Nyheter

KrF-ere krever mer sosialt budsjett

Frp-kritikere i KrF er bekymret: Partiets rolle må ikke reduseres til kun å reparere kutt i blåblått budsjett.

I forrige uke la Solberg-regjeringen frem sitt første egne budsjett. KrF-ere, som tidligere har uttalt seg kritisk til Frp-samarbeid, er heller ikke nå beroliget.

– Det nærmer seg respektløst, sier tidligere leder av KrFK, Randi Gran Tørring.

– Budsjettet har en elendig sosial profil, sier tidligere nest-leder og statssekretær Odd Anders With.

– Det virker som KrF og Venstres rolle blir å reversere dårlige forslag, sier tidligere stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal.

Veteranprotest

Alle disse tre stod sammen med en rekke andre som avsendere på et brev til partileder Knut Arild Hareide i fjor høst. Der advarte de sterkt mot å samarbeide med Frp.

Budskapet var klart: Om KrF binder seg til Frp, vil mange av dem «parkeres» som aktive ­ambassadører for partiet.

Kontroversielle kutt

Tørresdal mener Høyre og Frp bør få en annen forståelse av hva et «samarbeid» handler om. I helgen skrev hun dette på Facebook-siden til KrFs stortingsrepresentant Anders Tyvand: «Hvorfor skal KrF støtte dette budsjettforslaget?»

Til Vårt Land sier hun:

– Jeg stiller spørsmål ved flere kutt som virker i strid med samarbeidsavtalen, sier hun og utdyper:

– Ta for eksempel fjerning av skatteklasse 2. Eller kutt i penger til Kirkens Bymisjon sine overnattingssteder. Er dette den politikken regjeringen skal føre? Eller gjøres dette for at KrF skal bruke energien sin for å endre kuttene, spør Tørresdal.

Lei seg

– Jeg lei meg, sier Randi Gran Tørring.

Hun understreker at høstens budsjettforslag ikke fremmer et positivt klima mellom regjeringen og KrF.

– Den sosiale profilen må på plass. Det er ille at regjeringen tar fra folk som lever på trygd. Slikt er et slag under beltestedet, sier Tørring.

Hun mener hele profilen er langt fra hva KrF står for.

– Dette gjelder både på felt som klima, miljø og bistand. Prioriteringen på område etter område synes jeg er forkastelig, sier hun.

– Tøff jobb

Varaordfører i Øksnes i Nordland, Tore Christiansen, tror KrF har en uvanlig tøff jobb foran seg i de kommende budsjettforhandlingene.

– Jeg er overrasket over at det er så mange budsjettposter som det er umulig for KrF å godta, sier han.

Christiansen ramser opp barnetillegget til uføre, overnattingssteder for uteliggere, manglende grønn profil, innstramminger i uføretrygden som han mener ikke er i tråd med vedtatt forlik i Stortinget, samt manglende bistandsprosent.

– Her er en hel rekke med punkter som må på plass for KrF i det hele tatt kan sette seg ved forhandlingsbordet. Dette er en dårlig invitasjon, sier ­varaordføreren.

– Bør KrF støtte dette budsjettet?

– Min magefølelse sier absolutt nei. Men så lenge vi har samarbeidsavtale må vi forhandle. Samtidig er det usannsynlig mye som må flyttes på både når det gjelder milliarder og budsjettposter.

– Mister gløden

Lars Birger Salvesen, fylkesvaraordfører i Akershus, synes heller ikke budsjettet har en god nok KrF-profil.

– Hvordan påvirker dette budsjettforslaget forholdet mellom ­regjeringen og KrF?

– Regjeringen sier at nå skal det forhandles, men det oppleves litt som et ekteskap hvor man må til samtalerådgivning før vi kan gå videre. Da man mister litt gløden for prosjektet, sier Salvesen og fortsetter:

– Problemet er hvis ambisjonen er å reversere kutt, så har man ikke vunnet noe seier, men man står på stedet hvil. Det er min største bekymring.

– Hadde du forventet at regjeringen på forhånd hadde lagt inn noen søtsaker for Venstre og KrF?

– Ja, på klimafronten for eksempel synes jeg regjeringen skulle vært tydeligere. Mindre avgifter på campingvogner er sikkert greit det, men det er ikke det som ligger nærmest mitt hjerte. Det er kanskje en symbolsak, men da velger regjeringen feil symbolsaker, sier Salvesen.

Må tvinge Erna

Også tidligere statssekretær, Svein Helgesen er klar i sin tale:

– Jeg er overrasket over budsjettets sterke, blå profil, skriver han i en sms til Vårt Land og fortsetter:

– Regjeringen må tvinges til erkjenne at den bare kan overleve ved å justere kursen langt mer mot sentrum enn hva den har gjort i budsjettet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter