Klimameldingen utsatt igjen - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Samfunn

Klimameldingen utsatt igjen

Klimameldingen blir tidligst lagt fram for Stortinget i juni etter nok en utsettelse, ifølge miljøminister Erik Solheim (SV). Mens Frp er fornøyd, advarer AUF sitt moderparti mot å bryte klimaforliket.

Opposisjonen reagerer sterkt på at regjeringspartiene tilsynelatende ikke klarer å bli enige seg imellom om innholdet i klimameldingen, ifølge TV 2. Meldingen, som følger opp det historiske klimaforliket i Stortinget, er allerede blitt utsatt flere ganger.

– Må vi vente lenger nå, er det snart ikke mulig å nå de målene vi har satt oss, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H).

Venstreleder Trine Skei Grande varsler at hun vil legge fram en egen klimamelding for Stortinget «for å få fortgang» i klimapolitikken.

– Da kan folk stemme for den politikken de støtter, sier hun.

– Delte meninger. Erik Solheim sier det ikke er noen hemmelighet at det er «delte meninger i det politiske systemet» om hva slags politikk regjeringen skal fylle klimameldingen med.

– Dette tar lang tid fordi det omfatter alle sider av det norske samfunnet, fra enkeltmenneskers bruk av privat bil, til olje-, industri- og samferdselspolitikk i flere tiår framover, sier han.

Natur og Ungdom mener de stadige utsettelsene gjør det vanskelig for Norge å nå de klimamålene som er satt.

– Vi kan ikke fortsette å utsette Norges klimaansvar. For hver dag som går, gjør vi det vanskeligere å nå klimamålene våre. Derfor er vi nå enda mer avhengig av at klimameldingen som kommer i juni, er ambisiøs og legger fram klare virkemidler for hvordan utslippene skal kuttes i Norge, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

– Oppløftende. Tonen hos Fremskrittspartiet er motsatt. Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen mener at de stadige utsettelsene er et tegn på at sterke krefter i regjeringen er uenig med Solheim.

– Det er egentlig oppløftende å oppleve at Solheim åpenbart møter sterk motstand internt mot den klimapolitikken han har ønsket å føre. Nå ser Frp fram til at regjeringen i stedet setter Norges klimapolitikk på ny kurs, i retning Frp sine standpunkt, sier Solvik-Olsen.

AUF-leder Eskil Pedersen frykter at utsettelsen betyr at Jens Stoltenberg og Ap igjen skal fremstå som en klimaversting, og han advarer sitt eget parti mot å bryte klimaforliket.

– Jeg henstiller så sterkt jeg kan. Vi må ha minst like ambisiøse målsettinger som i dag. En ting er at det vil være ille for klimaet hvis klimaforliket ryker, men dette handler også om Aps troverdighet. Det handler om at Ap skal være et parti for fremtiden, sier AUF-lederen til Aftenposten.

– Jeg vil gå så langt som å si at uten en ambisiøs miljøpolitikk er ikke det rødgrønne samarbeidet liv laga, advarer Pedersen. (©NTB)

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Trur gratis barnehage hindrar naving

Færre fell utanfor arbeidslivet viss barnehagen blir gratis, meiner banksjef. Pedagogisk leiar åtvarer mot å tvinge alle i barnehage.

Forstår grunnene for å angripe Charlie Hebdo

En av fire britiske muslimer har «noe sympati med motivene» bak Paris-terroren.

Innstiller Hadia Tajik som nestleder

IS ber kvinner holde seg hjemme

Nytt manifest slår fast at jenter kan gifte seg når de er ni, og at de kan være borte fra hjemmet hvis de driver hellig krig eller studerer religion.

– Moskéring-arrangør formidler jødekonspirasjoner

Skribent John Færseth synes moskeringen nærmer seg parodi.

IS krever ekstrem livsstil

Det er ikke bare mot «vantro» IS går brutalt til verks.

Slo ring rundt moské i Oslo

– Vi er blitt tråkket på av mange. Denne markeringen er jeg stolt av, sier styreleder i moskeen.

Får høre de mørke historiene

«Folk er fortvilet. Men et Europa uten jøder er ikke lenger et Europa», skriver Monica Csango.

Vegrer seg for psykisk hjelp til barn

Foreldre med lav utdannelse er mye flinkere til å søke profesjonell hjelp hvis barnet sliter psykisk.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE