Nyheter

SV-Lysbakken vil frata kirken vigselsretten

SV-leder Audun Lysbakken mener Den norske kirke må vie alle eller ingen så lenge den mottar store summer fra staten.

I forrige uke vedtok Kirkemøtet et nei til å vie likekjønnede par. Nå mener SV-leder Audun Lysbakken at det bør få konsekvenser.

– Skal Den norske kirke være en folkekirke med en privilegert posisjon i samfunnet, da kan den ikke diskriminere mellom ulike typer kjærlighet, sier Lysbakken og fortsetter:

– Enten må den vie alle, eller ingen.

– Veldig spesielt. Men SV-lederen møter motbør i Frp:

– Det er veldig spesielt å stille slike krav. Jeg er også uenig i det Kirkemøtet gjorde, men mener likevel det er bra at kirken tar slike avgjørelser selv, sier stortingsrepresentant Sivert Haugen Bjørnstad (Frp).

Lysbakken synes vedtaket på Kirkemøtet er «utrolig skuffende» Selv er han ikke medlem av kirken, men forbeholder seg retten til å kritisere hvis kirken, eller andre trossamfunn, gjør noe han «mener er feil».

I SVs program heter det at «lesbiske og homofile par skal sikres mulighet for vigsel i Den norske kirke så lenge kirken har vigselsrett». I dag er SV det eneste partiet på Stortinget som krever at par av samme kjønn skal kunne gifte seg i kirken.

– En maktfaktor. – Hvorfor er det viktig at homofile og lesbiske får gifte seg i kirken?

– Kirken er fortsatt en maktfaktor i det norske samfunnet. Gjennom slike vedtak gjør kirken at det blir enda vanskeligere for homofile og stå frem med sin kjærlighet og identitet. Det synes jeg er forferdelig trist. Det er enkeltmennesker som betaler prisen for den konservative staheten i dette spørsmålet, sier Lysbakken.

– Bør ikke et trossamfunn få bestemme selv hvem de vil vie?

– Jo, men Den norske kirke er i en særstilling fordi den fortsatt er et svært privilegert trossamfunn i det norske samfunnet. Den har tette bånd til staten og mottar svært mye penger som de fleste av oss er med på å betale inn, enten vi er medlemmer eller ikke. Den typen privilegier gjør at det er rimelig noen ganger å stille andre krav til Den norske kirke enn det vi stiller til andre trossamfunn, sier han.

Venstre vil skille. SV er ikke alene om å ville frata kirken vigselsretten. Også Venstre vil kirkelig vigsel til livs, men ikke på grunn av sitt nei til homovigsel.

– Det formelle rundt ekteskapet bør ordnes av det offentlig. Det har vi ment lenge, helt uavhengig av Kirkemøtet, sier stortingsrepresentant for Venstre, Iselin Nybø.

Nå tror hun kirkens vedtak kan blåse nytt liv i debatten om vigselsrett.

– Jeg tror flere og flere vil få øyne opp for Venstres politikk. Nemlig at staten bør ha ansvar for det juridiske, mens trossamfunn bør ha ansvar for det religiøse, sier Nybø.

Kjemper i Høyre. Hun får støtte fra stortingsrepresentant Svein Harberg i Høyre. Også han ønsker borgerlig vigsel, men fikk ikke flertall for sitt syn da partiet utformet dagens partiprogram i fjor.

– Jeg mener det er naturlig med en statlig vigsel som er obligatorisk for alle. Deretter kan hver enkelt bestemme seremoni selv, sier Harberg.

Samtidig er han ikke enig med Lysbakken om å frata kirken vigselsrett på bakgrunn av teologi.

– Vigselsretten som er gitt til trossamfunn er en forlengelse av den statlige vigselsretten. Det har ikke vært stilt noen krav om at de også må vie likekjønnede par, sier Harberg.

Er fornøyd. Frp er på sin side fornøyd med ordningen om kirkelig vigsel.

– Vigsel i kirken er en tradisjon. Jeg ser ingen grunn til å forandre på noe som fungerer bra, sier Bjørnstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter