Politikk

– Sleipt å si ja, så nei

Svart arbeid, kriminalitet, gjeld og kortvarige jobber. Dette kan bli konsekvensene når flyktninger blir desperate for å få familien sin til Norge.

I et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) lister Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid (FFKF) opp det som de frykter kan bli følgene av å spare 6,8 millioner kroner i statlig reisestøtte til familiegjenforening. Innsparingene i statsbudsjettet kan føre til langt større kostnader samfunnsøkonomisk, hevder de.

– Inntektsplikt

– Det er sleipt å først si ja til familiegjenforening, når det i praksis betyr nei. Det betyr at det innføres en inntekstplikt for å få finansiert ­billetter. I praksis medfører det at familien ikke kan komme hit, sier Gunn Bråten.

LES OGSÅ: Færre asylsøkere til Norge

Hun uttaler seg til Vårt Land som nestleder i FFKFs ­Hedmark-avdeling. Som koordinator for flerkulturelt arbeid i Tynset Kommune kjenner hun Asho Abdulai Hersis historie godt. Bråten synes det er inhumant å la en mor vente på ­
svar om familiegjenforening i flere år.

– Beløpet som er fjernet fra statsbudsjettet er utrolig lite, men det påvirker flere i stor grad. I mange tilfeller rammer det også barn som befinner seg i andre land, sier hun.

Forplanter seg

Kutt i reisestøtten vil føre til problem som 
forplanter seg ved at flyktninger blir dårlig integrert «så lenge man har barn eller ektefelle som befinner seg i truende omgivelser», skriver FFKF i sitt brev til UDI.

Kommunene vil dessuten oppleve økt press fra bosatte flyktninger til å finne løsninger som ikke er der nå.

– Så langt vi ser åpner ikke lov om sosiale tjenesten for å dekke dette, verken direkte eller ved å innvilge lån, sier Vanja Jensen, leder i FFKF der 208 kommuner er medlemmer

– Allerede blomstrer det med forslag til ulike løsninger i kommunene, noe som er svært uheldig, sier hun.

Betaler selv

De to siste årene er det rundt 1.300 som har fått reisestøtte fra staten til familiegjenforening.

– Vi ser også at det er flere i denne gruppen som selv har ordnet og betalt reisen for familien sin, sier Anne Kari Kollstrøm i Utlendingsdirektoratet (UDI).

LES OGSÅ: Asho er alene

Hun leder området for familieinnvandring i UDI og bekrefter at det kan være kostbart for flyktninger i Norge å få familien sin hit.

– Hvordan skal flyktninger nå få råd til å få familien til Norge?

– Det har vi ikke forutsetning for å svare på, sier Anne Kari Kollstrøm.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk