ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Kirken ga folket krefter mot Berlinmuren

En rød Berlin-kirke ble selve sentralen for prester og opposisjon i kamp mot kommunisme og ufrihet høsten 1989.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Søndag for to uker siden: Gudstjeneste i Gethsemanekirken – og et banner er på plass igjen. I våre dager rommer kirken en helt ordinær, sosialt engasjert menighet.

Foto: Per Anders Hoel
Vis bildetekst

Dramaet i oktober høsten 1989: Jennifer (til venstre) og Uwe (til høyre) har opplevd voldelig politi og faster for at fanger blir satt fri. I disse dagene er Gethsemanekirken hjemmet både for dem og mange andre desperate ungdommer.

Foto: Per Anders Hoel
Vis bildetekst
Samfunn

Søndag, oktober 2014: Gethsemanekirken øst i Berlin har hentet fram igjen en kopi av det kraftfulle banneret med teksten «Våk og be» fra 1989. Det er festet over altertavlen foran 25 års jubileet for Berlinmurens fall.

En gang ga nettopp ordene «Våk og be» håp og krefter. Da hang banneret over kirkens inngangstrapp de intense ukene før 9. november i 1989: Dagen da Jernteppet falt.

Både inni og utenfor kirken var det drama: En kveld banket politi med skjold og køller opp folk etter kveldssamlingen. I dagene som fulgte var det opprørske kveldsmøter, desperasjon, våkenetter og bønn.

Gethsemanekirken ble i uker en kampsentral for solidaritet, den skapte krefter mot Muren og spilte en stor rolle i frihetskampen i øst i Berlin.

Berlinmurens fall

  • Søndag som kommer, markeres 25-års jubileet for Berlinmurens fall. Hendelsen gjorde slutt på et delt Europa – og kommunistdiktaturet DDR (Deutsche Demokratische Republik – Øst-Tyskland).
  • DDR-regimet forbød all opposisjon og kulturaktiviteter som kritiserte regimet. Men mange steder var kirker fristed. De siste 20 årene før DDRs sammenbrudd, var kirker blant de få stedene der opposisjonelle kunne treffes under tak.
  • Etter at Berlinmuren ble åpnet 9. november var en rekke profiler med kirkebakgrunn og erfaring fra undergrunnsarbeid aktive i å bygge nytt demokratisk styre.
  • Kirkene i Berlin markerer jubileet med en stor fellesgudstjeneste i Mauerpark førstkommende søndag. Mauerpark er et minnested der det ennå står et vakttårn og rester av den opprinnelige Berlinmuren.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer