Nyheter

Skrekken er å miste et jesusbarn

Aslaug Sikveland Haugen mistet et jesusbarn én gang. Det var helt forferdelig.

Aslaug Sikveland Haugen og åpner glassdørene til deler av den store julekrybbesamlingen. Den første kjøpte hun i 1981, som suvenir fra Betlehem. I dag har hun og mannen Asbjørn 358 julekrybber fra 63 forskjellige land i huset på Ottestad i Hedmark.

– Da vi flyttet for noen år siden, måtte vi tenke på at det skulle være plass til alle i stua. Før pakket vi dem opp og ned, men det tåler de ikke. Så de må ha plass til å stå fremme hele året, sier hun.

Historisk feil

Frans Assisi regnes som julekrybbens far. Han var opptatt av at folk skulle forstå julefortellingen, men messen foregikk på latin. Historien sier at han derfor laget en julekrybbe i full størrelse med okse og esel inne i kirken til julemessen i 1223, for å levenliggjøre evangeliet.

LES OGSÅ: Den store julegleden

Julekrybben tok etter hvert for alvor veien inn i kunsten og i dag finnes julekrybber i utallige varianter. Marianne Bjelland Kartzow, professor i teologi på Universitet i Oslo sier det er ganske stor forskjell på julekrybbens fremstilling av julenatten sammenlignet med bibelfortellingene eller historiske fakta.

– De tre vise menn ville ikke stått sammen med sauene og gjetere, siden de kommer fra hvert sitt evangelium. Det skulle kanskje vært litt mørkere og litt mer stusslig i stallen. Dessuten var nok både Josef og Maria langt mørkere i huden og håret enn de fremstilles som i Europa, sier Kartzow.

Hun er derimot ikke i tvil om at julekrybben har økt sin popularitet drastisk de siste 20 årene.

– Vi er nok mer opptatt av symboler og ting enn før, både i kirken og i den kommersielle verden. I Tyskland for eksempel har jeg sett levende julekrybber på kjøpesenter, sier Kartzow.

En egen historie

For ekteparet Hagen har hver eneste julekrybbe i samlingen mange historier.

– For det første forteller de om Jesu fødsel – da Gud ble menneske. Så sier de også noe om kulturen og tiden de er laget i. I tillegg har de en egen historie knyttet til hvordan krybben kom til oss, sier Aslaug Sikveland Haugen.

Hun småprater til figurene mens hun tar dem ut og viser frem.

– Jeg synes nesten jeg kjenner dem.

LES OGSÅ: Blåøyd Jesus

Den syvarmede adventsstaken har julekrybbe i seg og samme har adventsstjernen i vinduet. Det er krybber i metall, utskjært i tre, i stein, i gips eller tovet i filt. Flere er laget av håndverkere eller kunstnere, men ekteparet har også krybber laget på samlebånd i Kina.

– Det er viktig for oss å ha begge deler, både krybber som er kjøpt på en matbutikk, eller som denne fra Nille, samtidig som vi har flotte krybber laget av kunstnere, sier Haugen.

Levende forkynning

Anne Helene Skjelbred er folklorist og har nylig skrevet boken ”Jul i Norge”, der julekrybben er med. Hun mener det er vanskelig å si når julekrybben kom inn i de tusen hjem.

– I noen kirker ble julekrybben brukt både i utstillinger og i undervisningen av barn på søndagsskolen fra 1960-tallet. Men det var først på 80-tallet at julekrybber ble vanlig I norske kirker.

Hun sier den norske, lutherske kirke i stadig større grad har tatt opp i seg katolske tradisjoner, deriblant julekrybben.

– Julekrybben viser hvordan vi i dag levendegjør religionen, det er ikke lenger bare lesing og sang i kirken, sier Skjelbred.

LES OGSÅ: Forbyr julesymboler på julemarked

Endeløst

I dag bor ekteparet Haugen i Spania i vintermånedene. Siden de skal ferie jul der blir det ikke noen julekrybbeutstilling hjemme i advent slik de pleier å ha. Den første utstillingen hadde de i 2001, hjemme hos seg selv. Da hadde det mellom femti og seksti julekrybber.

– Da måtte vi begynne å kjøpe nye hvert år, så de samme skulle få glede av å komme igjen på utstilling året etter, sier Haugen.

Kjøper dere fremdeles krybber?

– Å ja, det er alltid plass til en krybbe til. Om den er laget av et litt annerledes materiale, er særegen, eller fra et nytt land. Ja, eller når vi kjøper nye figurer til en krybbe vi alt har.

I år har hun og mannen kjøpt en krybbe i Spania og en i Florida. Etter tips fra en venninne anskaffet hun også en kenyansk julekrybbe.

– Ja, og så fant jeg tre vise menn til den hellige familie med folkedrakter fra Tenerife, sier Sikveland og skynder seg ut i gangen og henter pakkene hun har med fra Spania.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jesu forsvinning

Ekteparet har flere ganger blitt bedt om å stille ut julekrybbesamlingen offentlig. Haugen husker spesielt godt en utstilling i Eidsvollsbygningen advent 2008. Da de pakket ut krybbene manglet det et jesusbarn. De lette alle tenkelige steder, men Jesus var og ble borte.

– «Jesus hvor er du hen. Om du er her vis deg for meg», nesten ropte jeg til slutt, forteller Haugen litt lattermildt.

Jesus kom heldigvis til rette og er i dag trygt plassert i Marias armer i glasskapet i stua.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter