Nyheter

SV: Smålig kutt rammer flyktninger

Regjeringen vil hindre innvandring. Derfor kutter de reisestøtte til flyktninger, mener Karin Andersen.

I tidligere statsbudsjett har det ligget inne 6,8 millioner kroner som flyktninger med opphold i Norge kan søke om når de får tillatelse til å hente familien sin til Norge. Fra 1. januar forsvant disse pengene.

Regjeringens samarbeidsparti Kristelig Folkeparti og Venstre godtok kuttet.

LES OGSÅ: Asho er alene

Ahsos historie

Vårt Land fortalte mandag om den somaliske flyktningkvinnen Asho Abdulahi Hersi, som i tre år har ventet på svar om hennes mann og åtte barn får komme til Norge. Om hun nå får ja, kan hun ikke søke om reisestøtte. Selv vil hun ikke klare å betale for de 70-100.000 kronene som behøves for å få familien hit.

– Dårlig integrert

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer kraftig i at reisestøtten er borte. På Stortinget har hun sagt sin klare mening om dette debatten om i statsbudsjettet: «Kuttet på 6,8 mill. kroner er et smålig kutt som kan hindre at familiemedlemmer får mulighet til å gjenforenes.».

– Hvorfor opprører dette deg?

– Det ene er at det er en menneskerett å ha et familieliv. Det andre er at hvis du skal integreres og slå rot i Norge, går det dårlig om du hele tiden skal bekymre deg for familien som er i en livsfarlig situasjon, eller over at du aldri skal få se dem igjen. Tenker jeg meg inn en slik situasjon, står hodet mitt stille. Jeg klarer ikke tanken på at ungene mine ikke skulle være sammen med familien, sier Andersen som sitter på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti (SV).

LES OGSÅ: – Sleipt å si ja, så nei

Hun mener at knapt sju millioner er småpenger i budsjettet, men for disse millionene er det mange som kan få hjelp til å få familien hit.

– Kynisk

Andersen påstår at kuttet er en del av regjeringens innvandringspolitikk.

– Jeg tror regjeringen vet hva som er konsekvensene – at flyktninger ikke får komme hit. Dette er en del av den kyniske politikken for å hindre folk i å komme til Norge. Dette målet er overordnet alt. Det føyer seg inn i et mønster, sier Karin Andersen.

Hun er overrasket at kuttforslaget ikke ble reversert i budsjettforliket.

– Jeg hadde ventet at det særlig for KrF ville være en hjertesak å samle familien.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Uten råd

– Hvorfor er det rimelig at staten betaler for billetten til familier som skal gjenforenes?

– Dette er stort sett mennesker som ikke har råd til det selv. Er vi opptatt av at noen skal være en familie, at det altså ikke blir skilsmisse, er familiegjenforening en logisk konsekvens. Slik har det vært fram til nå. Denne regjeringen må begrunne endringen, for det har de ikke gjort. De har bare tatt pengene, sier stortingsrepresentanten.

SV kommer til å ta det opp når statsbudsjettet skal revideres.

– Da vil vi utfordre KrF og Venstre på å få pengene inn igjen, sier Karin Andersen.

LES OGSÅ: Religiøse ledere kan få opphold enklere

– Ikke viktig nok

Familiepartiet KrF tok ikke opp kuttene i reisestøtte da de forhandlet om statsbudsjettet i høst.

– Hvorfor godtok KrF kutt i statsbudsjettet for 2015 som rammer de som ønsker familiene sine til Norge?

– Dette var et punkt vi valgte å ikke forhandle om, men det betyr ikke at vi er enig i kuttet. Men for oss var det andre saker som var viktigere. Vi tok det ikke med i vårt alternative statsbudsjett, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti (KrF).

– Finnes ordninger

– Hvordan kan det ha seg at familiepartiet KrF ikke bidrar til at familier finner sammen igjen?

– Det er feil å si at vi ikke bidrar til det. Vi har kjempet for familien på flere måter i vår politikk. I denne saken mener vi det er gode ordninger i kommunene som flyktningene kan søke.

– I et brev som fagforumet for flyktningarbeid har sendt til UDI, hevder de at kommunene ikke har andre måter å støtte på?

– Jeg hører hva du sier. Om det er tilfelle, må vi se på deres begrunnelse. Når vi får sett brevet, så vil vi selvfølgelig seriøst vurdere om vi skal ta saken opp i revidert statsbudsjett.

– Svartmaling

– Flyktningarbeiderne frykter at flyktninger ikke får familien sin til Norge og at det kan føre til kriminalitet for å skaffe penger til billetter. Hva sier du til det?

– Jeg må nesten få lese brevet. Det høres bekymringsfullt ut, men min første reaksjon er at dette er en mistenkeliggjøring av gruppen og en svartmaling av situasjonen. Vi må gå ut fra at også flyktninger er anstendige folk, og at de søker hjelp, sier Geir Toskedal i KrF.

– Ikke viktig

Vårt Land har sendt over en rekke spørsmål til Justisdepartementets politiske ledelse om kutt i reisestøtten, men har så langt ikke fått noe intervju. Statssekretær Jøran Kallmyr (bildet) svarer dette på e-post:

«Norge ikke er forpliktet til å gi økonomisk støtte til familiegjenforening. Det er ikke en viktig oppgave for Norge å bruke ressurser på familiegjenforening», skriver Kallmyr.

Han peker på at regjeringen foreslo å avvikle ordningen i statsbudsjettet 2015 og at «Stortinget sluttet seg til dette i budsjettbehandlingen».

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter