49 år gamle Mona Gustavsen nektes jobb som drosjesjåfør i Kongsvinger. Ikke fordi hun ikke er kompetent, men fordi hun er tater, skriver Glåmdalen.
«Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør å ta inn folk som er tatere, på grunn av temperament, og at det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon», skriver Erik Togenrud, drosjesjåfør med løyve, i en SMS. Det er han som har drevet opplæringen av Gustavsen.
LES OGSÅ: Mener taterne fremstilles som dinosaurer
Fryktet utfrysning
Gustavsen har de siste to månedene fått opplæring som drosjesjåfør, og har i tillegg deltatt på to kurskvelder på Hamar. Hun hadde også fått lovnad om 50 prosent stilling som drosjesjåfør.
Men det var før taterbakgrunnen til Gustavsen ble kjent.
Togenrud har også gitt beskjed til Nav og attføringsbedriften Eskoleia, der Gustavsen en tid har vært en del av et offentlig arbeidsmarkedstiltak, at han ikke kan fortsette opplæringen av Gustavsen, fordi han da vil bli frosset ut av de andre løyvehaverne.
«Da jeg får slike signaler, tør jeg ikke ansette Mona, selv om jeg ville gjort det», skriver Togenrud.
LES OGSÅ: Tatere og jøder henvises til historiens skraphaug
– Hele næring er skeptisk
Glåmdalen gjengir også en telefonsamtale mellom Gustavsen og en av de to lederne ved Kongsvinger Taxi, Leif Broen.
På spørsmål fra Gustavsen hvorfor hun ikke får jobben, svarer Broen:
«Det går på at du er den..., er av dem du er. For det er ikke annet jeg kan si, for det er det som går på skepsisen. Ja, altså, generelt er massen skeptisk», sier Broen.
Broen sier også at «hele næringen» er skeptisk.
«Det går ikke på at du har sagt og gjort noe, men det er på grunn av personligheten, da, vet du», sier Broen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Rasistisk diskriminering
– Dette er et usedvanlig tydelig tilfelle av rasistisk diskriminering, sier leder ved Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, til Vårt Land.
Steen han ikke kan huske, og kan vanskelig tenke seg, et tydeligere eksempel på slik diskriminering i arbeidslivet.
– Jeg har jo sett tilfeller i leiemarkedet, men ikke uttrykt så tydelig i arbeidslivet.
Konsekvensen gir seg selv, mener Steen.
– Dette er en praksis som må opphøre umiddelbart. Den er lovstridig og den er stygg. Dette hører ikke hjemme noe sted.
Antirasistisk senter-lederen mener diskrimineringen av Mona blir ekstra grell sett i lys av den norske taterhistorien.
– Vi har en lang historie med overgrep mot reisende, mot tatere. Det er ikke rom for mer tull nå. Vi har hundset dem og plaget dem i noen hundre år. Vi har et monument over dette, «Skammens stein» ved Ris kirke. Det er en grunn til at det heter det; det er ment å skulle være et punktum. Vi skal være ferdige med å diskriminere dette folket. Kvoten er brukt opp, tordner Steen.
- Det er bare én ting å gjøre for drosjenæringen nå: beklage dypt og rydde opp. De har brutt loven, de har nektet henne arbeid på et vis som er lovstridig. Ingen skal bli utsatt for det hun blitt utsatt for, sier Rune Berglund Steen.
Han håper Mona, i tillegg til politianmeldelsen, vil melde saken inn for Likestillingsombudet.
– Har blitt noen tårer
– Jeg synes det er utrolig selv, sier Mona Gustavsen når Vårt Land forteller henne hvordan Antirasistisk senter reagerer på det som har hendt med henne.
49-åringen forteller at hun har fått masse støtte i løpet av tirsdagen, etter at Glåmdalen fortalte historien hennes, både fra bygdefolk og fra slekt.
– Jeg er stolt av bakgrunnen min, sier hun.
– Tror du at du kommer til å jobbe som drosjesjåfør?
– Jeg håper det. Men det blir ikke i Kongsvinger. Dette har vært veldig sårt. Det har blitt noen tårer. Og de har jo de meningene de har om oss uansett.
– Jeg har ingen kommentar til dette overhodet. Hele saken er tragisk. Kongsvinger Taxi har ingenting med ansettelser å gjøre og vi kommer ikke til å si noe mer før vi får anmeldelsen, sier Frode Flosand, leder i Kongsvinger Taxi, til Vårt Land.