Nyheter

Tilbød Blomhoff stilling og stillhet

I januar 2013 da underslaget var på 5 millioner kroner, signerte Are Blomhoff avtale om konsulentstilling i Stiftelsen Betanien med lønn på en halv million.

Fra februar til juni fjor gjennomførte revisjons- og rådgivningsfirmaet BDO en granskning på oppdrag for styret i Stiftelsen Betanien Bergen (SBB). Styret ville ha en ekstern vurdering av hva som ble gjort da Are Blomhoffs underslag kom for en dag.

Saken startet høsten 2011. Da fikk styreleder Christian Hysing-Dahl et anonymt skriftlig varsel om at Blomhoff skulle ha et «stort problem med alkohol». BDO-rapporten sier at styreleder fulgte opp varselet, men forteller ikke hva han gjorde.

I august 2012 gikk en varsler i Betanien-systemet til et av styremedlemmene og fortalte om «uakseptabel adferd samt mulige misligheter». Styremedlemmet kontaktet Hysing-Dahl.

Fra styreleder ble varslet til hele styret ble fullt ut informert om Blomhoffs underslag, gikk det ti måneder. I denne perioden var det hovedsaklig styreleder som håndterte saken.

I november 2012 la revisor fram undersøkelser for styreleder. «Mulige kritikkverdige forhold» ble lagt på bordet. Senere i november la varslerne fram dokumentasjon som Hysing-Dahl mente var klare bevis på «misligheter/underslag og uetisk adferd» fra Blomhoff.

LES MER: Tilliten til Betanien-styret «smuldret opp»

Erkjente underslag

På en konfrontasjon i januar 2013 erkjente Blomhoff underslag. Samtidig fikk han et utkast til sluttavtale. På dette tidspunktet var underslaget summert til fem millioner kroner. På oppdrag fra styreleder vurderte advokat om SBB hadde plikt til å anmelde Blomhoff til politiet. Advokaten svarte nei. Samtidig signerte Blomhoff avtalen han hadde fått fra styreleder. Han skulle få holde fram i en lønnet konsulentstilling i stiftelsen med en årslønn på 500.000 kroner.

LES OGSÅ: Krever 28 millioner fra prest etter underslag

På møtet i september 2013 drøftet styret et utkast: Få til en avtale med Blomhoff der han skulle godta en nedbetalingsplan slik at SBB fikk tilbake pengene. Styret sa nei til forslaget. Samtidig sa det verken ja eller nei til å anmelde underslaget til politiet. Først på oktobermøtet ble styret enig. 1. november ble Blomhoff anmeldt.

I oktober i fjor siktet Hordaland politidistrikt Blomhoff for underslag, bedrageri og sexkjøp. I desember innstilte politiet på en tilståelsesdom. 27. januar tilstod Are Blomhoff forholdene i siktelsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kritikk mot styret

I BDO-rapporten får styret i SBB kritikk for flere forhold:

• Styreleder og involverte styremedlemmer burde reagert raskere da de ble varslet om misligheter, de burde iverksatt «undersøkelser umiddelbart for å avdekke fakta».

• Det gikk fire måneder fra styreleder ble varslet til Blomhoff ble konfrontert.

• Styret brukte åtte måneder på avgjørelsen om å gå til politiet. Burde «vært gjort på et langt tidligere tidspunkt», sier eksterngranskerne.

Også Drammen tingrett kommenterer at det gikk lang tid fra Blomhoff erkjente underslag og fram til domfellelse: «Retten finner (...) at det bør tas et visst hensyn til tidsforløpet», skriver dommeren når han utmåler straffen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter