Nyheter

Statlig pengedryss til kirkens minnemarkering

Regjeringen bedyrer sin upartiskhet men har gitt gir en halv million til Den norske kirke for å arrangere minnegudstjenester 22. juli.

– Det ville være helt feil å bestille en gudstjeneste eller et arrangement i Human-Etisk Forbund, sa kulturminister Anniken Huitfeldt i NRKs Dagsnytt 18 torsdag.

Hennes kollega i Fornyings, administrasjons- og kirkedepartementet, Rigmor Aasrud uttalte på sin side at «regjeringen også ville deltatt dersom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) hadde gjennomført et arrangement på tvers av livssynene».

– Det er vel ikke like naturlig for dem å ha slike aktiviteter på en søndag som for Den norske kirke. Det må vi bare respektere, sier Aasrud.

DISKUTÈR: Hva mener du om kirkens rolle etter 22. juli i fjor og i forbindelse med ettårs-minnet?

Taust. Nå viser det seg at mens STL verken fikk penger eller mandat til å arrangere noen seremoni, har regjeringen i det stille gitt en halv million til Oslo domkirke og Hole kirke til deres markeringer.

I tillegg får Den norske kirke 100.000 for å utarbeide materiell til markeringene i de andre menighetene.

Bevilgningen nevnes i revidert statsbudsjett, og er ikke nevnt i pressemeldingen om økte tildelinger til Den norske kirke i budsjettrevisjonen.

Overrasket. Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, reagerer skarpt på opplysningen.

– Dette er svært overraskende informasjon. I Dagsnytt 18 var statsråd Anniken Huitfeldt klokkeklar på at Regjeringen ikke så det som naturlig å arrangere eller tilrettelegge for religiøse eller livssynsmessige minnemarkeringer.

Åse Kleveland sier at dette «også var det politiske signal Huitfeldt har gitt til representanter for STL».

Hastebrev. Noen dager etter at Vårt Land hadde vært i kontakt med statsråd Aasrud, sendte kulturdepartementet et brev til STL med beskjed om at de kunne søke om støtte til en minnemarkering 22. juli.

– Det ble for liten tid for oss, sier daglig leder i STL, Lise Tørnby, som selv har begynt på ferien sin.

Ifølge Åse Kleveland søkte imidlertid STL alt på nyåret om midler til å utvikle et felles opplegg for minnemarkeringen. Den søknaden er fremdeles ikke besvart.

Lise Tørnby er lite lysten på å kommentere saken. Hun sier at «STL vil ligge lavt».

– Regjeringen står fritt til å gjøre det de vil, men det er viktig at de er tydelig på hva de velger, og at de kommuniserer dette tydelig til folket. De ønsker å bruke kirken som tolkningsramme for sorgen, sier hun.

Heller ikke Åse Kleveland ønsker «uro rundt markeringene den 22. juli», men sier at «den uro som denne saken reiser må regjeringen selv ta ansvar for med sine sprikende signaler».

Hun mener at opplysningene «bør bli et viktig tema for Stålsett-utvalget, som tar for seg viktige utfordringer for det mangfoldige Norge» og understreker at hun ikke ønsker å kritisere Den norske kirke.

– De har vært åpne om sine planer hele tiden.

Signalfeil. Kleveland sier at regjeringen har gått glipp av muligheten til å gi «et kraftfullt signal til massemorderen og hans meningsfeller».

– Hvis nasjonen hadde møtt et bredt fellesskap av representanter og uttrykk for ulike religioner og livssyn når man samlet seg ved TV-apparatene på ettårsdagen ville budskapet vært: «Så mangfoldige er vi, så mangfoldige skal vi være.» I stedet gjennomfører det offisielle Norge en vakker, evangelisk Luthersk minnemarkering som sier at slik det har vært, og det skal det fortsatt være, sier hun.

«Ville gitt penger». Kulturminister Anniken Huitfeldt sier til Vårt Land at kirken lenge har planlagt gudstjenester i forbindelse med 22. juli og at Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) også har fått et tilbud om å søke om penger.

– De ville fått penger hvis de hadde hatt konkrete planer og søkt. De takket nei og sa at de ikke ville ha nok tid til å planlegge, skriver hun i en e-post.

– Det er derfor galt å hevde at regjeringen velger arrangør til markeringer. Det handler om at vi yter støtte til dem som søker, fortsetter Huitfeldt.

Hun skriver at de to søknadene som STL har liggende i departementet ikke dreier seg om arrangementer i år, men om prosjektering av Dialogens hus og om utviklingen av felles liturgi ved minnemarkeringer.

– Vi har utlyst dialogmidler med frist 20. august, og kan ikke behandle søknadene fra STL på en annen måte enn andre søknader, før fristen har gått ut, avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter