Nyheter

Styrer forbi KrFs tiltak mot abort

Regjeringspartiene og Venstre samles om alternativ strategi: Foreslår heller en «pakke» om ungdomshelse enn KrF-satsing på gratis prevensjon.

– Mest bør det handle om å ­skape trygge sterke ung­dommer. Det har i sin tur også inn­virkning på abort­tallene, sier Frps helsetalskvinne ­Kari ­Kjønaas Kjos, på vegne av ­Høyre, Frp og Venstre.

I dag avgir Stortinget ­inn­stilling­­­ om KrF-inititativet for en bred tiltakspakke for å få ned aborttallene. Men i går ønsket de to blå partiene og Venstre i fellesskap å fortelle Vårt Land om hva de mener duger ­bedre enn KrFs tiltak.

Etter det Vårt Land får opplyst, vil heller ikke Sp støtte den tiltakspakken som KrF tidligere i vår lanserte. Når også «sam­arbeidskameratene» i Høyre, Frp og Venstre altså bakker ut, havner KrF rimelig alene.

LES OGSÅ: – «Historiens kvern» vil trekke KrF mot Ap

Het strid. KrF har fremmet tiltaksplaner mot abort før. Men i år kom fremstøtet etter en het strid om reservasjonsadgang og en kort debatt i KrF om mulig nyorientering av partiets egen abortpolitikk. KrF-talskvinne Olaug Bollestad ville i vinter heller vektlegge kampen for å få ned aborttallene, enn spørsmålet om selvbestemmelse.

Og da KrF tidlig i april fremmet sin ti-punkts strategi for færre aborter, ­inneholdt den sterkere satsing på prevensjonstiltak enn før. Det handlet om utbygging av ­helsetilbud og utvidet tilbud om gratis ­prevensjon til også å gjelde spiral og langtids­­virk­ende hormonell prevensjon til 16-19-­åringer.

LES OGSÅ: Ap brukte blogg-Kaluza i PR-kamp

For snevert. Innad i KrF mente mange at partiet opptrådte mer utadrettet og pragmatisk enn før. Men Kjos i Frp og helsetalspersonene Ketil ­Kjenseth ­(Venstre) og Tone ­Trøen ­(Høyre) snur KrFs ­tematikk helt rundt:

– Det er all grunn til å jobbe for færre aborter. Men vi ønsker en langt bredere tilnærming. Det bør heller handle om utfordringer unge møter på bred front, sier de.

Troikaen mener KrF opptrer for snevert. De vil i stedet la enkelttiltak a la det KrF foreslår, bli vurdert som en del av en større strategi for ungdomshelse.

Den skal ikke bare inkludere seksuell helse – men også tema som selvmord, overvekt, tilbud til unge med kronisk sykdom og funksjonshemminger.

Binder Høie. Gjennom en merknad i innstillingen til ­saken binder de i praksis helse­minister Bent Høie til å «utarbeide en egen ungdomshelsestrategi» for unge opp til 25 år.

– På høringer har jeg stadig møtt ungdommer som sier det er krevende ikke å være barn og ikke å være voksen – og dermed finne støttepunkter. Våre tre partier har drodlet og vil heller bruke denne anledningen til å fremme ungdomshelse ­generelt, sier Kjos.

Kjenseth har selv jobbet i ­videregående skole og på ungdomsklubb og kjenner til ­utfordringer som utsatt ungdom møter: Få helsesøstre og lite tilgang på helsepersonell.

– Nå vokser den første digitale generasjonen opp. Disse må vi møte med ny teknologi der de kan raskt kan få svar, sier ­Kjenseth i Venstre.

– Her handler det mye om prevensjon for kvinner. Vi ­ønsker også en vektlegging av hvilket ansvar guttene har, sier Trøen.

Nei til alt. – Er det ikke et langt spenn fra KrFs målrettede tiltakspakke mot abort til å ende opp med en ungdomshelseplan?

– Jo, men spørsmålene om mer bredde kom fort. Som det med hvor guttene er i oppi alt dette, svarer Kjos.

– Er det i det hele tatt noe i KrFs forslagspakke dere som enkeltpartier vil stemme for?

Kjenseth: – Nei.

Kjos: – Ikke av KrFs enkeltpunkter, fordi de kan debatteres i en større sammenheng om ungdomshelse.

Trøen: – Mange av KrFs ­forslag er i seg selv gode, men bør ses som tiltak i en større strategi.

Bollestad-håp. Stortings­­­­­- ­­­­­­­­­­­deb­att­­­­en om KrFs tiltakspakke står på dagsorden i Storting­et neste tirsdag. Helsetalskvinne Olaug Bollestad håper og tror ikke at KrF står alene om alt ­under selve ­avstemning- en.

– Hvordan reagerer dere på at de andre ikke-sosialistiske partiene samles og lar dere stå alene?

– Vi satser på å få flere med oss på enkeltpunkter i tiltaksplanen vår. Men her er det ikke «enten eller» – men «både og». Om vårt forslag om abort­forebyggende tiltak kan ut­gjøre et kapittel i satsingen deres på ungdomshelse, er det i bunn ­tilfredsstillende, sier helsetalskvinnen.

– Men er det ikke solid avstand mellom tiltakspakken dere ønsket mot aborttall og det kollegene deres danner flertall for?

– En handlingsplan der forså seksuell helse inngår, er ikke i strid med ønskene våre, svarer Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter