‘KrF fikk det de ba om’ - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
156747_1536629.jpg

– Slik jeg ser det, er Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst en straff, men en advarsel. Hvis vi ikke tar rev i seilene, venter det oss langt større ulykker. Herren lar seg ikke spotte, står det i manuset til Per Haakonsen (bildet). Foto: Scanpix

Samfunn

‘KrF fikk det de ba om’

Allerede i høst skrev Per Haakonsen at Utøya-massakren kan ha vært et utslag av Guds vrede over Norge. Likevel ble han bedt om å holde foredrag for Østfold KrF.

Forfatter Per Haakonsen fra Ås i Akershus er ikke lenger tilknyttet Kristelig Folkeparti, han meldte seg ut da han syntes partiet beveget seg for langt til venstre, både politisk og teologisk. Likevel ble han spurt av lederen av lokallaget i Sarpsborg om å holde foredraget.

– Foredraget er en analyse av antisemittisme i Europa som går helt tilbake til 1814 og fram til i dag. For å gjøre det litt aktuelt så avsluttet jeg med Utøya fordi de eksplisitt ønsket at jeg skulle si noe om det, forteller Haakonsen til NTB.

LES HELE FOREDRAGET OG DELTA I DISKUSJONEN PÅ VERDIDEBATT.NO

Lokallagsleder Inger Marit Sverresen sier i en kort kommentar til NTB at hun ikke ba Haakonsen si noe spesielt om betraktninger rundt terrorangrepet på Utøya

LES OGSÅ: - Haakonsen i fare for å spotte Gud, skriver Espen Ottosen på verdidebatt.no

Hareide sjokkert. Han var slett ikke forberedt på de voldsomme reaksjonene hans foredrag for Sarpsborg KrF forrige onsdag skulle framkalle.

Ifølge ham selv var bystyresalen i Sarpsborg nesten fullsatt da han holdt foredrag om antisemittisme i Norge og blant kristne siden 1814. Og foredraget ble tatt godt imot blant tilhørerne.

– Jeg fikk nærmest stående applaus da jeg var ferdig, sier Haakonsen til NTB.

Telefonen kimer uten stans hjemme hos Haakonsen mandag etter at innholdet i foredraget hans er blitt landskjent. Reaksjonene i mediene viser at mange er rystet over at Haakonsen kunne få seg til å peke på det skrantende forholdet mellom Norge og Israel som en mulig bakgrunn for eller årsak til terrorangrepene 22. juli.

Partileder Knut Arild Hareide reagerte kraftig da han ble kjent med innholdet i foredraget. AUF-leder Eskil Pedersen forlanger en unnskyldning.

LES OGSÅ BJØRN ARE DAVIDSEN: Utøya og teologisk nasjonalisme

– Meningshysteri. Haakonsen sier hele foredraget henger sammen rent historisk og mener det ikke er noe å beklage verken til AUF eller Kristelig Folkeparti.

– Det er et meningshysteri i Norge som er veldig forstemmende. Alle skal ha politisk korrekte meninger. De forsøker å stoppe enhver debatt og analyse av respekt for de døde, pårørende og etterlatte. Det er klart vi skal ha respekt for dem, men det skal likevel ikke hindre en debatt om hvordan vi skal tenke over dette, sier Haakonsen.

Han henviser til KrF som likevel ba ham om å holde foredraget etter en lang debatt i spaltene til den kristne avisen Dagen i høst. Haakonsen skrev i et leserinnlegg 28. september at både Alexander Kielland-ulykken i 1980 og Utøya-massakren skjedde etter lang tids friksjon i forholdet mellom Norge og Israel. Det samme som han gjentok i foredraget sitt for Sarpsborg KrF forrige onsdag.

VERDIDEBATT.NO: – Haakonsen i akutt fare for å spotte Gud

Guds finger. – Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid, skriver Haakonsen i foredraget.

I sin analyse trekker han inn at angrepet som kostet 69 liv på Utøya 22. juli kommer etter at AUF har snakket positivt om Israels fiender og dagen etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært på besøk og blant annet latt seg avbilde med en plakat hvor det står «Boikott Israel». Haakonsen utelukker ikke at det hele kan være en tilfeldighet, men mener det ikke er urimelig å tenke at Gud kan ha hatt en finger med i det som skjedde. Han avslutter foredraget slik:

– Slik jeg ser det, er Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst en straff, men en advarsel. Hvis vi ikke tar rev i seilene, venter det oss langt større ulykker. Herren lar seg ikke spotte, står det i manuset.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

– Barn må gjemme seg under sengen fordi det ikke er hjelp å få

Fire av ti kommuner har ingen akutt barnevernsberedskap etter kontortid.

– Solberg lukker øyne og ører for Syrias flyktninger

SV savner Høyre slik det var i gamle dager.

Sykehusstrid går på helsa løs

Du må være vestlending for å skjønne hvorfor lokalisering av sykehus blir så voldsomme stridstema, skriver Helge Simonnes.

5.8000 personer går rundt med et dødelig våpen

Over natten ble politiet, i strid med Stortinget og folkets vilje, bevæpnet, skriver Morten Holm.

Nekter 200 flyktninger å reise til Norge

Syrerne har fått opphold – Tyrkia holder dem igjen.

Gruer seg til 2. juledag

Ti år siden Kjell Skalleberg mistet datteren.

«Ikke godt nok, ordførere»

Norske kommuner må jobbe mer målbevisst for å skaffe jobber og boliger til flyktninger. Les Vårt Lands leder.

Høyre sliter

Ny meningsmåling gir ikke statsministeren grunn til å smile.

Mads Gilbert kåret til årets navn – ikke alle gratulerer

Følg debatten her.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE