Nyheter

Mobilspill kan gi avhengighet

Flere blir avhengige av enkle mobilspill. – En bekymring, sier spillekspert.

– Man gir folk en teaser, den første dosen gratis. Så handler det om å generere mest mulig penger, konstaterer Jan Ove Kjøndal, gründer og utvikler i digitalbyrået Agens.

Mange blir avhengige av og bruker store summer på mobilspill.

– Jeg stolte for mye på sønnen min, sa en amerikansk far til nettavisen TNP etter at sønnen hadde brukt 26.000 kroner på Candy Crush den siste måneden.

– Jeg spiller Candy Crush i åtte timer om dagen nå, og det er blitt et reelt problem, sa britiske Jenni Weaver (40), til Daily Mail tidligere i år.

Nå slår norske spilleksperter alarm om utviklingen innen spillmarkedet:

– Det siste halvåret har vi merket at vi har fått flere henvendelser om denne typen spill, sier Unni Bergsvinkerud som er nestleder i Spilleavhengighet Norge.

– Dette er en bekymring for oss, sier Ingjerd Meen Lorvik, Leder for Norsk Forening for Spillproblematikk og psykologspesialist på Borgestadklinikken.

Lav barriere. De siste årene har såkalte freemium-spill blitt vanlige på spillmarkedet. Jan Ove Kjøndal i Agens forklarer den nye spillgruppen slik:

– Ved å gjøre det gratis er det lav terskel for å starte. Spillet er gøy, gir umiddelbar mestringsfølelse, men man kan få enda bedre spillfølelse om man kjøper seg litt opp. Det er snakk om små beløp som folk ofte er villige til å betale, selv om du ofte bare får virtuelle goder, forbedringer og fjas, sier Kjøndal.

I norske App Store er 19 av de 20 mest inntektsgivende spillene gratis å laste ned, men man kan betale underveis for at spillet skal bli bedre. I noen av spillene skal man eksempelvis drive en virtuell gård.

– De mest kyniske spillene er fullt og helt designet rundt at brukeren skal kjøpe oppgraderinger. Det kan ta lenger tid å gro en virtuell kålrabi enn det gjør å dyrke den i din egen hage, med mindre du betaler for at det skal gå raskt, sier Kjøndal.

Erna spiller. Bruken av spillene har de siste årene eksplodert og selv statsminister Erna Solberg (Høyre) har kastet seg på bølgen:

– Det er avslappende å spille Candy Crush og andre relativt ukompliserte spill, sa Solberg til VG under valgkampen.

I august var hun kommet til level 161, skrev hun selv på Facebook.

Candy Crush er nå verdens mest populære mobilspill, med mer enn 500 millioner nedlastinger. Skaperne bak spillet har tidligere uttalt at kvinner mellom 25 og 55 år er de mest lojale spillerne. Verden rundt bruker spillere mer enn 4 millioner kroner om dagen på Candy Crush alene, ifølge Daily Mail.

– Det er ikke overraskende at stadig flere blir avhengige. I dag ser vi konturen av mange ulike typer mobilavhengighet. Andelen som blir avhengige av freemium-spill kommer neppe til å avta med det første, sier Kjøndal.

Vil øke bevisstheten. – Det er veldig lett at man ikke får et forhold til at man faktisk bruker penger i slike spill, sier Ingjerd Meen Lorvik.

– Hva kan gjøres?

– Man må øke bevisstheten. Spillerne må være bevisste rundt hvilke risikosituasjoner de utsetter seg for og tenke over hvor mye de bruker, sier Lorvik.

Vårt Land har vært i kontakt med King som er selskapet bak Candy Crush. De ønsker ikke å gå ut med tall på hvor stor inntekt de har fra spillet, eller hvor mange nedlastinger de har i Norge. Selskapet har heller ikke besvart Vårt Lands spørsmål om hvilke tanker de gjør rundt at Candy Crush Saga er avhengighetsskapende.

Til Guardian sa Tommy Palm, som har stillingstittelen «spillguru» hos King, at 70 prosent av de som har kommet til siste brett på Candy Crush, ikke har betalt noe som helst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter