Politikk

Solberg trosser økende terrorfare

– Vi kan ikke la trusler fra terrorgrupper diktere vår sikkerhetspolitikk, sa statsministeren ida hun redegjorde om saken for Stortinget onsdag.

Etter gårsdagens stortingsmøte har Erna Solberg solid grunnlag for å trosse økende terrorfare her hjemme og la soldater bidra i den brede, USA-ledede koalisjonen mot ISIL i Irak. Hun signaliserer at oppdraget kan vare lenge.

– Vi kan ikke lukke øynene, konkluderte Solberg da hun redegjorde om saken for Stortinget og fikk klarering gjennom en kort debatt.

Selv fra salens ferske annerledesparti fikk hun støtte:

– Dette handler om vår forpliktelse til å unngå et nytt Rwanda og et nytt Srebrenica, sa Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

LES OGSÅ: PST: Sannsynlig med terrorangrep i Norge det neste året

LES OGSÅ: Frykter terroranslag mot nordmenn i uniform

Nei-fronten

Bare Sp og SV danner en nei-front til det som historisk sett er grønt lys for en ny, utenlandsk kamparena for norske soldater.

Solberg hadde varslet at hun ville orientere Stortinget om regjeringens kommende konfliktinnsats i Irak og Afghanistan: Sende 120 soldater for å trene irakiske styrker både ved Bagdad og Erbil.

Men timen før statsministeren gikk på talerstolen gikk «terroralarmen» på nytt: PST er det sannsynlig med et terrorangrep her hjemme innen tolv måneder. Nettopp fare for anslag fra ISIL inngår i det nye trusselbildet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Trusler

– Vi kan ikke la trusler fra terrorgrupper diktere vår sikkerhetspolitikk, forklarte statsministeren.

Et bredt flertall flokker seg bak statsministeren – og signaliserte at terrorfare var underordnet.

Stortingstopper vektlegger at saken ikke bare dreier seg om kampen for egen, norsk trygghet, men også for prinsipper om religionsfrihet og kamp mot utålelige grusomheter.

LES OGSÅ: – Det oppfordres eksplisitt til å ramme USA og deres allierte

Støtte - og kritikk

Opposisjonen ordlegger seg på en måte som gir regjeringen ryggdekning for Irak-innsatsen, som også kan koste norske soldatliv:

• Aps Jonas Gahr Støre: Slike beslutninger er blant de alvorligste vi tar i politikken. Norge har bidrag som kan gjøre en forskjell – også vår sikkerhet er utfordret.

• KrFs Knut Arild Hareide: Det handler om en moralsk plikt. Steg for steg bygger ISIL en terrorstat. Kristne korfestes – utlendinger halshugges.

• Venstres Trine Skei Grande: Vi kan ikke overlate til andre å kjempe for de verdiene vi synes er verdifulle. Det handler om mennskerettigheter – og religionsfrihet. Dette kan ta lang tid å snu – vi ser enorme grusomheter.

• MDGs Rasmus Hansson: Fredsarbeid og humanitært arbeid er ikke nok alene. Vi er på et punkt der vi må velge hva vi er reddest for. Vi kan stå igjen med blod på hendene på grunn av tiltakene. Men jeg er reddere for at vi skal stå igjen med andres blod på hendene fordi vi ikke tør å delta.

LES OGSÅ: Humlegård: – Helt annerledes trussel enn i sommer

Motstanderne

Spesialsoldater til Irak vil ikke Sp og SV vite av.

• SVs Audun Lysbakken: Det er fare for at støtten til ISIL øker i den sunnimuslimske befolkningen, i protest mot det internasjonale engasjementet. Irak trenger ikke norske instruktører, men politiske løsninger.

• Sps Marit Arnstad: I stedet bør Norge trappe opp humanitær innsats. Det er en fare for at vi overser de religiøse undertonene i konflikten.

Lysbakken vil uansett servere kollegene en utfordring:

– Det er et paradoks at viljen til å gjøre norsk innsats i Irak er så stor, mens viljen vår til å motta flyktninger fra krigsområdene er så liten.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk