Nyheter

Storfamiliene flytter fra hverandre

Andregenerasjonen vil flytte for seg selv. Foreldrene er bekymret og frykter at den pakistanske familiekulturen skal forsvinne.

350 pakistanske slektninger bor i nærheten av hverandre rundt Furuset senter i Oslo. De har opprettet en egen Facebook-gruppe for å oppdatere hverandre på det som skjer i slekta: Brylluper, gravferder eller felles fester ved høytider som Id. Mange av familiene bor ikke lenger under samme tak. Generasjonen som har vokst opp i Norge vil ha kjernefamilie, og flere flytter fra foreldrene og inn i egen bolig. De vil ikke lenger bo i storfamilie.

LES MER: Har to pappaer og én mamma

Ble for trangt

– Vi bodde sammen med mine svigerforeldre i syv år. Min manns bestefar bodde også der. Så da vi fikk barn, var vi fire generasjoner i samme leilighet. Det ble litt trangt, så vi valgte å flytte for oss selv, sier Heena Rafiq.

Mikaeel (1), klatrer opp på fanget til pappa, Armaghan Jalil. Ettåringen har aldri bodd i storfamilie. De flyttet for seg selv før han ble født. Da storesøsteren Imane (3) var på samme alder, bodde de fremdeles i storfamilien.

LES MER: - Vi må våge å diskutere toforeldremodellen

Ikke det samme

– Vi ser på gamle bilder, fra da Imane var på samme alder, hvordan hun kunne leke med besteforeldrene og oldefar om kvelden. Det er litt trist, at Mikaeel ikke får vært like mye sammen med dem, sier Armaghan.

Heena er oppvokst i England, Armaghan i Norge. Begge er andregenerasjons innvandrere fra Pakistan.

De bor i en stor leilighet på Furuset. Hans familie bor i naboblokka. Selv om de har flyttet for seg selv, spiser de ofte middag med svigerforeldrene.

– De kommer ofte innom, vi ses omtrent hver dag. Men det blir annerledes. Jeg savner de store måltidene hver kveld. Men det er deilig å ha et sted for seg selv også, sier Heena.

LES MER: KrF spriker i synet på familien

Generasjonsspenning

Monica Five Aarset, sosialantropolog ved Universitetet i Oslo, er nylig ferdig med sin doktorgrad der hun gransker endringer av storfamiliene hos innvandrere fra Pakistan og India.

– Første og andre generasjon har ofte ulik forståelse av hva familie er og ikke minst hvor lojaliteten skal ligge. Det kan skape spenninger, sier Aarset.

I familiene hun intervjuet var mange av foreldrene bekymret for hva familie og venner ville tro.

– «Hvis dere flytter ut vil andre tro det er fordi jeg er en dårlig mor», er en vanlig måte å tenke på, sier Aarset.

Følg oss på Facebook og Twitter

Arven fra Pakistan

I kveld er familien på besøk hos Sabin Jamil og hennes mann Shahzad Sheikh. Der er også Jawad Mir og kona Maria Mir. Slik er det ofte. De er alle en del av storslekta på 350 personer. I tillegg er de nære venner.

Ingen av familiene bor sammen med foreldrene. De merker at foreldregenerasjonen reagerer på utviklingen.

– Foreldrene våre vokste opp i Pakistan. De er vant til å bo i storfamilie, at det er slik det skal være. Flere foreldre synes det er vanskelig når sønnen og kona velger å flytte. Heldigvis forsto mine foreldre at det var nødvendig, men slik er det ikke for alle, sier Armaghan.

De mener det også i Pakistan er blitt vanligere at sønnen og kona flytter for seg selv.

– Førstegenerasjons innvandrere tenker ofte at Pakistan er akkurat som det var da de dro for 40 år siden. Det stemmer jo ikke, det er modernisering der også, sier Shahzad, som selv bodde i Pakistan til han giftet seg med Sabin og flyttet til Norge.

Dilemma

De fleste av de 20 familiene Monica Aarset har intervjuet, fant en løsning som fungerte med tiden. Noen flyttet ut, noen ble boende sammen. Men for ett av parene endte uenigheten om familiestørrelse med skilsmisse. Et annet par flyttet ut mot foreldrenes vilje. Foreldrene ble så skuffet at de brøt kontakten.

På Furuset kjenner de til dilemmaet fra venner og slekt.

– Jeg tror noen menn kan føle seg litt fanget mellom forpliktelse overfor foreldre, og ønske fra kona. Foreldrene og vi unge kan se ganske forskjellig på om det er greit å flytte fra hverandre. Det kan være vanskelig, sier Sabin.

Storfamilieendring

Monica Aarset mener konseptet storfamilie nå er i endring. Noen velger å flytte sammen med foreldrene igjen når de blir eldre. Men ofte vil både barn og foreldre leve mer adskilt enn tidligere.

– Man har ofte ikke samme kjøkken og bad lenger, man er blitt vant til å leve mer adskilt. Både foreldrene og barna kan oppdage at de synes det er deilig å kunne ha mer tid for seg selv, sier Aarset

15 lange minutter

Jawad Mir og kona Maria Mir er de eneste av parene som ikke bor midt i sentrum av Furuset.

– Vi bor 15 minutter unna her, i gangavstand. Det er langt unna i slektas målestokk, sier Maria Mir.

Da de fikk barn, var det flere som sa de burde flytte nærmere.

– Hadde dere bodd nærmere, så kunne vi kommet over raskt og hjelpe til, sa de ofte. Men vi fikk mye hjelp likevel. Nå når barna er blitt litt større, synes jeg det er deilig at vi ikke bor sånn midt i smørøyet av slekta.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter