Politikk

Regjeringen sier nei til helseadvarsel på alkohol

I Frankrike gikk alkoholbruken ned med advarsler på flaska. Vår regjering tror ikke på slike tiltak. – Veldig skuffende, sier Actis.

Etiketten skal fortelle deg at du kan bli feit av vin og øl, men ikke om alkoholens andre skadevirkninger.

Først ut. Mens røykpakker har vært merket med «Røyking dreper» i flere år, er øl- og vinflasker fortsatt umerkede. Men regjeringen krever nå at ingrediens- og næringsinnholdet skal listes opp. Norge blir første land i Europa med denne ordningen.

– Det er en tragedie at ikke regjeringen har innført dette tidligere. Men vi bør også gå samme vei som for eksempel Frankrike, og merke alkoholen med helseadvarsel også, sier generalsekretær i Actis, paraplyorganisasjon for rus- og avhengighetsorganisasjoner, Anne-Karin Kolstad.

Ikke nok. I Frankrike ble det i 2007 vedtatt at alle alkoholholdige drikker skulle merkes med helseadvarsler. I dag merker 18 land utenfor EU og fem land i EU flaskene med advarsler mot overdreven bruk, mot konsum under svangerskap eller i kombinasjon med bilkjøring. Ifølge Actis ønsker 4 av 5 nordmenn helseadvarsler på alkoholvarer. De har jobbet for å få innført dette i mer enn 20 år.

– Dette har vi tatt opp med politikerne gang etter gang, uten å få respons fra regjeringen i det hele tatt, sier Kolstad.

Storebror er flinkere. I rusmeldingen argumenteres det for at det ikke kan vises til gode resultater av helseadvarslene. Kolstad viser på sin side til at alkoholbruken hos gravide franskmenn har gått ned etter at advarslene fikk plass på flaskene.

– Det har regjeringen fått tilsendt god dokumentasjon på fra både oss og andre. Da synes jeg det er merkelig at vi skal være mer liberale enn de som ellers blir sett på som liberale land.

Lavere forbruk. Kolstad mener likevel at regjeringen har tatt ett skritt i riktig retning.

– Jeg er veldig glad for at de nå vil vise næringsinnholdet. Det er ikke måte på hvordan vi merker andre produkter som vi spiser og drikker, mens et produkt som faktisk kan bidra til at folk i ytterste konsekvens kan dø, ikke er merket. Det synes jeg er ganske snodig.

Kolstad tror næringsmerkingen vil redusere forbruket.

– For eksempel gikk forbruket av rusbrus drastisk ned etter medieoppmerksomhet rundt hvor mye sukker det inneholdt.

Må gjøres mer. Leder i Forbundet mot Rusgift, Knut T. Reinås, er enig med Kolstad.

– De fleste vet vel allerede hva vinen inneholder, men folk som er helse- eller kaloribevisste vil kanskje redusere forbruket. Det negative er at regjeringen ikke vil innføre helseadvarsler, sier han.

Regjeringen mener det ikke finnes nok dokumentasjon på at det har noen effekt?

Det er den samme argumentasjonen som med merking av tobakk. Man har ingen beviser på at merkingen er årsak til at tobakksforbruket har gått ned, men det har jo gått ned, sier Reinås.

Helseminister Anne-Grete- Strøm-Erichsen kunne ikke kommentere saken i går.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk