Nyheter

– Ta imot flere barn!

Røde Kors Ungdom vil gi en stemme til de 840 bosettingsklare flyktningbarna i Norge som ikke bli hørt.

På asylmottak rundt om i Norge sitter 5.000 flyktninger som har fått opphold i Norge. Av disse er 650 barn i familier og 190 ­enslige, mindreårige. De venter på et sted å bo.

Særlig for barna og ungdommene som har kommet alene til Norge er det en påkjenning å bo på mottak, forteller Espen Breivik, leder i Røde Kors Ungdom:

– De blir stresset.

LES SAKEN: 87 kommuner tar ikke imot flyktninger

Søvnløse

Ungdomsorganisasjonen har aktiviteter for barn på 15 asylmottak i Norge. I en kampanje opp mot jul ber de kommuner vise storsinn og ta imot flere flyktningbarn.

– I møte med barna ser vi at det å oppholde seg over lengre tid i mottak ikke er en god situasjon. De forteller om usikkerhet og savn, at de kjenner seg maktesløse og blir søvnløse, forteller Espen Breivik.

For enkelte barn er det skadelig å være lenge på mottak, hevder han:

– Livet blir satt på vent. De får ikke være barn fordi livssituasjonen er vanskelig.

LES OGSÅ: O juleufred

Bosettingsrekord

65 prosent av de bosettingsklare venter i mer enn et halvt år. Noen venter i flere år. Da har de allerede ventet på å få asylsøknaden behandlet. Barn og unge blir bosatt først, men ungdomsleder Espen Breivik synes likevel at ventetiden blir for lang.

Norge bosetter i år flere flyktninger enn noensinne, men likevel bosettes for få, mener Nasjonalt utvalg for bosetting og asylmottak.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har bedt kommunene ta imot nærmere 11.000, men bare 8.000 blir faktisk bosatt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Plikt

– Når en kommune som Larvik tar imot flere enn de er bedt om viser det at der det er hjerterom, er det husrom, sier Espen Breivik.

– Mener du at kommuner som ikke tar imot noen er hjerteløse?

– Kommunene kjenner nok sin evne til å ta imot flyktninger, men det er et kollektivt ansvar og en medmenneskelig plikt å ta imot dem. En reaksjon fra kommuner som ikke vil bosette, er at de ikke ønsker å ta imot flere flyktninger til Norge. Men dette handler jo om dem som Norge allerede har sagt ja til, sier ungdomslederen.

Diplom

Røde Kors Ungdom har delt ut diplom til kommuner som tar imot flere enn det de er bedt om. Espen Breivik tror at ros og oppfordring kan gi ringvirkninger.

– Vi gjør det fordi vi i Røde Kors har en talspersonsrolle for dem som ikke kommer til orde.

Han synes det er trist at vel 20 prosent av norske kommuner ikke vil ta imot en eneste flyktning i år. Han håper noen vil ombestemme seg.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter