Nyheter

Solhjell ønsker en mer politisk kirke

Miljøvernministeren er imponert over Kirkemøtets olje- og gassvedtak og kritiserer Frp som truer med pengekutt hvis kirken driver politikk.

Miljøvernministeren er sterkt uenig med dem som kritiserer Den norske kirke for å blande seg inn med kontroversielle meninger i stridstemaer som miljø- og asylpolitikk.

– Tvert imot. Vi trenger en kirke som går aktivt inn i samfunnsdebatten, som våger å ta ansvar for de viktigste etiske utfordringene i vår tid. En kirke uten politiske meninger grenser til det meningsløse.

Olje-dilemma. Den profilerte SV-statsråden er blant dem som jubler over kirkelig motstand mot oljeboring i Lofoten. Han er imponert over utredningen som førte til Kirkemøtets vedtak sist uke, der kirken ber regjeringen sett ned en kommisjon for å se på de etiske sidene ved Norges rolle som olje- og gassprodusent.

– Det ville være nesten uforståelig om ikke Den norske kirke skulle ta stilling til så viktige politiske og etiske dilemmaer som spørsmålet om klimaoppvarming, og hvordan Norge som en stor olje- og gassprodusent skal forholde seg til disse utfordringene, sier Solhjell.

På Kirkemøtet advarte flere delegater med tilknytning til Senterpartiet og Kristelig Folkeparti mot at kirken skal blande seg inn i tempoet i oljeutvinningen og forvaltningen av oljefondet. Tidligere har Fremskrittspartiets Kjetil Solvik-Olsen meldt seg ut av Den norske kirke i protest mot biskopenes kamp mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

LES MER: Bryter Den norske kirkes miljøenighet

Miste støtte? Frps Anders Anundsen truer kirken med økonomisk straff dersom den velger å ta politisk stilling i omstridte saker:

– Det er ingen grunn til at vi skal bruke skattemidler til å finansiere en kirke som selv spiller en partipolitisk rolle, sa Anundsen til Vårt Land etter vedtaket på Kirkemøtet.

Dette får Solhjell til å reagere:

– Det er vanskelig å forstå hvordan en bred folkekirke kan bety noe hvis den ikke skal ta opp vesentlige spørsmål som folk er opptatt av, og som griper rett inn i essensen i det kristne budskapet om solidaritet og bevaring av skaperverket. Kirken må leve som den lærer, og det innebærer noe mer enn bare å predike i et kirkerom, sien en engasjert statsråd.

LES MER: Frp truer kirken med pengekutt

Klimadebatt. Solhjell skal i kveld møte blant andre biskop Ingeborg Midttømme til klimadebatt i Kristiansand. Han ser på kirken som en viktig alliert i kampen mot klimaoppvarming, som han anser som vår tid viktigste enkeltsak.

Samtidig avviser Solhjell at det er noen SV-vennlig kirke han etterlyser. Han er fullt på det rene med at en kirke med skarpere meninger i samfunnsdebatten, også vil komme ut med standpunkter på tvers av SVs partiprogram, slik det har vært i abort- og homofilisak.

Solhjell frykter ingen splittelse i en bred folkekirke selv om meningene blir skarpere. Han er overbevist om at medlemmene tåler debatt og uenighet.

LES OGSÅ: Kirken tar ny oljekamp mot ministeren

Likegyldighet. – Kirken må selv velge sine saker. Det er ingen partipolitisert kirke jeg etterlyser, men en kirke som blir en tydeligere stemme i viktige verdispørsmål. Kritikken mot en politisert kirke er feilslått. Jeg er mye mer bekymret for en meningsløs kirke uten vilje til å delta i en levende debatt med ulike syn. Likegyldighet er den største faren i dag, ikke sterke meninger.

SV har hatt profilerte kristensosialister i sine rekker, inklusive de tidligere partilederne Berge Furre og Erik Solheim. Solhjell erkjenner at denne tradisjonen nå er mindre synlig enn tidligere, og oppfordrer partiet til å samarbeide nærmere med kirkelige krefter i saker der grunnsynet er det samme:

– Det handler om klima og miljø, om solidaritet med de svakeste hjemme og ute, i spørsmål om flyktninger, asylbarn og hvordan vi behandler romfolket, sier Solhjell.

Latin-Amerika. Som positive eksempler på kirkelig innsats gjennom årene trekker han fram engasjementet mot gasskraftverk fra Odd Bondevik og andre biskoper, internasjonal solidaritetskamp fra folk som Trond Bakkevig og Atle Sommerfeldt, mangeårig engasjement om barn på flukt, samt kirkelig vilje til å gå dypt inn i den israelsk-palestinske konflikten med øye for begge sider.

– Likevel mener jeg kirken har en del å gå på som aktiv samfunnsaktør, med sitt utgangspunkt i grunnleggende kristne verdier. Tenk deg om den katolske kirken i Latin-Amerika ikke hadde tatt ansvar i kampen mot politisk undertrykkelse, fattigdom og sult? En slik kirke ville ikke ha vært relevant i sin tid, sier Bård Vegar Solhjell.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter