Nyheter

– IS lærer at kristne skal beskyttes

Tar Den islamske staten sin klassiske lære alvorlig, har kristne en beskyttelse fordi de tilhører «bokens folk».

Det understreker Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han mener at det er vanskelig å vite hva Den islamske staten (IS) vil gjøre med de over 200 assyriske kristne som de har tatt til fange de siste tre dagene.

I august drepte IS over 500 medlemmer av den irakiske yezidi-minoriteten, etter at IS truet med å henrette dem hvis de ikke konverterte til islam.

– Det blir interessant å se om IS viser noen forskjellsbehandling her. Yezidiene ble ansett som hedninger og djeveldyrkere og var utenom beskyttelse som bokens folk. Hvis IS tar på alvor sin egen klassiske teologi, har disse assyriske kristne en beskyttelse i det at de tilhører bokens folk, sier Gule.

Bokens folk er et uttrykk muslimer bruker om tilhengere av andre religioner som bekjenner seg til én Gud og har utspring i samme geografiske område, som jøder og kristne. De kan fortsatt bli drept i kamp, men ikke henrettes som vantro.

LES MER: – IS har bortført 220 assyriske kristne

Fiender

– De 21 koptisk kristne egypterne som IS drepte i Libya, hadde de denne beskyttelsen?

– Begrunnelsen for at IS drepte dem, var at de befant seg på et område hvor IS ikke ønsket at de var, og ble oppfattet som fiender. IS tilpasser sine tolkninger, sier Gule.

Derfor mener han at man ikke kan utelukke at IS av en eller annen grunn vil henrette de assyriske kristne som de har tatt til fange nå.

– Hvis de holdt til i landsbyer som har ytt motstand, vil IS si at det spiller ingen rolle om de er kristne, muslimer eller jøder. Da er de fiender og kan slavebindes, holdes som gisler for løsepenger eller drepes som vantro.

LES MER: Forskar og biskop i klinsj om valdeleg kristendom

– Tvilsomt

Hans Aage Gravaas, generalsekretær for Stefanusalliansen som arbeider for forfulgte kristne, tviler sterkt på at IS gir assyrerne noen beskyttelse fordi de er kristne og blir regnet som «bokens folk» sammen med jøder og muslimer.

– Vi har ingen dokumentasjon på at IS noensinne har tatt hensyn til det, men derimot at de utfører groteske handlinger mot mennesker av annen tro, sier han.

Gravaas var i høst i de kurdiske områdene nær Erbil i Nord-Irak og møtte assyriske kristne som hadde flyktet fra IS. De uttrykte at det var utenkelig å skulle betale en religiøst betinget «beskyttelsesskatt» til IS, og at den var svært høy.

– Skatten hadde ikke noe med dem som irakiske borgere å gjøre. De oppfattet heller ikke IS som en styresmakt, men som en okkupasjonsbevegelse i et land hvor de kristne har bodd helt siden den første kristne tid, lenge før det var noe som het islam, sier Gravaas.

LES MER: Koptisk biskop vil tilgi IS for Libya-massakre

Strategisk

Siden mandag skal IS ha angrepet 35 byer ved Kabor-elven nordøst i Syria som var befolket av assyriske kristne. Områdene har stor strategisk betydning for IS fordi de binder sammen landområder som opprørsgruppen kontrollerer i Syria og Irak, og ligger tett ved grensen til Tyrkia.

De kurdiske militsstyrkene får støtte av amerikanskledede luftangrep, og over 130 IS-krigere er drept i angrepene, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til NTB.

Etter at IS ble slått tilbake ved byen Kobani, søkte krigerne å vinne fram andre steder, og fronten ved elven Kabor var det første stedet IS klarte å rykke inn, opplyser en kilde til Emanuel Youkhana, en høytstående prest i den assyriske kirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Youkhana skriver i en e-post han har sendt til blant annet Stefanusalliansen, at mange familier klarte å flykte, og nærmere 1.200 familier oppholder seg nå i de kurdiske byene Hasaka og Qamishly. Innbyggerne i noen få av byene klarte ikke å komme seg unna. 14 unge assyrere, 12 menn og 2 kvinner, skal ha forsøkt å forsvare byen Tel Hormiz. De er nå bortført av IS. En 17-åring ble drept. Blant de andre bortførte er 51 familier fra byen Tel Shamiram. Der klarte ingen å komme seg unna. Mange av dem kan ha blitt drept i sammenstøtene.

Fra byen Tel Jazira er 81 personer bortført, byen Tel Gouran 21 personer, fra Tel Feytha fem personer og fra Qabir Shamia tre personer, ifølge opplysningene som Youkhana har fått.

Kirkene i Tel Hormez og Tel Shamiran er satt i brann.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter