Nyheter

Stortinget krever giftfjerning

Alle partiene på Stortinget ønsker handlingsplan for giftfri hverdag. Samtidig vedtok et flertall å åpne opp igjen for giftig blyhagl.

– Det er ganske spesielt at i samme møte som en enstemmig komité ønsker handlingsplan for en giftfri hverdag, går Ap, Sp, H og Frp inn for at vi skal oppheve forbudet mot blyhagl, sier Ola Elvestuen (V), leder for Stortingets energi- og miljøkomité.

Han understreker at det finnes fullgode alternativer til bly som ammunisjon. Miljødirektoratet har advart mot blyhagl fordi det er et giftig tungmetall som gir akutte og kroniske helse- og miljøeffekter. Også i små mengder kan bly skade nervesystemet, nyrene, fordøyelsessystemet, blodomløp og evnen til reproduksjon. Blyhagl har vært forbudt siden 2005.

– Her har Arbeiderpartiet tatt initiativ til et forslag om å åpne for blyhagl igjen. Da er det noe med tenkningen som ikke henger sammen, sier Elvestuen.

Lars Haltbrekken, leder for Naturvernforbundet, har problemer med å forstå at partier som stemmer for en handlingsplan mot miljøgift, samme dag stemmer for å tillate blyhagl.

– Partiene som stemte for, setter natur og helse sjakk matt når de så tydelig vender det døve øret til de klare miljø- og helserådene mot å bruke blyhagl, sier Haltbrekken.

LES MER: – Hverdagen er full av gift

Mindre gift

KrF og SV er fornøyd med at alle partiene vil stemme for å kreve en handlingsplan for en giftfri hverdag.

– Dette betyr mer tilsyn og kontroll, bedre forbrukerinformasjon og bransjedialog, og vi er fornøyd med at det blir en handlingsplan, sier Ingunn Gjerstad, medlem av energi – og miljøkomiteen for SV.

– Dette er en veldig viktig sak, som gjelder vanlige hverdagsprodukter. Det er bra at vi får en handlingsplan og en gjennomgang på dette området, sier Rigmor Andersen Eide (KrF), medlem av energi- og miljøkomiteen.

Hun er glad for at regjeringspartiene vil stemme for en handlingsplan, selv om H og Frp hadde sagt at de ønsket en strategi, ikke en handlingsplan.

– Regjeringen har i sin plattform at den skal arbeide for å begrense spredningen av miljøgifter. Dette er en sak vi har stått sammen om, sier KrF.

LES MER: Tror kjemikalier gir tidlig pubertet

Miljødag

Leder for energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen, synes alt i alt at torsdagen var en god miljødag på Stortinget. Med utgangspunkt i 29 forslag fra SV fikk Venstre med seg de andre partiene på fem tiltak for å få ned klimagassutslipp i Norge.

• Å lovfeste et forbud mot oljefyr innen 2020.

• At kollektivtrafikken i hele landet innen 2025 skal være utslippsfri.

• At regjeringen må utarbeide en statlig hydrogenstrategi.

• At regjeringen må legge fram en sak om hvordan fornybare energikilder kan erstatte norsk fossil energibruk.

• At Stortinget ber regjeringen lage en plan for mer bruk av landstrøm i norske havner.

– At Stortinget nå sier at kollektivtrafikken skal bli klimanøytral innen 2025 er en viktig bestilling som kommer til å drive fram en stor endring over hele landet, og det er fullt mulig å få til på ti år, sier Elvestuen.

Han mener også at en hydrogenstrategi blir viktig, og at hydrogen som drivstoff er en naturlig forlengelse av elbilsatsingen i Norge.

– Er det gjennom vedtak i enkeltsaker slik som dette at Venstre nå håper å få ned utslippene, siden regjeringen ikke kommer til å sette et tak for nasjonale utslipp?

– Nå får vi se hva regjeringen kommer med. Det som har blitt referert om dette var vel et tidlig utkast til stortingsmelding. Uansett hva regjeringen kommer med der, er dette noen av de mange vedtakene som må til for å få utslippene ned. Kombinasjonen av enkeltvedtak i Stortinget og budsjettenigheter må drive dette fremover, sier Elvestuen.

LES MER: Dolce & Gabbana lanserer babyparfyme

SV understreker at mer må til.

– Vi er glad for at vi klarte å få enighet om fem tiltak på bakgrunn av Venstre-forslag som de andre sluttet seg til. Men det er allikevel ikke nok. Vi trenger å kutte 8 millioner tonn CO2, og vil ligger dårlig an til å nå det. Derfor hadde vi disse 29 forslagene som det minste som måtte til, sier Gjerstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter