Seilerkongen: Slått til blods, nektet å gi seg - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
228180_.jpg

Kong Harald under Færderseilasen i august. Han satt selv til rors da starten gikk. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/arkiv

Samfunn

Seilerkongen: Slått til blods, nektet å gi seg

Blodet strømmet da Kong Harald fikk bommen i hodet.

Den nye boken Kong Harald V – seileren som ble én av gutta konsentrerer seg om hans karriere som seiler. Boken viser at seilermiljøet har fungert som et fristed der kongen har kunnet senke skuldrene og være seg selv.

– Det er på vannet han får lov til å være Harald. Der vil han ikke være konge, sier forfatter Jon Amtrup til VG.

I boken kommer det fram at det om bord i båtene som kongen har seilt, alltid har vært en flat struktur. Alle har hatt like mye å si og den typisk norske dugnadsånden har vært framtredende.

Bommen i hodet. I boka avsløres flere episoder fra kong Haralds seilerkarriere.

Blant annet beskrives en ulykke under en regatta i Spania i 2004 der kong Harald ble truffet av bommen i hodet og svimte av. Han ble liggende bevisstløs på dørken med blodet strømmende fra et sår i hodet, men han nektet å avbryte seilasen og gå til land.

Fryktet dopingmistanker. Boken omtaler også en episode fra 1983 da den daværende kronprinsen var bekymret for innholdet i en sjøsyketablett. Kong Harald har nemlig en lei tendens til å bli sjøsyk under lengre seilaser, og fryktet foran VM at sjøsyketablettene han benyttet kunne inneholde ulovlige midler.

– Å bli tatt i en dopingtest, ville selvfølgelig være en skandale for kongehuset og for norsk idrett, sier Amtrup til Aftenposten.

Kongen fikk derfor testet innholdet og fikk grønt lys for bruken.

Tvilte på kongerollen. Det var også blant sine seilerkamerater at kong Harald etter sin fars død i 1991 uttrykte tvil om at han ville kunne fylle skoene etter den svært populære kong Olav.

«Harald føler at han må gi seg med seiling på toppnivå. Han tenker at hvis han skal klare å fylle det tomrommet som kong Olav har etterlatt seg, må han ha fullt fokus på H.M. Kong Harald og rollen han skal fylle som konge», heter det i boken.

– Han var spent på hvordan han ville bli tatt imot av folket og lettet litt på denne spenningen med oss, sier Morten Jensen til VG. Han var blant mannskapet på kongens båt under VM i Belgia sommeren 1991.

Møtte Sonja i 1951. Det var også i forbindelse med seiling at kongen traff sin framtidige kone, under sommerleiren til Kongelig Norsk Seilforening på Hankø i 1951. Da var Sonja Haraldsen 14 år gammel. Åtte år senere traff de hverandre igjen, og begynte å treffes regelmessig. (©NTB)

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

– Støttekutt rammer barn

Regjeringens kutt i statlig reisestøtte til familiegjenforening kan føre til svart arbeid og kriminalitet.

Shabana Rehman løftet Pegida-leder

Færre asylsøkere til Norge i fjor

«Hvorfor mener regjeringen det er mindre fornedrende å selge sex enn å tigge?»

Mistet sitt religiøse hjem

Trine Skei Grande føler seg hjemløs.

Koloss på leirføtter

I flere tiår har kapital og politikk gått hånd i hånd for å få reist det mektige EU-tårnet. Det er fare for at det kan ramle sammen og skape en babelsk forvirring av dimensjoner.

– Anundsen har jukset og bedratt

Konverterte som 15-åring

Norges første muslimske konvertitt har aldri tvilt på valget.

«Far torturert av norske Gestapo-folk»

Les Gunlaug Nøklands innlegg på Verdidebatt.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE