ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Skal pusse opp nazi-monument

Christian Ringnes gir penger til restaurering av nazi-monument i Ekebergskogen. – Problematisk oppussing, sier historieprofessor. Men regjeringen vil ikke gripe inn.

ANNONSE
ANNONSE
Samfunn

– Det er umusikalsk å pusse opp et nazistisk krigsminnemerke, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

22 professorer har skrevet et brev til Jens Stoltenberg og flere relevante statsråder hvor de blant annet tar opp denne saken, men Miljøverdepartementet skriver i et svarbrev at de ikke vil stoppe planene. Kohn reagerer på at regjeringen ikke vil gripe inn. Forstanderen synes det er greit at graver blir vedlikeholdt, men mener det blir feil å pusse opp nazistiske monumenter.

Kohn får støtte av jødiske Samuel Steinmann som satt i konsentrasjonsleir under krigen. Han har aldri sett stedet, men er kritisk.

– De burde latt dette stedet gro igjen.

byantikvaren

– Må tåle ubehaget

– Trappemonumentet på Ekeberg er på sett og vis et frihetssted, sier Janne Wilberg, byantikvar i Oslo kommune.

I en redegjørelse skriver Ringnes' arkitekter Bjørbekk & Lindheim at «Byantikvaren har gitt uttrykkelig beskjed om at det er ønskelig å rehabilitere det doble trappeløpet fra krigens dager.» og at Byantikvaren ønsker å tydeliggjøre elementer fra okkupasjonstiden. Videre skriver arkitektene at de har forlatt de opprinnelige planene og nå ønsker å pusse opp det doble trappeløpet slik at det blir mest mulig historisk korrekt.

Wilberg bekrefter at de har hatt en god dialog med Ringnes-stiftelsen om oppussingen av

Byantikvaren understreker imidlertid at de ikke ønsker at ruinene i Ekebergåsen skal restaureres til den stand de var i under krigen, men ønsker at man skal se omfanget av trappene og at de skal kunne brukes av mange besøkende årlig.

Wilberg sier det er ønskelig å bevare sporene etter okkupasjonsmakten i Norge siden dette er en viktig del av norsk historie.

Byantikvaren har skrevet flere artikler om bevaring av okkupasjonsminner, og sier de har forsøkt å dra i gang en debatt om hvordan man skal behandle disse.

– Jeg forstår at dette vekker følelser hos mange. Men jeg mener vi må tåle ubehaget som noen kan føle ved at man tar vare på krigsminner som tilhører okkupasjonsmaktene. Den farlige historien er den som ties i hjel.
Wilberg synes den planlagte oppussingen i Ekeberg er utformet på en taktfull måte.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer