Nyheter

Svenske KrF er i katastrofemodus

– Havner vi under 4-prosentsgrensen, vil det vært fælt tungt for oss, sier partiveteran Nils-Erik Emme.

Både Kristdemokraterna-veteran Nils-Erik Emme og partileder Göran Hägglund gir jernet for å unngå katastrofen: Kristendemokratene under sperregrensen.

– Jeg har vært med siden det startet og vi bare fikk 1,8 prosent her i Jönköping. Det er fælt om vi havner utenfor Riksdagen, sier Emme, pensjonisten som er klar for et nytt oppdrag for partiet han har tjent i mange tiår.

Timene tikker mot en dramatisk svensk valginnspurt for KrFs svenske fetter. For Kristdemokraterna (KD) er det bare å innse at nervedagene ikke er til å unngå:

Foran valget neste søndag ligger partiet bare så vidt over sperregrensen. Etter åtte år som regjeringsparti er avgjørende velgergrupper på gjerdet.

– Vi klarer oss. Vi ser nå bedring i målingene, forsikrer en optimistisk partileder Hägglund, som Vårt Land treffer på innspurt i partiets gamle kjerneområder (se egen sak).

LES OGSÅ: Velgerne flykter fra svenske kristeligdemokrater

«Hjem til Jönköping»

Men galluper er ikke valg. Og de siste to årene har det regjeringsslitte partiet KD i jevne og lange perioder ligget på 3-tallet, under sperregrensen.

Derfor har svenske kommentatorer spurt om partiet kan bli sendt ut av Riksdagen i Stockholm og «hjem til Jönköping».

Området er egentlig partiets vugge, byen ligger sentralt i det «svenske bibelbeltet». Det er preget av stor frikirkelig aktivitet. Beltet har utløpere vestover mot Göteborg.

Veteran-frykt

Vårt Land besøker det svært rommelige partikontoret i byen. 69-åringen Nils-Erik Emme kommer innom for å hente en bunke plakater. De skal erstatte en rekke som er revet ned.

– Jeg har vært med siden Alf Svenssons dager – da han ledet ungdomsforbundet, forteller Emme.

Og det er nettopp den legendariske Svensson dette partiet kan takke spesielt. Svensson drev møysommelig partibygging i Jönköping og sto for en så varm og menneskelig profilering at partiet tidlig steg fra å være miniparti til regjeringsparti i svensk politikk.

Suksessen og gjennombruddet kom i 1991:

– Og det var et stort øyeblikk. Havner vi nå under 4-prosentsgrensen til Riksdagen, vil det vært fælt tungt for oss. Jeg håper det ikke hender, sier Emme.

LES OGSÅ: Vant lederkampen i Sveriges «KrF»

Mye på spill

Like i nærheten kjemper partiet på gateplan. Ved valgboden like ved Rådhusparken er et stort antall frivillige valgarbeidere og proffe politikere i sving.

At KD og de borgelige vennene kan miste regjeringsmakten, er ganske sannsynlig. Men rent ille for partiet er om det havner under sperregrensen og taper «alt»: Millioner av svenske støttekroner og en hel drøss med heltidspolitikere.

– Hvis det går galt på riksplan, kan vi likevel få et direktemandat her fra Jönköping. Da vil vi fortsatt være i Riksdagen, sier en av hovedstrategene i området, kommunalråd Andreas Sturesson.

Gammeldagse finter

Hver tolvte av KDs velgere bor i fylket Jönkøpings län:

– Det er faktisk her det gjelder: Gjør vi det virkelig bra i Jönköping gir det større løft for landsresultatet enn om vi skulle reise oss noen «null-komma»-prosenter i andre storbyer, forklarer Sturesson.

– Hva er trumfkortet?

– «Back to basic», sier han og utdyper:

– Alle leser ikke lokalvisen lenger, fordi internett har tatt over. Vi kan derfor ikke regne med at vi får de presseoppslagene vi ønsker. Men når jeg tar denne løpeseddelen og legger den i postkassen, så kommer den påviselig fram. Det gammeldagse valgarbeidet duger faktisk ennå.

Kjendistett

Og kanskje får de drahjelp fra gamle profiler, som Alf Svensson? Han bor fortsatt i Jönköping, der veteraner og kristendemokratiske toppfolk formelig klumper seg sammen. Ikke langt fra Svensson bor civilminister Stefan Attefall. Og som ikke det er nok: Dagens partileder, Göran Hägglund, har flyttet til leilighet i Jönköping.

Men selv med styrke i ryggen, merker også valgteamet i KDs høyborg regjeringsslitasjen. De mener det er den som trekker sifrene ned.

– Kan skepsis på grasrota mot rundere profil i saker som homoekteskap og abortspørsmålet forklare noe?

– Neppe, svarer Sturesson og mannskapet i valgboden.

– Vi merker ingen slik uro. Det ble nylig startet et nytt parti, Kristna Värdepartiet, og de fikk knapt oppslutning.

Lettest å klage

Nettopp fordi innsats i bibelbeltet teller, er også partiets parlamentariske leder, Emma Henriksen, på gjestevisitt i Jönköping. Hun forsøker å forklare hvorfor KD sliter litt mer enn i de siste valgkampene:

– Å sitte i regjering koster. Derfor er det lettere som parti å være i opposisjon enn i posisjon. Man må jo gjøre kompromisser. Det er alltid lettere å prate om hva man vil gjøre enn få fram hva man egentlig har gjort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter