Nyheter

Reiste fra Spania med to barn – står uten jobb i Norge

– Det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp, sier Abdelkader Moulai Arbidahou. Hjelpesenteret Caritas får nå én million til å hjelpe arbeidsinnvandrere.

Et steinkast fra Caritas infosenter for arbeidsinnvandrere i Oslo toner refrenget ut i den regnfylte gata: «Like a bridge over troubled water ...» Inne i lokalene til Caritas i Storgata 38 øst for sentrum i Oslo er det varmt, folksomt og fuktig, og tett også av lyd, fra samtaler overalt i lokalet på forskjellige språk, og fra barn som venter og vil at noe skal skje. Hit kommer mange for å få svar på spørsmål, få hjelp til å skrive CV, til å lære seg norsk og til å legge en plan for hvor lenge de kan bli her hvis de ikke får jobb. I dag er det også en politiker her.

– Dette senteret fyller en viktig oppgave med å geleide folk, samle trådene mellom offentlige etater, gi hjelp på eget språk, og råde folk til å reise hjem hvis de ikke har kvalifikasjoner for arbeidsmarkedet, sier Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre i arbeids- og sosialkomiteen.

'Bedre enn staten'. Rotevatn mener at jobben som Caritas gjør ved å drive dette informasjonssenteret er viktig fordi tilstrømmingen av arbeidsinnvandrere er stor. Han understreker at det ikke er store summer som blir flyttet på når Stortinget reviderer nasjonalbudsjettet, i år rundt 380 millioner. Mesteparten går til skole og barnehage.

Men Caritas har stått høyt på prioriteringslista til Venstre. Rotevatn er glad for å kunne fortelle at partiet fikk gjennomslag å støtte infosenteret med én million kroner. Til nå har Caritas fått prosjektstøtte gjennom Nav, men har strevd med å opprettholde tilbudet hele veien fordi støtten har vært ustabil.

– Jeg opplever også gehør fra de andre partiene på at dette er en tjeneste det offentlige ikke klarer å tilby, rett og slett fordi Caritas har et unikt nettverk med organisasjoner i hele Europa, og et tilbud på språket til innvandrerne som kommer til hit, som gjør at de lykkes mye bedre.

– Betyr dette at Caritas får statsstøtte neste år også?

– Jeg håper at dette er en bevilgning vi kan føre videre, men det må vi komme tilbake til når budsjettene behandles, sier Rotevatn.

Uten jobb. Zoulikha Besehci Hemia (28) og mannen Abdelkader Moulai Arbidahou (48) har reist fra Nord-Spania med barna Dounia (2) og Isaac (3) for å finne jobb i Norge. Hun kan litt engelsk, han snakker spansk. Begge er spanske statsborgere. Hun kom til Spania fra Algerie for noen år siden. Han jobbet for et amerikansk selskap som drev med matvarer, og han kjørte blant annet lastebil for dem. Da selskapet flyttet virksomheten til Portugal, mistet han jobben.

– Jeg vil gjerne jobbe. Vi har vært her i snart to måneder, og det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp med to små barn og ingen jobb, sier han.

Alexander Golding, innenlandskoordinator i Caritas Norge, mener familien er typisk for mange av dem som kommer.

– Rapporter både fra Caritas og den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO forteller at det er de svakeste i Sør-Europa som reiser ut av landet. Personer som selv er innvandret til for eksempel Spania, er mest utsatt og sårbare på arbeidsmarkedet, sier Golding.

Rundt 15 prosent av dem som kommer til infosenteret, har med barn til Norge. Å være jobbsøker uten mulighet til å ha barn i barnehage er utfordrende, ser han.

Abdelkader Moulai Arbidahou håper han kan få gjøre arbeid som å vaske biler eller jobbe på gård med kylling eller svin, som han har gjort før.

– Gir stabilitet. Før Rotevatn forlater infosenteret, sier lederen for Caritas Norge, Martha Skretteberg, at pengestøtten betyr mye.

– Vi trenger en stabilitet og bærekraft i dette tilbudet. Dette gir rom for det. Å drive dette på prosjektmidler har vært veldig krevende, sier hun.

Skretteberg understreker at senteret trenger kompetente folk for å gi god informasjon. Caritas bruker også av egne innsamlede midler, i tillegg til at 15-20 frivillige jobber her, blant annet som juridiske rådgivere. Noen som har oppsøkt senteret for å få hjelp, får også sin første arbeidspraksis i Norge som medhjelpere.

– Vi er en katolsk organisasjon, men vi hjelper all som kommer, uavhengig av etnisitet og trossamfunn, og møte folk med verdihet, sier Skretteberg.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter