Nyheter

Per Lønning vil ha ekteskapsloven til Strasbourg

200 norske ektepar krever behandling i menneskerettighetsdomskolen.

– Som ektepar gift fra før 2009 ble vi automatisk overført til den nye likekjønnede ordningen. Også vi har rett til å samtykke til en homofilisert institusjon. Den nye ekteskapsloven omfatter nå alle som er gifte. Vår gruppe med ektepar har rett til å få behandlet den saken vi faktisk har reist, og ikke bli mistenkeliggjort, sier filosofen Nina Karin Monsen, som har gått i bresjen for kampen mot ekteskapsloven.

Politisk. – Det er en ren politisk vurdering som ligger bak at vi ikke fikk behandlet vår sak i norsk rettsvesen. Vi mener at den nye ekteskapsloven strider mot våre menneskerettigheter som ektepar. Som personer med fri vilje har vi avtalt et ekteskap med begrensete betingelser. Vi har for eksempel heller ikke samtykket til mangegifte. Både tingretten, lagmannsretten og Høyesterett avviste å behandle saken med politiske argumenter. De våget ikke å vurdere hva som gjør et ekteskap gyldig. Personene som avtaler er like viktige som de som skriver avtalen. Derfor bringer vi denne saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Nina Karin Monsen.

Ektepar. Opprinnelig fremmet hun saken sammen med sin ektemann, jusprofessor Helge Johan Thue, som døde i oktober, og seks andre ektepar. Men nå støttes begjæringen av snart to hundre andre ektepar, blant annet tidligere Borg- og Bjørgvin-biskopen Per Lønning og hans kone Ingunn.

– Jeg har en viss forhåpning om at domstolen i Strasbourg vil gripe fatt i denne saken. Domstolen har tidligere vist vilje og evne til å gå rett på sak. Nå håper jeg at vi skal få en slik uttalelse som bekrefter at våre hjemlige instanser må overveie ekteskapets gyldighet og samtykkets betydning, samt menneskerettighetsspørsmålet på et adskillig klarere grunnlag enn til nå, sier Lønning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter