Nyheter

Pionérdykkerne vant – staten dømt

Den norske stat har ansvar for nordsjødykkernes skader, slår den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast.

I den aller siste ankeinstansen vant dykkerne fram med sin sak.

– Dette er en mental oppresing for oss. Slik sett er dommen enormt viktig, ja kanskje er dette det viktigste ved dommen, sier Henning Haug i Offshore Dykker Unionen (ODU).

Haug gir sine kommentarer med forbehold om at han ennå ikke har lest alle premissene i dommen.

Får erstatning. Den norske stat har brutt artikkel åtte i den europeiske menneskerettskonvensjonen ved ikke å gi viktig informasjon til dykkerne for at de kunne vurdere helse- og livsfare ved dykkingen.

I oppreisning for dette bruddet tilkjennes dykkerne 8.000 euoro i erstatning og 50.000 euro i saksomkosstninger. Rundt 220 dykkere er omfattet av dommen.

Betale erstatning. Domstolen har behandlet saken i over ett år. I sommer la dykkerne fram et forslag om at staten betaler cirka 400 millioner ekstra til de millionene de allerede har fått. Det tilsvarer statlige inntekter fra ti timers olje- og gassproduksjon på norsk sokkel. Daværende arbeidsminister Anniken Huitfeldt (AP) avviste forliksforslaget.

Unngå mange rettssaker. – Nå vil våre advokater gå i dialog med regjeringsadvokaten. Da regner vi med at de vil finne en løsning som begge parter kanleve med. Hvis ikke må staten ta alle omkostninger for rettssakene som hver av dykkerne vil opprette mot staten. Det vil okkupere domstoler i Norge i årevis framover, og det regner jeg med at regjeringen ikke er interessert i, sier Henning Haug.

Kampen er over. Han regner nå med at dommen kan sette et punktum i dykkersaken – «for skams skyld».

– Vi vil gå inn for en hurtig avgjørelse om erstatningssum, slik at flest mulig kan få oppgjøret. Om noen ikke blir fornøyd og vil kreve mer, så får de gjøre det på egenhånd, sier Henning Haug.

Han mener også at dommen vil få bety mye for dykkerne som arbeider i Nordsjøen nå.

Brøt menneskerettigheter. Dommen fra Strasbourg er oppsiktsvekkende. Den setter både norske myndigheter og det norske rettssystemet i skammekroken.

Dykkerne fikk først medhold i tingretten. Lagmannsretten og Høyesterett avviste kravet og slo fast at staten ikke kan klandres for skadene og traumene som dykkerne pådro seg den første pionér-perioden av oljeeventyret.

Dommen slår nå fast at myndighetene har et ansvar. De har brutt dykkernes menneskerettigheter.

Vårt Land kommer tilbake med mer om dommen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter