Nyheter

Parti-topp ber KrF tenke nytt om abort

Helsetalskvinne Olaug Bollestad ønsker ny pragmatisk KrF-holdning til abortsaken og anerkjenner at kvinnen bør ha det siste ordet.

Mens reservasjonsstriden herjer den politiske debatten, tar KrFs helsepolitiske talskvinne på Stortinget til orde for å tenke nytt i abortsaken.

Målet hennes er tydelig: Aborttallene må ned – og da må man også tenke mer pragmatisk enn i dag. Det må handle om mer enn at leger skal være den som bestemmer over om en kvinne skal få innvilget abort.

– Jeg tror ikke antallet aborter går ned om det er legene som bestemmer det. De har et mye mer radikalt syn på abort. Vi må ta en diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for en politikk der tiltakene gjør at aborttallene går ned, og ikke hvem som bestemmer, sier Olaug Bollestad.

Rabalder. Fra i fjor høst har Bollestad, fra partiets kjernefylke Rogaland, vært medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Og det er første gang på svært lenge at det kommer utspill om nyorientering, på et felt der det i KrF ofte har endt med rabalder og sår intern debatt om noen er kritiske til partiets opptreden i abortsaken.

Bollestad har personlig en årelang erfaring fra norsk sykehusvesen – og debatterte abort i NRKs Aktuelt denne uken. Overfor Vårt Land utdyper hun nå hva tenker om abortspørsmålet.

Sykepleieren Bollestad synes summen av aborter ved norske sykehus er så dramatisk høy at det kreves ny tenkning, også fra livsvernpartiet KrF:

– Så du har en pragmatisk tilnærming?

– Ja, det har jeg. Vi har en viktig jobb å gjøre: Å redusere antallet aborter som i dag er 15.000 årlig. Da må vi vite hvor vi setter inn kreftene. Utfordringen nå er at vi så lett går i skyttergraver slik at vi ikke når målet. Når KrF har 5,6 prosent, og alle andre partiet mener noe annet, da må vi ha en pragmatisk tilnærming, svarer Bollestad.

Kvinnen avgjør. – Du sier at KrF ikke har flertall og at man da må være pragmatisk, men er det opprinnelige synet til partiet at dere skulle ønske det ikke var selvbestemmelse før uke 12?

– KrF ønsker et rettsvern for det ufødte liv også før uke 12. Vi må ivareta retten til liv og samtidig ha en verdig ivaretakelse av kvinner. Antallet aborter har vært stabilt enten kvinner har bestemt, eller ikke. KrF har ikke landet her, men jeg tror ikke antallet aborter går ned om det er legene som bestemmer.

– Det er litt kontroversielt det du sier nå, for mange KrF-ere vil være mot selvbestemt abort.

– Ja, det kan jeg godt forstå at de sier, men målet må være å få ned aborttallene. Og så sier jeg ikke at partiet har endret syn, men det bør være den store diskusjonen fremover: Hvordan klarer vi å nå målet om færre aborter?

Siste ord. KrF har ved enkelte anledninger de siste 20 årene hatt utvalgsarbeid om partiets tiltak mot abort – men ikke på noe punkt har partiet åpnet for at kvinnen selv skal få bestemme og ha siste ord i abortavgjørelsen. De to siste stortingsprogrammene har betont «Retten til liv» – og KrF sørger hver stortingsperiode for å fremme grunnlovsforslag som fastslår vern av liv.

I de siste programmene har KrF poengtert at dagens abortlov bør erstattes med «en lov som sikrer livsrett for ufødt liv». Avgjørelser skal tas i «dialog mellom pasient og lege». Men programmet poengterer ikke hvem som skal ha siste ord.

– KrF ønsker så gode tiltak for gravide at kvinner slipper å ta det vanskelige valget om abort. Vi vil egentlig at abortavgjørelsen skal tas mellom kvinnen og lege sammen. Men slik loven er nå, hvis de er uenige, er det til syvende og sist kvinnen som tar avgjørelsen.

– Hvis jeg skal være veldig ærlig: Slik jeg kjenner legestanden, vil det ikke bli færre aborter om legestanden på fritt grunnlag skal bestemme dette.

Debattskaper. Bollestad erkjenner at uttalelsene hennes nå kan skape debatt i partiet og bli lagt merke til utenfor. Uansett vil KrF ha blikk rettet mot seg i abortsaken i tiden fremover. I tillegg til den pågående reservasjonsstriden, kommer etter hvert en rekke grunnlovsforslag opp i Stortinget. Blant dem er KrFs «klassiker» – paragrafer om vern av liv.

Sist det var debatt om saken, gikk profilerte Ap-topper i strupen på partiet. De mener KrF bruker alle midler til å forsøke å stoppe kvinners rett til selvbestemt abort. Nå vil altså Bollestad bort fra at saken om «selvbestemmelse» skal dominere når KrF har budskap om abort.

– Er dere uenige om KrF skal bruke terminologien «selvbestemt abort»?

– Nei, men vi må gjøre noen etiske vurderinger. Det er ikke mer rett å ta abort om det er legen som bestemmer, eller om det er kvinnen, svarer Bollestad.

Program-fornyelse. – Men de som er imot selvbestemt abort vil kanskje tenke at det da blir færre aborter?

– Ja, men det er ikke slik. Mange leger vil utvide abortgrensen. Jeg får vondt langt inn i hjertet. Hvert enkelt av de 15.000 er et liv, og hvordan klarer jeg å redde noen av dem? Da redder jeg dem ikke med hvem som bestemmer hva, jeg redder dem med tiltak, poengterer helsetalskvinnen.

Bollestad mener KrF bør jobbe videre med egne formuleringer fremover, hun er langt fra fornøyd med dagens program:

– Det viktigste er oppmerksomhet på tiltak. Vi må gå en runde for å klargjøre programmet på dette feltet. Jeg synes ikke det er godt nok det som står der. I løpet av de årene vi har hatt abortloven har det vært 600.000 aborter. Det er hinsides. Da er spørsmålet: Blir det bedre eller dårligere når kvinnen eller legen bestemmer, spør Olaug Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter