Nyheter

– Moskéring-arrangør formidler jødekonspirasjoner

Skribent John Færseth synes moskeringen nærmer seg parodi.

Solveig Staal var en av initivtakerne da rundt 200 mennesker lørdag ettermiddag slo ring rundt moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo. På sin Facebook-side la hun 27. januar en lenke til en artikkel der overskriften sa at 84 prosent blant palestinere tror at Israel stod bak angrepet på Charlie Hebdo. «So do I ;)» skrev Staal i posten der hun la ut lenken.

John Færseth, journalist og skribent for blant annet Minerva og Fri Tanke, reagerer.

– Dette er dessverre bare nok et eksempel på hvordan enkelte i palestinaaktivistmiljøer lar sin motvilje mot Israel gå så langt at man støtter konspirasjonsteorier. Det er veldig trist, sier han.

Færseth understreker at han ikke mener at dette gjelder flertallet av palestinaaktivister.

Mot sin hensikt

Færseth har også sett at Staal på sin Facebook-profil har postet en artikkel og kommentar som sier at Holocaust er en myte.

– Med tanke på hvilken moské hun og initiativtakerne har valgt, synes jeg dette er usedvanlig umusikalsk. Det nærmer seg en parodi på den flotte markeringen som fant sted utenfor synagogen for en uke siden, sier Færseth.

Hovedimam i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat har tidligere uttalt at Holocaust ikke fant sted.

– Hvis denne markeringen skulle bekjempe islamofobi, åpner den med dette for det motsatte, nemlig å signalisere at antisemittisme og islam hører sammen, noe jeg mener at det ikke gjør, sier Færseth.

LES MER: Kaller ny fredsring «dårlig timing»

Skape debatt

– Min Facebook-side er et diskusjonsforum der jeg har 3.000 venner og 300 følgere. Jeg legger opp ting der for å skape debatt, sier Solveig Staal til kritikken.

Hun sier at hun ikke vil bli framstilt som antisemitt, fordi det er «langt fra realiteten».

– Jeg har aldri benektet holocaust, og støtter heller ingen form for utrydding av folkegrupper. Det er et standpunkt. Jeg benekter heller ingenting i forhold til angrepet i Paris, og støtter ikke angrep på ytringsfriheten. Det er viktig å tenke på at jeg kan ha en måte å uttrykke meg på som kan ha som mål å provosere, på samme måte som Charlie Hebdo, men i annen form.

Staal sier at hun ikke vil være motstander av noens trosretning.

– Om jeg stiller spørsmål ved religion, så gjelder det alle religioner, ikke bare én. Det har aldri vært et mål å kritisere jødedommen, men sionismen, som også mange jøder stiller kritiske spørsmål ved.

Om påstanden at Israel stod bak Charlie Hebdo-angrepet, sier hun:

– Det kan ha vært formulert sånn i etterkant når Netanyahu dro til Paris og ba jøder komme hjem. Det vil føre til en utvidelse av okkupasjonen med flere bosettinger. Nok en gang: Dette er kritiske spørsmål og påstander for å skape debatt. Jeg er ofte i diskusjoner med israelere, og de har alltid respektert meg fordi jeg aldri angriper troen deres, men handlingene, sier Staal.

Færseth oppfordrer Staal til å drive bedre kildekritikk før hun deler ting, og andre til å være forsiktige med hva slags initiativer man møter opp på.

LES MER: MIFF-kritikk av initiativtaker til synagogering

Tok avstand

Lars Martin Dahl, prest i Grønland og Gamlebyen menighet, deltok i markeringen ved moskeen og holdt appell.

– Jeg har fått spørsmål om hvorfor den moskeen ble valgt og den type ting. Jeg tror samtlige appeller tok avstand fra antisemittisme. Jeg mener at islamofobi og antisemittisme er del av samme uvesen, sier Dahl.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han understreker at deltakerne støttet én sak, diskriminering av muslimer, og sannsynligvis er uenige i mye annet. Dahl synes det var flott at Ervin Kohn, leder for Det mosaiske trossamfunn, deltok.

– Jeg synes det er litt absurd at man i en slik markering skal bli tatt til inntekt for det som sies på innsiden av moskeen. Jeg tror heller ikke at muslimene som stod rundt synagogen for en uke siden blir mistenkt for å legitimere jødisk tro eller forkynnelsen om Israel på innsiden av synagogen.

– Ser du på kritikken fra Færseth som en mulighet til å stille spørsmål ved konspirasjonsteorier?

– Ja, det mener jeg er en viktig og fruktbar samtale. Vi kan ikke tie stille når noen benekter at Holocaust fant sted, og disse konspirasjonsteoriene må avlives, uavhengig av hvem som forfekter dem. Dessverre er det særlig jøder slike teorier går ut over. Men det finnes også konspirasjonsteorier som gjelder muslimer, slik som da Pegida uttalte at da muslimer slo ring rundt synagogen, var det bare for å lure oss andre, sier Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter