ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

«NRK bidrar til dødshjelp»

Organisasjonen Menneskeverd vil klage NRK-dokumentaren inn for Pressens Faglige Utvalg.

ANNONSE
ANNONSE
Samfunn

– NRK har ikke lært noe av kritikken mot TV2. Dokumentaren har et totalt fravær av motrøster, og journalistene stiller ikke kritiske spørsmål, sier Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd.

Tirsdag sendte NRK Brennpunkt en dokumentar om Siv Tove Pedersen som reiste til Sveits for å dø. NRK fulgte Lungesyke Pedersen helt fram til hun døde på en klinikk i Basel der hun utførte et såkalt legeassistert selvmord.

Menneskeverd peker på at pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, har spesifikke retningslinjer for omtale av selvmord. Retningslinjene presiserer at mediene skal unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Det påpekes også spesifikt at det er viktig å ikke lage journalistikk som beskriver metoder eller andre forhold som kan bidra til at flere personer velger å ta sitt eget liv.

Brudd på Vær varsom plakaten kan klages inn til selvdømmeordningen Pressens Faglige Utvag (PFU). Menneskeverd klaget nylig inn en dokumentar om assistert dødshjelp, send på TV2. Klagen ble avvist av PFU.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer