Nyheter

Nederland: 3 av 100 får aktiv dødshjelp

I fire av ti tvilstilfeller diskuterte ikke legen hva pasienten selv ønsket, verken med pasienten eller de pårørende.

For ti år siden ble aktiv dødshjelp lovlig i Nederland (se faktaboks). Da ble to metoder for aktiv dødshjelp legalisert: Eutanasi, når legen aktivt gir dødelige medisiner til en pasient i den hensikt å ende pasientens liv, og assistert selvmord, der legen forskriver medisiner som pasienten bruker til å ta livet av seg, og der legen vet at dette er hensikten.

Nesten tre av 100. I en fersk studie som nederlandske forskere har publisert i den medisinske tidsskriftet The Lancet kommer det fram at 2,8 prosent av alle dødsfall i Nederland i løpet av ett år skyldes aktiv dødshjelp. Det tilsvarer nærmere 3 av 100 dødsfall i året. Av disse utgjør 0,1 prosent legeassistert selvmord, mens de resterende dødsfallene skyldes eutanasi.

Det har vært en økning i årene siden 2005, men den økningen er balansert av en like markant nedgang fra dødshjelpen ble tillatt i 2002 og frem til 2005, skriver Forskning.no. Færre enn halvparten av forespørslene om å få hjelp til å dø innvilges hvert år i Nederland.

Pleie fremfor aktiv dødshjelp. De fleste som ber om aktiv dødshjelp er unge pasienter med kreft eller andre uhelbredelige sykdommer, står det i rapporten. Et annet tilsynelatende oppsiktsvekkende funn i studien som ble publisert i den prestisjetunge medisinske journalen, var at leger ikke har byttet ut pleie og lindring på dødsleiet (palliativ pleie) med aktiv dødshjelp. Snarere velger leger langt oftere å intensivere den palliative behandlingen. Dette gjøres også helt fram til det punktet hvor pasienten ikke lenger er bevisst.

Tvilstilfeller. I over fire av ti tvilstilfeller, der det ikke var lett å skille mellom palliativ pleie og aktiv dødshjelp, hadde ikke legen diskutert hva pasienten selv ønsket med verken pasienten eller pasientens pårørene.

Forskerne fant også ut at i to av ti tilfeller der legen selv så på sin behandling som intensiv palliativ pleie, ble behandlingen betegnet som aktiv dødshjelp hos forskerne.

I hollandsk lovgivning er det legens intensjon som er det avgjørende for om behandlingen sees på som aktiv dødshjelp. Om legen sier han ønsket å lindre smerte, og at døden uventet kom som følge av det, klassifiseres det ikke som aktiv dødshjelp, skriver forskning.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter