Nyheter

Refser Ap for asyl-feighet

– Aps ledelse er minst like strenge som de blåblå, sier en av Norges fremste asylkjennere.

Mens de blåblå har fått pepper gjennom lange måneder med asylbråk, har Arbeiderpartiet sittet i ro og kunnet nyte velgerstrømmen på meningsmålingene. Men velgere bør ikke la seg lure av Aps asyl-taushet, mener analytikere. Når Aps delegater tar fatt på landsmøte i dag, har de ramsalt asylkritikk hengende over seg:

Like harde som blåblå

Ifølge en av Norges fremste kjennere på asyl- og innvandringsfeltet, Trygve Nordby, er det ingen grunn til å tro at Ap ville kjørt en mykere linje enn de blåblå.

– Debatten om asylpolitikken viser at Aps ledelse har vært minst like strenge som de blåblå, sier Nordby.

LES OGSÅ: Venstre-Grande med kraftig asylrefs av Ap

Som tidligere direktør i Utlendingsdirektoratet og mangeårig leder av Røde Kors og Flyktninghjelpen kjenner Nordby feltet bedre enn de fleste.

Han støttes av Jan-Paul Brekke, forskningsdirektør ved Ipsos MMI:

Det har ikke vært store endringer i praktisk politikk etter at de rødgrønne ga fra seg regjeringsmakten. Grunnholdningene har vært nokså like i de to regjeringene, sier Brekke, som forsker på politikkutvikling på innvandringsfeltet.

Lar seg kneble

Nordby mener Aps unnfallenhet er «feig»:

– Partiet som burde holdt fanen høyest for internasjonal solidaritet, velger å luske bak fremfor å stå i front. Jeg fatter ikke at de mange i Ap som er opptatt av dette feltet, så til de grader lar seg kneble.

Du mener de er kneblet?

– Det kan virke sånn. Under tidligere høyreregjeringer har det bestandig vært en asylpolitisk allianse i Stortinget, med folk fra partier som SV, KrF, Senterpartiet og Venstre, og mange fra Ap. Det har fungert som en lobby under høyreregjeringer, men den brede alliansen ser ut til å ha blitt borte nå. Og vi hører knapt en stemme fra AUF og andre som vi vet er engasjerte i asylpolitikken.

LES OGSÅ: Støre kritiserer asylavtalen

Kjenner seg ikke igjen

Avtroppende nestleder Helga Pedersen sier til Vårt Land at hun overhodet ikke kjenner seg igjen i kritikken:

– Jeg er ikke enig i at vi har sittet stille i båten. Og jeg opplever ikke at noen på noen som helst måte har fått munnkurv. Det er takhøyde i Ap, også på asylfeltet, sier Pedersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jonas vil lytte

Nå kan forslag fra partilag gi asyl-slag på helgens landsmøte. Innflytelsesrike fylkeslag som Akershus og Hordaland har fremmet forslag om at Norge skal ta i mot 5.000 syriske kvoteflyktninger, i tillegg til ordinær FN-kvote. Forrige uke høstet Sør-Trøndelags fylkestopp Tore O. Sandvik støtte for oppfordring om nyorientering i Aps asylpolitikk.

Selv om partileder Jonas Gahr Støre dagen før landsmøtet sier han «ikke vil bruke ordet nyorientering», varsler han at Ap skal gjøre mer. Ap-lederen sier han «vil lytte til landsmøtet».

LES OGSÅ: Avtale om asylbarna i havn

Kan legitimere

Nordby mener at om Ap selv vil, kan de bli en nøkkel i innvandringspolitikken. Han viser til at Frps populistiske retorikk de siste ti-femten årene har fått legge føringer for asylfeltet, der partiene har kappes om å bruke ord som «lykkejegere», «håndfaste» og «strenge, men rettferdige» i frykt for velgerflukt.

Nordby mener ordbruken har snevret inn rommet for å føre en raus asylpolitikk, men at det også gir Ap makt – om landsmøtet velger snuoperasjon:

– En mer solidarisk innvandringspolitikk er avhengig av at politikere går ut og skaper legitimitet for å føre det. En mer åpen holdning fra et Ap-landsmøte, der de tør å stå opp mot Frp og går i rette med retorikken deres, vil derfor være med på å gi et større legitimt rom for de som trenger beskyttelse, sier Nordby.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter