Nyheter

Sp: Gi Etikkrådet myndighet til å selge

Mens regjeringen vil legge ned Etikkrådet for Oljefondet, vil Senterpartiet gi investeringsvokterne mer makt.
– Lurt, sier tidligere etikkrådsleder.

– Dalai Lama-debatten har vist svakheten ved dagens ­modell. Hvis Etikkrådet i dag hadde anbefalt å selge seg ut av et ­kinesisk selskap, ville regjeringen ikke klart å ta den beslutningen. Etikken hadde tapt for hverdagspolitikken, tror leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Den nyvalgte Sp-lederen tar nå til orde for å gjøre det stikk motsatte av det finansminister Siv Jensen (Frp) vil. I et innlegg i Dagens Næringsliv ­skriver Frp-lederen:

«Vi foreslår at Norges Bank både skal få ansvar for eierskapsutøvelsen og utelukkelses­mekanismen, mens det fortsatt skal være en politisk beslutning å bestemme mandatet til Norges­ Bank og kriteriene for ute­lukkelser.»

I dag leverer Etikkrådet anbefalinger til Finansdepartementet­ om å selge seg ut av enkelt ­selskaper, eller om å sette dem under observasjon. Finans­departementet tar så den ­endelige beslutningen.

LES OGSÅ: Mot het debatt om styringen av oljefondet

Åpent utfall. Sp-lederen vil utvikle denne modellen ved å styrke Etikkrådet for Olje­fondet. Slagsvold Vedum ønsker at Etikkrådet på egenhånd skal avgjøre om Oljefondet må selge seg ut av problemselskaper. Han går dermed i klinsj med regjeringen, som ønsker å overføre ansvaret til Norges Bank.

– Regjeringen ønsker med forslaget å holde det etiske arbeidet på armlengdes avstand fra politikken. Det er en god intensjon, men vi mener løsningen er feil, sier Slagsvold Vedum.

Den blåblå regjeringen har høstet kritikk fra kirke, bistandsorganisasjoner og miljøorganisasjoner i høringsrunden. Nå ligger saken i Stortingets finanskomité. Støttepartiene KrF og Venstre er kritiske til regjeringens forslag, så utfallet er åpent, mener Slagsvold Vedum.

Hva verdens største statlige investeringsfond foretar seg, har en enorm signaleffekt. Da Oljefondet i 2006 på Etikkrådets anbefaling trakk seg ut av giganten Wal-Mart, vakte det sterke protester fra amerikanske myndigheter.

LES OGSÅ: Sjeføkonom mener etikken i oljefondet blir svakere

– Et viktig råd. Gro Nystuen­ ledet Etikkrådet fra 2004 til 2011. Juristen mener det ville være et tilbakeslag om rådet legges inn under Norges Bank.

– Åpenheten vil forsvinne. ­Internasjonalt er Etikkrådets tilrådinger sett på som svært viktige­, fordi det er veldig få organer som vurderer selskapers etiske aktivitet opp mot et sett med regler. Så godt som ingen vurderer enkeltselskaper på samme måte, sier hun.

Etikkrådets anbefalinger og beslutninger offentliggjøres i dag etter at utsalg er gjennomført eller et selskap er satt under observasjon.

– Siden 2004 har Oljefondet trukket seg ut av seksti selskaper. Den samlede porteføljen er på 8.500 selskaper. De fleste utsalgene kommer som følge av såkalte produktbaserte uttrekk for klasevåpen og tobakk. Disse er vedtatt av Stortinget. De sakene der Etikkrådet har gått inn og vurdert atferden til enkeltselskaper, er veldig få, sier Nystuen.

Hun advarer mot å tro at det vil bli vill vest om Etikkrådet gis beslutningsmyndighet.

– Vi har ikke noe aktivistisk Etikkråd som går inn for å kaste ut selskaper i hytt og pine fordi det er politisk korrekt der og da. Etikkrådet har forholdt seg svært grundig til mandatet.

Undervurderte politikken. Nystuen er enig med Trygve Slagsvold Vedum i at det går utenrikspolitikk i Finansdepartementets avgjørelser. Hun satt selv i Graver-utvalget, som i 2004 kom med forslag til etiske­ retningslinjer for Oljefondet.

– I innstillingen vurderte vi om beslutningsmyndigheten skulle ligge hos rådet selv. I ­etterpåklokskapens lys undervurderte vi potensialet for at disse sakene skulle bli oppfattet som utenrikspolitisk vanskelige. Etikkrådets mandat var jo veldig klart. Det skal vurdere selskaper, ikke stater. Likevel blir det utenrikspolitikk, fordi fondet er statlig og regjeringen gjør den endelige beslutningen, sier hun.

Slagsvold Vedum sier det er derfor Etikkrådets organisasjon må styrkes.

– En teknisk etat i en kommune med 6-7.000 innbyggere har kanskje femti ansatte. Etikk­rådet har fem medlemmer og et sekretariat på åtte. De skal passe på et fond på over 5.000 ­milliarder, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter