Nyheter

Skal unngå budsjettkrangel

Kommende kronekamp – og ikke «Sandberg-bråk» – er den store saken når de borgerlige partiene skal sveise seg sammen i Nydalen.

I går bekreftet regjeringen at topper i Høyre, Frp, Venstre og KrF neste tirsdag møtes igjen på hotellet i Nydalen der de forhandlet om samarbeid høsten 2013.

Den gang lovpriste alle partier det de kalte «den gode stemningen». Men i fjor høst innledet budsjettdramaet den nye surheten.

Den endte med lavmålet i samarbeid i forrige uke: Sandberg-utfallene mot KrF.

– Får kamp mot søndagshandel og asylstrid en plass på Nydalen-møtet, Knut Arild Hareide?

– Det blir nok nevnt, men vil ikke dominere, svarer KrF-­lederen.

– Er en gjennomgang av de siste dagers krangel på sin plass?

– Vi er alle preget av dette. ­Naturlig nok vil hendelsene sette sitt preg på møtet. Men vi er opptatt av å finne ut hvordan vi kan samarbeide bedre fremover og unngå at slikt skjer.

LES OGSÅ: Skal jakte på grep mot budsjettkrangel

Nytt budsjett-drama

For det er snarere oppløpet til høstens styrkeprøve om statsbudsjettet som er hovedtema. Tonen og trøbbelet under budsjetthøsten i fjor er selve årsaken til at det nye Nydalen-toppmøtet arrangeres.

Regjeringen har hast. Alt mandag 9. mars samles de blåblå – i og uten lusekofte – til den ­årlige budsjettkonferansen utenfor Oslo.

– I forkant av denne konferansen er det viktig for oss å gi noen innspill. Fjorårets budsjett hadde et betydelig forbedringspotensial, forklarer Hareide.

Verdioppgjør

Ikke bare var det tøffe runder der Frp-kutt i bilavgifter sto mot Venstre-drømmer. Og KrFs kamp mot usosiale kutt sto mot kutt i formueskatt i budsjettdramaet.

LES OGSÅ: – Søndagsåpent er over etter valget

Venstre og KrF måtte dessuten kjempe omkamper mot det de kalte «dustekutt»: Reduksjoner­ på hjertefelt som eksempelvis ­bistand og en rekke sosiale ordninger man trodde var avklart året før.

– Vil du i Nydalen nok en gang advare regjeringen mot nye «dustekutt»?

– Ja, for det skjer jo noe når en regjering man samarbeider med legger inn saker som går motsatt vei av hva vi ønsker. Hvis regjeringen bruker dette møtet i Nydalen klokt og godt, får de en bedre budsjetthøst til høsten. Det er vi alle fire tjent med, ­svarer Hareide.

Lytterunder

KrF-lederen ­påpeker at partiet står utenfor regjeringen og ikke kan «være en del av en budsjettprosess».

– Men å gi innspill i forkant er noe vi kan være med på og varsle­ hvilke føringer som vil være ­kloke, påpeker Hareide.

Fra regjeringshold signaliseres det overfor Vårt Land at man vil være lydhøre for hva Venstre og KrF tenker om budsjettarbeidet. Det inkluderer også hva slags møtepunkter som kan avtales underveis.

Temaet for møtet er «ulike ­utfordringer Norge står overfor og viktige saker som kommer framover», ifølge en presse­melding fra Statsministerens kontor (SMK).

LES OGSÅ: Solberg friskmelder det borgerlige samarbeidet

Litt innenfor?

For alle fire partier vil Nydalen-møtet handle om å jakte på medisin mot budsjettstøy, som rammer alle partier kollektivt. Da statsministeren oppsummerte fjoråret like før jul, var Erna Solberg krystallklar på at omgangstonen måtte bli bedre.

I et nyttårsintervju etterlyste­ Hareides kollega i Venstre – Trine Skei Grande – måter som Erna Solberg kunne inkludere støttepartiene på. Til Vårt Land sa Grande:

«Enten er vi i regjering – ­eller utenfor. Men vi kan i forkant bli enige om profil på enkeltelementer i budsjettet».

Pragmatisk Hareide

KrF-­leder Hareide vil ikke svare klart på hvor åpen han er for nye mellomveier som kobler sentrumspartiene tettere til budsjettarbeidet.

– Jeg vil ikke avskrive denne typen muligheter. Det må i så fall komme som et initiativ fra regjeringen. Men helheten i et budsjett kan vi først gå god for når vi ser hele budsjettet.

– Men tettere budsjettsam­arbeid kan vel virke krangeldempende?

– Dette kan virke positivt, men da må regjeringen i det ferdige budsjettet vise at de har sett til det som er KrF og Venstres ­politikk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter