Nyheter

Stenger inne 6 millioner mennesker for å stoppe dødsvirus

– Helsekrisen vi nå står overfor, mangler sidestykke i moderne tid, sier toppsjef i Verdens helseorganisasjon. Se grafikk over ebolautbruddet her.

Se grafikk over ebola-spredningen nederst i saken.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er ebolaepidemien ute av kontroll.

– Helsekrisen vi nå står overfor, mangler sidestykke i moderne tid, sa Bruce Aylward, visedirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), på en pressekonferanse i Genève i går.

Nærmere 5.000 er hittil rapportert smittet, halvparten har mistet livet. Det skremmende er ikke omfanget nå, men den høye dødsraten, mangelen på effektiv medisin og faren for en eksplosjonsartet spredning. WHO erkjenner at det trolig er sterk underapportering av smittetilfeller.

LES OGSÅ: Ebola tar oppmerksomheten, «sovesyken» tar livene

Karantene

For første gang i moderne tid velger et land å stenge ned hele samfunnet i flere dager for å stanse en virussmitte. Myndighetene i lutfattige Sierra Leone har beordret befolkningen på 6 millioner å holde seg innendørs fra i morgen og de neste fire dagene. En styrke på 21.000 skal passe på at portforbudet blir respektert.

– Tanken er at folk ikke skal smitte hverandre og at helsepersonell kan lokalisere de som er syke. Faren er at det kan virke mot sin hensikt, ved at tilliten til myndighetene bygges ned og smittede holder seg skjult fordi ebola er svært stigmatisert, sier Sebastian Stein i Leger Uten Grenser.

Overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI) er betenkt:

– Det er forståelig at man vil prøve alle tiltak, men dette er drastisk. Karantenen fordrer at folk har tilgang til mat og vann, at de syke faktisk får helsehjelp, og at stengningen ikke utløser sosial uro, sier Hauge.

Desperat

Sebastian Stein er nylig tilbake fra Sierra Leone etter sju uker som feltarbeider med ansvar for infeksjonskontroll. Han betegner situasjonen som desperat, i et fryktpreget samfunn som går for halv maskin.

– Ressursene som settes inn mot spredning altfor små. Verdenssamfunnet har så langt vist liten vilje til å sende kompetanse og personell inn i regionen, sier Stein.

LES OGSÅ: Sp: Øk bistanden til over én prosent

Det kan være i ferd med på endre seg. Barack Obama lanserte i går en plan mot ebolaspredning der 3.000 amerikanske militære skal settes inn i byggingen av 17 behandlingssentre med 100 senger i hvert av de tre landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. Planen omfatter opplæring av rundt 500 helsearbeidere i uken i minst et halvt år.

– Dette ser bra ut, men flere land må komme på banen med samme type respons, og vi trenger det nå. Foreløpig taper vi kampen mot ebola, sier Sebastian Stein.

I morgen har Sikkerhetsrådet i FN krisemøte om ebola. Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er målet å stanse spredningen i de rammede landene innen seks til ni måneder, men da trengs det over seks milliarder kroner.

Ringvirkninger

Selv om antallet døde er få og langt under tallet på ofre for sykdommer som malaria og sovesyke, er ringvirkningene store. Skoler stenges, og det samme gjør paradoksalt nok sykehus og helsesentre. Det siste skyldes delvis at mange helsearbeidere er blitt smittet, mens andre ikke tør å gå på jobb.

– Situasjonen er svært alvorlig, først og fremst for helsesektoren og for de som smittes. I tillegg er det restriksjoner ved grensene, mindre flytrafikk og varetransport, noe som medfører økte drivstoff- og matvarepriser. Enkelte steder er maten blitt mer enn dobbelt så dyr, påpeker overlege Siri Helene Hauge.

Hun understreker at det er liten grunn til å frykte at ebolaepidemien sprer seg utover landene i regionen, men det må settes inn langt større innsats for å oppdage og begrense smitte i naboland.

Helserbeidere dør

Hittil har over 150 helsearbeidere dødd som følge av ebolautbruddet. I snitt er det bare én lege per 70.000 innbyggere i regionen, noe som tilsvarer at det skulle være færre enn 10 leger i Oslo.

LES OGSÅ: Spansk prest døde av ebola

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf sparket forleden ti offentlig ansatte, deriblant flere visestatsråder, fordi de i ukevis har oppholdt seg i utlandet uten noen god grunn.

– De har vist ufølsomhet overfor vår nasjonale tragedie, og manglende respekt for myndighetene, sier fredsprisvinneren.

Ghanas president John Dramani Mahama maner på sin side til å få slutt på panikktiltak som primært bidrar til å svekke landenes økonomi.

Fattigdom

Overlege Hauge ved FHI påpeker at det er fullt mulig å begrense smitten ved å oppdage pasientene tidlig og gi behandling, samt følge opp deres nærmeste kontakter På grunn av fattigdom er imidlertid befolkningen i denne delen av verden mye mer sårbar enn i Europa og USA.

– Helsevesenet er dårlig utbygd og mangler kunnskap om smittevern og behandling. Samtidig kompliseres helseinformasjon av manglende lese- og skriveferdigheter og dårlig tilgang til informasjon via media, sier Hauge.

Sebastian Stein i Leger Uten Grenser avviser frykten for en pandemi som strekker seg utover regionen, men understreker at de rammede landene må betale en høy pris.

– Ebola svekker landenes økonomi og medfører store negative ringvirkninger. Epidemien tapper helsevesenet for ressurser og gjør behandlingen av andre pasienter enda svakere, sier Stein.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) kan ebolautbruddet svekke den årlige økonomiske veksten i Liberia og Sierra Leone med hele 3,5 prosentpoeng.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter