SV igjen over ­
sperregrensen - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
309242_NP.jpg

Foto: Vårt Land

Samfunn

SV igjen over ­
sperregrensen

De rødgrønne øker jevnt forspranget på de blåblå.

ANALYSE: Etter å ha ligget under sperregrensen siden i fjor høst, berger Sosialistisk Venstreparti seg omsider trygt over, med en oppslutning på 4,4 prosent. De aller fleste velgerne har SV hentet fra Arbeiderpartiet, som går litt tilbake.

Likevel er de rødgrønne partiene i siget oppover, mens de blåblå jevnt og trutt taper terreng. I november i fjor hadde Høyre og Frp 88.000 flere velgere enn de rødgrønne, nå har de rødgrønne 134.000 flere velgere enn Høyre og Frp.

Blåblå tilbake. Høyre, som i morgen innleder sitt landsmøte, har en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng til 26,2 prosent. Høyre har vært i jevn tilbakegang siden vår toppmåling på 30,3 prosent i januar.

Fremskrittspartiet har ikke fått noe velgerløft av sitt landsmøte. Målingen, som er tatt opp under landsmøtet, gir partiet 13,7 prosent. Selv om oppslutningen er forholdsvis stabil, er det større uro i velgermassen. Frp har den laveste lojalitetsprosenten av alle: 69,5 prosent. Det er mange velgere som vandrer mellom Frp og sofaen og mellom Frp og Høyre. Til andre partier har Frp minimal utveksling.

Arbeiderpartiet går tilbake 1,2 prosentpoeng til 34,4 prosent. Våren sett under ett er Arbeiderpartiet stabilt, med en liten trend oppover.

KrF-velgere til sofaen. Kristelig Folkeparti har en liten tilbakegang, til 5,4 prosent. Målingen er tatt like etter at det ble kjent at KrF hadde gått bort fra reservasjonsrett for fastleger til fordel for en annen løsning for samvittighetsfriheten. Bakgrunnstallene viser at 14.000 KrF-velgere har gått til sofaen siden forrige måned, men det kompenseres med at de har vunnet velgere, blant annet fra Frp.

Sp mest fram. Senterpartiet har størst framgang på denne målingen, og får 5,7 prosent. Venstre øker også litt og får 5 prosent. Rødt og Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil.

Hvis denne målingen hadde vært stortingsvalg, ville mandatfordelingen bli Ap 60, H 46, Frp 25, Sp 10, KrF 9, V 9, SV 8, MDG 1 og Rødt 1.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

– Mye hyggeligere å spise middag sammen på en søndag

Trine Lise Sundnes i LO er sjokkert over å ha en regjering som sier at det er samme hvilken dag som samler oss til refleksjon, ettertanke og hvile.

– Det er verdisakene som splitter KrF og Frp

Fredag kveld taler Aps partisekretær Raymond Johansen til Akershus KrF på Sørmarka om det som forener Ap og KrF.

– Jeg beklager, Erna Solberg

Hege Storhaug kalte Erna Solberg «kultursviker».

KrF-topp vil sende Krekar hjem

Villig til å bryte menneskerettighetene.

Mormor i Bærum: – Gutten er død

Datteren tok med sin to år gamle sønn fra Norge til Den islamske staten i Syria. Denne uken kom sjokkbeskjeden.

– Tragedien viser en systemsvikt

«Storhaug kortslutter i møte med hellige tekster»

Men hun er ikke den eneste, skriver Håvard Nyhus.

«Frp har skremt bort gamle venner i KrF»

Felles forsonende saker som veier opp mot krangel, er borte, skriver Per Anders Hoel.

Buddhister snikinnmeldt i Den katolske kirke

– Det er bare å beklage, sier sogneprest.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE