Nyheter

Svarer med tre millioner gråtende Muhammed-er

Terrorrammede Charlie Hebdo kommer onsdag ut i et opplag som er hundre ganger større enn normalt. – De balanserer en utstrakt hånd med et budskap om sin egen kompromissløshet, mener satiriker Eirik Bergesen.

Onsdag utkommer den første utgaven av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter terroren, på dagen en uke etter at den lille redaksjonen ble rammet i et av de største enkeltangrepene på ytringsfriheten verden har sett.

Redaksjonen mistet ti av sine ansatte, deriblant redaktøren Stéphane Charbonnier og stjernetegnerne Cabu og Wolinski, da maskerte islamistiske terrorister med håndvåpen tok seg inn i magasinets redaksjonslokaler i Paris.

LES OGSÅ: – Tolv drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad

«Alt er tilgitt»

Charlie Hebdo varslet tidlig at de ville komme ut som planlagt onsdag denne uken, men det har vært knyttet stor spenning til hvordan utgaven ville se ut. Mandag kveld distribuerte magasinet forsiden og åtte sider.

Coveret viser profeten Muhammed som holder opp et skilt hvor det står «Je suis Charlie» (jeg er Charlie). Over hodet hans står det «Tout est pardonné» (alt er tilgitt). Han feller en tåre.

Fransk media, og media ellers i verden, tolker karikaturen som at det er Muhammed som tilgir Charlie Hebdo for å harselere med ham. Uten å forklare forsidetegningen spesifikt sa også talsperson for magasinet, Richard Malka, til fransk radio mandag at den nye utgaven «selvsagt» inneholder tegninger av profeten.

LES OGSÅ: «Charlie og ytringsfriheten»

Ytringsfrihet og blasfemi

Også redaktøren for den norske satiresiden Opplysningskontret, Eirik Bergesen, tolker tegningen på forsiden som at den er av profeten.

– Er det dette da et godt svar fra Charlie Hebdo på terroren ?

– Vel, Charlie er Charlie. Vi går rundt og sier at vi er Charlie. Men det er vi ikke. Charlie er spesiell, og spesielt modig. De er for ytringsfrihet og for blasfemi for enhver pris, og den høyeste prisen har de jo måttet betale. Det er ikke min oppgave å bedømme dette som sådan, men satirefaglig er denne forsiden godt håndverk, sier satirikeren til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Markerer seg

Astronomiske tre millioner eksemplarer er trykket opp, på 16 språk. En ordinær uke har Charlie Hebdo et opplag på mellom 30.000 og 40.000.

Tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, synes det er naturlig at Charlie Hebdo følger opp på denne måten.

– Ikke bare av ytringsfrihetsmessige hensyn, men også markedsmessige. De vet at dette selger, og de har lyst å markere at de ikke lar seg skremme, sier han til VG.

LES OGSÅ: – Et rystende angrep på et antirasistisk magasin

Massepublisering

Ifølge Charlie Hebdo-talsmann Richard Malka er hele morgendagens magasin laget av originalmedlemmer av redaksjonen, til tross for at ti av dem ble drept onsdag.

– Vi vil ikke gi opp, for da ville ikke noe av dette betydd noe, uttaler Malka til fransk radio.

TV-kanaler og presse over hele Europa har publisert forsiden av onsdagens Charlie Hebdo, deriblant Libération, Le Monde, Frankfurter Allgemeine og The BBC. I USA har blant andre Washington Post, USA Today, LA Times, Wall Street Journal, The Daily Beast og CBS News kjørt coveret, mens New York Times har latt være, skriver britiske The Guardian. I Norge har både VG, TV 2, Dagbladet og Aftenposten gjengitt forsiden.

Fransk muslimsk råd og Sammenslutningen av franske islamske organisasjoner gikk onsdag ut med en felles oppfordring til landets muslimer om å forholde seg rolige og ikke reagere følelsesmessig på bladet.

LES OGSÅ: «Den farlige latteren»

– Utstrakt hånd

Satiriker og redaktør Eirik Bergesen synes det er interessant å merke seg at flere enn tidligere nå velger å trykke en Muhammed-karikatur. Han mener forsiden kommuniserer to ting samtidig.

– De balanserer en utstrakt hånd med et budskap om sin egen kompromissløshet. Det er tid for forsoning, samtidig som de tydeliggjør at de vil fortsette som før, sier Bergesen.

I alt mistet 17 mennesker livet i terrorangrepet mot Charlie Hebdo og skyteepisodene og gisselsituasjonene som fulgte.

I etterkant har millioner av mennesker samlet seg i gatene i Paris og mange andre byer i Frankrike og Europa for å vise styrke og samhold, og sitt forsvar for ytringsfriheten. De tre som antas å ha utført terroren er alle drept av politiet.

LES OGSÅ: Nå er ytringfriheten for alle

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter