 1.173 mennesker fått utdelt en slik dose i Oregon. 752 personer har brukt det til å ta livet sitt siden, 71 av dem gjorde det i fjor.
  • – Eutanasi, altså at legen injiserer medikamenter, er forbudt i USA.
  • – Det er én stor forskjell mellom USA og Benelux-landene. I USA er det bare såkalte terminalt syke som har rett på legeassistert selvmord. Det vil si de som forventes å dø innen seks måneder. I Benelux-landene, derimot, er det tillatt for alle som har en «uttålelig lidelse uten sikte om forbedring». Det åpner for både kronikere og psykisk syke.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer