‘KrF fikk det de ba om’ - Vårt Land
annonse
annonse
Annonse
annonse
annonse
annonse
annonse
156747_1536629.jpg

– Slik jeg ser det, er Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst en straff, men en advarsel. Hvis vi ikke tar rev i seilene, venter det oss langt større ulykker. Herren lar seg ikke spotte, står det i manuset til Per Haakonsen (bildet). Foto: Scanpix

Samfunn

‘KrF fikk det de ba om’

Allerede i høst skrev Per Haakonsen at Utøya-massakren kan ha vært et utslag av Guds vrede over Norge. Likevel ble han bedt om å holde foredrag for Østfold KrF.

Forfatter Per Haakonsen fra Ås i Akershus er ikke lenger tilknyttet Kristelig Folkeparti, han meldte seg ut da han syntes partiet beveget seg for langt til venstre, både politisk og teologisk. Likevel ble han spurt av lederen av lokallaget i Sarpsborg om å holde foredraget.

– Foredraget er en analyse av antisemittisme i Europa som går helt tilbake til 1814 og fram til i dag. For å gjøre det litt aktuelt så avsluttet jeg med Utøya fordi de eksplisitt ønsket at jeg skulle si noe om det, forteller Haakonsen til NTB.

LES HELE FOREDRAGET OG DELTA I DISKUSJONEN PÅ VERDIDEBATT.NO

Lokallagsleder Inger Marit Sverresen sier i en kort kommentar til NTB at hun ikke ba Haakonsen si noe spesielt om betraktninger rundt terrorangrepet på Utøya

LES OGSÅ: - Haakonsen i fare for å spotte Gud, skriver Espen Ottosen på verdidebatt.no

Hareide sjokkert. Han var slett ikke forberedt på de voldsomme reaksjonene hans foredrag for Sarpsborg KrF forrige onsdag skulle framkalle.

Ifølge ham selv var bystyresalen i Sarpsborg nesten fullsatt da han holdt foredrag om antisemittisme i Norge og blant kristne siden 1814. Og foredraget ble tatt godt imot blant tilhørerne.

– Jeg fikk nærmest stående applaus da jeg var ferdig, sier Haakonsen til NTB.

Telefonen kimer uten stans hjemme hos Haakonsen mandag etter at innholdet i foredraget hans er blitt landskjent. Reaksjonene i mediene viser at mange er rystet over at Haakonsen kunne få seg til å peke på det skrantende forholdet mellom Norge og Israel som en mulig bakgrunn for eller årsak til terrorangrepene 22. juli.

Partileder Knut Arild Hareide reagerte kraftig da han ble kjent med innholdet i foredraget. AUF-leder Eskil Pedersen forlanger en unnskyldning.

LES OGSÅ BJØRN ARE DAVIDSEN: Utøya og teologisk nasjonalisme

– Meningshysteri. Haakonsen sier hele foredraget henger sammen rent historisk og mener det ikke er noe å beklage verken til AUF eller Kristelig Folkeparti.

– Det er et meningshysteri i Norge som er veldig forstemmende. Alle skal ha politisk korrekte meninger. De forsøker å stoppe enhver debatt og analyse av respekt for de døde, pårørende og etterlatte. Det er klart vi skal ha respekt for dem, men det skal likevel ikke hindre en debatt om hvordan vi skal tenke over dette, sier Haakonsen.

Han henviser til KrF som likevel ba ham om å holde foredraget etter en lang debatt i spaltene til den kristne avisen Dagen i høst. Haakonsen skrev i et leserinnlegg 28. september at både Alexander Kielland-ulykken i 1980 og Utøya-massakren skjedde etter lang tids friksjon i forholdet mellom Norge og Israel. Det samme som han gjentok i foredraget sitt for Sarpsborg KrF forrige onsdag.

VERDIDEBATT.NO: – Haakonsen i akutt fare for å spotte Gud

Guds finger. – Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid, skriver Haakonsen i foredraget.

I sin analyse trekker han inn at angrepet som kostet 69 liv på Utøya 22. juli kommer etter at AUF har snakket positivt om Israels fiender og dagen etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært på besøk og blant annet latt seg avbilde med en plakat hvor det står «Boikott Israel». Haakonsen utelukker ikke at det hele kan være en tilfeldighet, men mener det ikke er urimelig å tenke at Gud kan ha hatt en finger med i det som skjedde. Han avslutter foredraget slik:

– Slik jeg ser det, er Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst en straff, men en advarsel. Hvis vi ikke tar rev i seilene, venter det oss langt større ulykker. Herren lar seg ikke spotte, står det i manuset.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Dialogtur stoppet dialogen

De reiste i samlet flokk til Midtøsten for å ta religionsdialogen til et nytt nivå. Etterpå ble videre møter avlyst og utsatt.

Gjenstand ved synagogen var ufarlig

– Det føles som jeg har fått ny motor

Først om to år vet Gunhild Stordalen (36) om hun blir helt frisk. Akkurat nå er hun bare veldig glad for å være i live.

16-åringer får donere organer

Nytt lovforslag vil la yngre avgjøre organdonasjon, og endrer krav om samtykke fra pårørende.

SV-vri kan skape pause i asyl-pine

KrF: – Gratis prevensjon virker

Kvinner under 20 har aldri tatt færre aborter.

Den ene flygeren ble utestengt

Andreflygeren styrtet trolig maskinen i Alpene med vilje, sier etterforskningslederen.

K for kattepine

Både i Høyre og Venstre er noen nervøse for at KRLE som nå kommer som «påskegave», kan lage en støy som i reservasjonssaken.

Krever spesialgrep for asylbarn

Selv om det tirsdag ble klart at det ikke ble flertall for mistillitsforslaget mot Anders Anundsen, raser fortsatt asylbarnstormen.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE