Nyheter

LO oversetter Høyre-språk

Når Høyre sier «fleksibilitet», hører LO: «opptil 60 timers arbeidsuke».

LOs mektige leder mener høyresiden altfor lett får definere begrep som fleksibilitet, modernisering og forenkling i samfunnsdebatten. Derfor har Gerd Kristiansen tatt på seg oppgaven med å oversette Høyres og Frps mye brukte ord (se faktaboks).

Ideen om en Høyre-ordbok ble lansert da LO-sjefen åpnet landsmøtet til Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) på mandag, ifølge LO-aktuelt.

– Språk er makt. Har det kommet dit hen at høyre- og venstresiden i norsk politikk ikke snakker samme språk, Kristiansen?

– Språk er makt. Hvem ønsker vel ikke for eksempel fleksibilitet, forenkling og valgfrihet? Da må vi si til medlemmene våre: La dere ikke besnære. Bak ordene ligger det et innhold som ikke er til gunst for dere.

Definisjonene i den planlagte ordlisten er sakset fra Høyres og Frps partiprogram og stortingsforslag, ifølge LO-lederen. Etter valgnederlaget har venstresiden holdt storoppvask. Det har blitt skrevet mangfoldige kommentarer og analyser om hvordan høyresiden har fått sette premissene for debatten og definere hva grunnbegrep som fellesskap og frihet betyr.

Høyre i hodet. – Vi kan ikke bare sitte med hendene i fanget og vente på at høyrepolitikk skal ramle i hodet på oss. Jeg har fått en klar marsjordre fra LO-kongressen om å jobbe for medlemmenes interesser og bygge en enda bredere rødgrønn allianse, sier Kristiansen.

LO-lederen understreker at hun ikke ypper til kamp mot Solberg-regjeringen, men vi vil kjempe mot konkrete forslag som kommer i konflikt med LOs politikk. Den er uendret etter valget 9. september, ifølge Kristiansen.

– Er ordbøker et egnet politisk virkemiddel?

– Det blir nok ikke en fysisk ordbok, men et bevisstgjøringsarbeid via nettsidene og medlemsbladene. Det er en fin, utradisjonell måte å nå ut til medlemsmassen. Jeg har alt fått 5 000 klikk på nettsiden min, sier Kristiansen.

Dødsskatt. Styrelederen i den røde tankesmien Manifest Analyse hilser LOs ordbok velkommen. Magnus Marsdal mener kampen om ordene er en av idékampens viktigste våpengrener.

– I USA døpte høyresiden arveavgiften om til «death tax». Da skifter bildet fra at fellesskapet får en liten prosent av millionene som overføres til en arving som ikke har jobbet ett sekund for de pengene, til et bilde av statens kalde hånd som stjeler fra den døende.

Det viktigste er å ha et vokabular som ikke går motpartens ærend, mener Marsdal.

– Bør LO for eksempel bruke «næringsliv» om enhver forretningsvirksomhet? I så fall får både aksjemeglere og våpenprodusenter hevd på noe så vakkert som både liv og næring. Eller er det slik at arbeidstakeren tar og arbeidsgiveren gir, spør Marsdal retorisk.

«Snakk sak» Nils August Andresen, redaktør i det konservative tidsskriftet Minerva, mener LO-lederen tolker alt i verste mening, i stedet for å se på hva regjeringen ønsker å oppnå med politikken.

– Begge sider av den politiske skalaen driver med dette spillet. Dette blir like dumt som den amerikanske dødsskatten. Jeg skulle ønske LO kunne gå inn i de politiske problemene med en åpen holdning, i stedet for å formulere et speilbilde av noe andre gjør, sier Andresen.

Han synes det er negativt at LO tilsynelatende fortsetter å være partipolitisk aktive og kjempe mot en borgerlig regjering.

– Mange LO-medlemmer er interessert i målene til den nye regjeringen. I valgkampen kom det fram at de ansatte ved Ila fengsel faktisk ønsket seg større fleksibilitet.

– Hva legger du i fleksibilitet?

– I dette tilfellet handlet det om å få familielivet til å gå opp.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter