Nyheter

Innvandringskritisk parti størst i Danmark

For første gang viser meningsmålinger at Dansk Folkeparti er det største partiet.

I en meningsmåling, gjort av Megafon for dansk TV2 og Politiken, får Dansk Folkeparti(DF) 21,2 prosents oppslutning.

Regjeringspartiet Socialdemokraterne får 19,8 prosent, mens borgerlige Venstre får 20,9 prosent.

Regjeringsslitasje

Dansk Folkeparti er innvandringskritiske, og kan til en viss grad sammenlignes med Fremskrittspartiet, sier valgforsker Frank Aarebrot.

– Det kan de nok et stykke på vei. De er nok enda litt mer innvandringskritiske. Christian Tybring-Gjedde ville ikke vært like isolert i Dansk Folkeparti. De er nok et hakk mer monomant opptatt av innvandringspolitikken enn Frp, sier Aarebrot.

Aarebrot synes det mest interessante er at man i Danmark opplever mye av det opplevde i Norge for åtte år tid siden.

– Dansk Folkerparti har jo aldri vært i regjering, men de har fungert som støtteparti for borgerlig regjering. Så brøt det sammen, og det ble en sosialdemokratisk regjering, som nå opplever regjeringsslitasje. Frp gikk jo frem i en tilsvarende situasjon i Norge. Så det er situasjonen partiet befinner seg i med omgivelsene som bestemmer veksten, i og for seg ikke hvilken ideologi eller retorikk de har, sier Aarebrot.

– Så deres innvandringsskepsis er ikke nødvendigvis årsaken til at de går frem?

– Nei. Kristin Halvorsen og SV gikk jo skikkelig på trynet etter at hun og Jens Stoltenberg hadde reddet norsk økonomi i 2008. Det var bare så vidt at båten bar ved valget i 2009. Det skyldtes ikke minst Frps fremgang. Og økonomien i Danmark går jo ganske bra, den er jo på vei fremover. Det går mye bedre enn i Sverige. Så det er ikke økonomien, eller at det er økonomisk krise, som er årsaken til dette. Og det er jo det som er paradokset. Folket liker av en eller annen grunn ikke politikerne, men det er ikke sikkert at de ønsker en annen politikk av den grunn. Det er jo det samme vi ser i Norge. Når Frp og Høyre forsøker å gjennomføre den politikken de gikk til valg på, så vil ikke folket ha den.

Danske Folkeparti har til nå i sin historie ikke sittet i regjering, og heller ikke ønsket det. Men skulle de bli størst ved valget, vil de måtte ta stilling til det i en helt annen grad enn tidligere.

- Da vil de få en henvendelse fra dronningen om å danne regjering. Og hvis de ikke ønsker å være i regjering, så vil de måtte si nei til dronningen. Det vil virke litt rart på velgerne deres, sier Aarebrot.

– Skremt av Norge

Politisk analytiker i den danske avisen Politiken, Sigge Winther Nielsen, trekker også i en kommentar parallellen mellom Norge og Danmark, der han skriver om Dansk Folkepartis regjeringsvegring.

«DFs øverste ledelse ser også med frykt mot nord. I Norge har det borgerlige partiet Høyre gått i regjering med høyrenasjonale Fremskrittspartiet, som på flere punkter minner om DF. Og resultatet er lite oppmuntrende. Regjeringens første statsbudsjett resulterte i massiv velgerflukt mens Arbeiderpartiet nå har rundt 40 prosent av stemmene. Situasjonen i Norge får Kristian Thulesen Dahl(partileder, red.anm) til å tenke seg om en ekstra gang, mens Socialdemokraterne får julelys i øynene», skriver Nielsen.

Så langt har partileder Thulesen Dahl kun sagt at det kan være aktuelt å være finansminister. Men om partiet skulle gå inn i valgkampen som Danmarks største parti, vil både politiske motstandere og journalister kreve svar på hvorfor han ikke vil være statsminister, tror Nielsen.

«Det blir vanskelig å forklare. Også overfor DFs egne velger, som i flere målinger har støttet opp om et regjeringseventyr for det unge partiet», skriver Nielsen.

Datoen for valget i Danmark er ikke satt ennå, men det må være gjennomført før 15. september 2015. Og på tross av regjeringsvegring, tror ikke Nielsen det er helt utenkelig at DF ender opp med makt etter valget.

«Internt i partiet blir de nødt til å svare på om de noensinne får en bedre mulighet til å leve ut regjeringsdrømmen».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter