Nyheter

Kommunefond kutter enda mer kull

I november trakk de pengene ut av 27 kullselskaper. Til sommeren skal trolig mer kull ut av kommunenes pensjonsplasseringer.

– Hovedmålet vårt er å vri kapitalen fra fossil energi til fornybar, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

I juni kommer Kommunal Landspensjonskasse (KLP) med en ny konklusjon om sine investeringer i kull. Framtiden i våre hender har gitt ros for at KLP i fjor trakk seg ut av 27 kullselskaper, men krevde nylig at KLP må gå lenger.

– Og det skal vi. Nye utelukkelser vil trolig komme 1. juni i år, sier Bergan.

Hørte på ordfører

KLP har fortsatt rundt to milliarder kroner plassert i 12 kullselskaper og 56 oljeselskaper. Disse er blant 200 selskaper som sitter på 97 prosent av verdens reserver av olje, kull og gass, ifølge beregninger Framtiden i våre hender har gjort.

Da KLP i fjor trakk seg ut av alle selskaper som hentet mer enn 50 prosent av inntekten fra kull, frigjorde det en halv milliard kroner som ble investert i fornybar energi i utviklingsland. Starten på det hele var en oppfordring fra ordføreren i Eid i Nordfjord, Alfred Bjørlo (V).

– Klima har vært høyt på agendaen i KLP i mange år, men det er riktig at Eid gav KLP en oppfordring om å utrede å trekke seg ut av fossil energi, sier Bergan.

LES OGSÅ: Ordføreren fikk KLP ut av kull

Gå foran

Hun understreker at det er viktig for KLP å bidra til at verden når målet om at temperaturstigningen på jorda ikke skal bli mer enn to grader.

– Vi skal investere mer i fornybart, utelukke «klimaverstinger» og rapportere vårt karbonavtrykk. Selv om vi er en liten investor, håper vi at vår åpenhet om hva vi gjør og hvorfor, fører til at andre kan følge våre investeringer og beslutninger, sier Bergan.

KLP har investert i fire solenergiparker i Sør-Afrika, Rwanda og Honduras, og et vindkraftprosjekt i Kenya, og planlegger flere lignende investeringer.

– I disse landene betyr denne fornybare energikapasiteten mye. Alternativet ville ofte vært kull, sier Bergan.

KLP forventer god avkastning av fornybarinvesteringene. Bergan understreker at denne typen investeringer er mer krevende å følge opp, innebærer høyere risiko og betyr at KLP binder seg for lengre tid.

– Slike investeringer vil alltid være en mindre del av porteføljen som KLP forvalter, men de gir et viktig bidrag til det vi ønsker å oppnå, nemlig en omstilling til fornybar energi.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bra

Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender, er glad for at KLP utreder med tanke på å trekke seg ut av mer kull.

– KLP viser at de ønsker å ha ledertrøyen i å selge seg ut av fossil energi, og det er bra.

Han understreker at det nå virkelig haster å få pengene til å flytte seg fra fossil energi til fornybar.

Senere denne uken legger regjeringen fram en stortingsmelding om fjorårets forvaltning av Oljefondet, Statens pensjonsfond utland. Hermstad tror at hvilken kurs Oljefondet velger i spørsmålet om fossil energi, også kan få følger for fond som KLP.

– Vi vet at en del kommuner ser på Oljefondets etiske praksis som en slags bunnplanke, sier han.

Jeanett Bergan i KLP understreker at fondet gjør sine egne vurderinger, men bekrefter at Oljefondet fungerer som en viktig standardsetter.

– Mange av våre kunder og eiere forventer at vår forvaltning er i samsvar med det Oljefondet gjør, så de er en viktig aktør. I tillegg er det verdens største fond, så hva de gjør har også stor påvirkning på selskapene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter