Nyheter

Oase-leder forsvarer nakenfilmeren

– Dette synes jeg faktisk ikke er noen big deal, sier Oase-leder. Han mener det er forskjell på å filme menn og kvinner.

Anders Torvill Bjorvand i Oases lederskap har stor sympati med Frp-politikeren som er siktet for å ha snikfilmet en ung mann på badet i sin bolig i Stavanger. 19-åringen politianmeldte forholdet søndag.

«Synes synd på (navnet er fjernet, red. anm). Må være rimelig grusomt å bli hengt ut i alle landets aviser med krigstyper, navn og bilde for en sak som i mine øyne er forholdsvis liten. Det er et stort ansvar redaktørene påtar seg ved å sette ham så kraftig i gapestokk», skrev han på sin Facebook-profil mandag kveld.

DELTA I DEBATTEN: Hvor alvorlig er det å filme noen nakne?

Ingen «big deal». I kommentarfeltet presiserer Bjorvand hva han mener:

«I fare for å bli angrepet her, så synes jeg faktisk ikke at dette er noen «big deal».

Bjorvand legger til at det er «store kjønnsforskjeller på området»:

«Om noen hadde filmet meg i dusjen så er det klart jeg også mener at det burde blitt en politisak, og forhåpentligvis en bot, men neppe noe mer enn for å kjøre litt fort.»

Bjorvand legger til at når man har gjort noe galt skal man «få en rettferdig dom». Han sier også at «dersom noen har posisjoner med tillit, skal disse opp til vurdering»:

«Det er når disse funksjonene ikke håndheves at pressen har en viktig og gravende rolle. Når alt er ute i det åpne blir gapestokk-funksjonen til pressen helt meningsløs og ytterst umoralsk», skriver han.

LES MER: – Ikke Oases syn

– Forferdelig. Gro Skartveit reagerer sterkt når hun får høre om Bjorvands uttalelser på Facebook.

– Dette er forferdelig for Oases del. Dette kunne jo skjedd i Oase-sammenheng også. Er dette måten han ville møtt en som fortalte om slike ting på? spør Skartveit, som er utdannet sosionom og arbeider med terapeutisk virksomhet.

– Takler ikke menn slike ting bedre enn kvinner?

– Det er en total misforståelse. Menn kan bli like mye krenket som kvinner. Det er mange menn som har opplevd overgrep, og vi vet ikke hvordan ulike mennesker reagerer på sånt, sier hun.

Leder for Kirkens Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, Elisabeth Torp, sier at Anders Torvill Bjorvand tar til orde for «en veldig uansvarlig holdning til et menneskes erfaring».

– Jeg synes dette er både uansvarlig og slumsete. Han er utydelig på grenser. Mennesker som har posisjoner er nødt til å være tydelige når vi uttaler oss om kropp og seksualitet, legger hun til.

Raske. Bjorvand, som selv var Oases presseansvarlige ved bevegelsens hovedstevne i fjor sommer, presiserer overfor Vårt Land at han synes pressen var for raskt ute i denne saken.

– Jeg tror man undervurderer hvor høyt bilder og overskrifter roper. Det er en grunn til at man har Vær varsom-plakaten, sier han.

– Hvor store skal sakene være før man kan blåse det opp?

– Det å ha tillit er nødvendig for en politiker. Det er rett at han trekker seg. Men tillitsbruddet går ikke i og for seg på utøvelsen av embetet. Når det gjør det skal pressen helt klart sparke oppover. Men det er ikke det som er tillitsbruddet her. Dette er en dypt personlig skambefengt tragedie.

– Frp har vært opptatt av strenge straffer for seksuelle forbrytere. Er det ikke da ekstra aktuelt å skrive om en slik sak?

– Nei, jeg synes ikke det. Det beviser bare at de er mennesker som alle andre. Om de taler for strengere straffer regner jeg med at de mener det når de bryter loven selv også.

Bjorvand mener pressen i det minste burde ventet noen dager med å offentliggjøre navnet.

– Du offentliggjør navnet selv på Facebook?

– Ja, jeg er blant dem som ikke godtar Pressens faglige utvalgs vurdering av at en Facebook-status er en offentliggjøring, svarer Bjorvand, som i skrivende stund har 1.118 venner på Facebook.

«Mindre forseelse.» – Hvor alvorlig er det å filme noen nakne?

– Jeg tror ikke jeg har lyst til å kommentere dette spesifikt. Dette er en sak som er under opprulling. Jeg regner med politiet vil behandle den.

– Du brukter uttrykk som «dette er ikke noen big deal»?

– Ja, slik det er fremstilt høres det ut som en mindre forseelse som vil resultere i et forelegg. Det er stor forskjell på det og ting som gir en fengselsdom. Men her rulles det opp nye ting, blant annet om alderen på gutten, som gjør at saken kan få en litt annen vending.

– Du tar utgangspunkt i hvordan du ville reagert selv?

– Dette viser hele problemet. Pressen valgte å offentliggjøre saken før det kom fram at det var en ung mann. Det er definert i norsk lov at det er verre.

Kjønnsforskjeller. – Hva hvis kvinner hadde blitt filmet?

– Jeg tror jeg stopper der.

– Må man ikke ha likhet for loven i Norge?

– Det er jo ikke det. Det er mange typer oppførsel hvor kvinner oppleves kontaktsøkende og varme, men hos menn er det «sexual harassement», det er ikke noen tvil om det.

Hvis kvinnen er den aktive, mener du?

– Ja, da er hun bare flørtete, men hvis det er mannen er han slibrig og ufin. Men når det handler om makt og sex i forholdet mellom mann og kvinne, er det en historikk der kvinnen har vært undertrykt. Det kan man ikke sette til side når man vurderer den typen grenseoverskridende handlinger, sier Bjorvand.

BJORVAND SVARER PÅ VERDIDEBATT.NO: «Jeg ser at dette var formulert slik at det lett kunne misforstås, og spesielt for de som opplevde dette som støtende, så vil jeg beklage dypt mitt valg av ord»

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter