Nyheter

– Nordmenn som tjenestegjør for Israel er ekstremister

Full krangel om nordmenn som er frivillige i den israelske hæren. – Det er problematisk, sier Midtøsten-forsker.

«IS-krigere og bedehussoldater har det til felles: De misbruker og forvenger sine egne hellige skrifter til det ugjenkjennelig».

Det skriver Arbeideparti-politiker og Palestina-venn Odd Kristian «Kian» Reme i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad.

Han tar et kraftig oppgjør med nordmenn som melder seg som frivillige for den israelske hæren.

– Voldelig ekstremisme

Bakgrunnen for utblåsningen er en artikkelserie i Fædrelandsvennen. De forteller historien om 60 nordmenn som reiste til Israel for å arbeide som frivillige, i israelsk uniform, i Sar-El, en gren av det israelske forsvaret som jobber med rekruttering av utenlandske frivillige. Nordmennene jobbet blant annet med å klargjøre militære kjøretøy som nettopp har vært i bruk i Gaza.

«La det ikke være noen tvil: Dette er voldelig ekstremisme», slår Reme fast, og viser til at de frivillige på bilder poserer foran stridsvogner.

LES OGSÅ: Sier ja til å gi Israel status som nasjonalstat for jøder

Reme skriver også at de frivillige med sine reiser «gir tid og engasjement til krigsforbrytelser», og krever svar fra Normisjon om de støtter «denne voldelige ekstremismen». Bakgrunnen for at han krevde svar fra de to organisasjonene er at én av dem som var frivillig, Roy Throndsen, også er forkynner i organisasjonene.

Jorunn Andestad Langmoen i Israelmisjonen og Anne Birgitta Langmoen Kvelland i Normisjon skriver i sitt tilsvar at «Israelsmisjonen og Normisjon kan ikke finne bibelsk belegg for at vi blir bedt om å hjelpe Gud til å passe på Israels grenser rent fysisk.»

De tar allikevel avstand fra Remes påstander om krigsforbrytelser og ekstremisme.

«Uttrykket «drapsmaskin» eller «voldelig ekstremisme» kan vi ikke gå god for som en karakteristikk av IDF (...) Mye kritikk kan sikkert rettes mot IDF også når det gjelder strategi, men vi mistenker dem ikke for å ha en strategi som går ut på å drepe for fote».

De påpeker at de selv ikke oppmuntrer til frivillig arbeid for Sar-El, da de ikke ser det som sin oppgave.

– Problematisk

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen-Waage advarer mot å gå ned i en skyttergravskrig om hvem som er verst i Midtøsten-konflikten, men sier saken reiser et stort prinsipielt tankekors.

– Det prinsipielle som er vanskelig er at nordmenn ønsker å reise til et annet land for å bidra til og støtte opp om et annet lands krigføring. Det er problematisk, sier Henriksen-Waage.

LES OGSÅ: – Folk mener Israel får som fortjent

Henriksen-Waage peker på nordmenns klare fordømmelse av de som melder seg til tjeneste for IS. Terrororganisasjonen «driver med bestialske og grusomme handlinger», men det kan tenkes at nordmenn også der innehar støttefunksjoner.

– Vi vet veldig lite om de nordmennene som er i IS eller Al-Shabaab. Vi vet ikke hva de gjør. Vi vet om de mest bestialske handlingene, og vi vet at noen trolig er drept. Men prinsipielt så kan man si at det kan være noen av nordmennene som også gjør kjøkkentjeneste. Det argumentet kan man fremføre, men vi vet ikke noe om det. I forlengelsen av et sånt argument så er det problematisk at nordmenn reiser til Israel og bidrar frivillig for IDF.

Forskeren vil ikke gå inn i karakteristikkene av de norske israelvennene, men er klar på at en ting.

– I det øyeblikk man bidrar til å jobbe for Israel i full krig, så er man indirekte med på å støtte opp om Israels krigføring. Jeg kan ikke se noen grunn til at det skal være en oppgave for nordmenn.

Kommer i spørretimen

Blant de rundt 60 frivillig som dro til El-Sar var også KrFs gruppeleder i Kristiansand Grete Kvelland Skaara. Hun har ikke ønsket å kommentere reisen utover at det var «en tur i privat regi», men turen hennes har i alle fall opprørt andre sørlandspolitikere.

LES OGSÅ: Droppet budsjettmøte for å ikle seg israelsk uniform

Derfor blir saken nå løftet opp på regjeringsnivå. Under onsdagens spørretime må justisminister Anders Anundsens svare på spørsmål fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

«Fædrelandsvennen har i flere reportasjer synliggjort hvordan 60 nordmenn bare i år har trukket i israelsk militæruniform og bidrar med ulikt frivillig arbeid eksempelvis vedlikehold og reparasjoner av stridsvogner. Med Gaza-konflikten som bakteppe og urolighetene i området er det ikke usannsynlig at norske frivillige på denne måten indirekte deltar i krigshandlinger. Hvordan vurderer statsråden denne type virksomhet sett opp mot dagens lovverk og mulig nytt lovverk på området?» spør de Ruiter.

– Disse turene er for meg langt over grensen. Derfor er det så viktig å få dette belyst av justisministeren, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter