Ingen skattefradrag for gaver til Karmel-Instituttet - Vårt Land
annonse
annonse
Annonse
annonse
annonse
annonse
annonse
213235_.jpg

Karmel-Instituttets styreformann skal ha overlevert penger til den ulovlige, jødiske bosettingen Alonei Shilo på Vestbredden. Da denne opplysningen kom Finansdepartementet for øre, avgjorde de at Karmel-Instituttet skal utestenges fra gavefradragsordningen. Foto: NTB scanpix

Samfunn

Ingen skattefradrag for gaver til Karmel-Instituttet

Finansdepartementet har ombestemt seg, og stenger Karmel-Instituttet ute fra ordningen om gavefradrag på skatten.

Årsaken er nye opplysninger om at Karmel-Instituttet støtter israelske bosettinger på okkupert område på Vestbredden.

– Vi vil unngå at gavefradragsordningen tilgodeser organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til handlinger som er i strid med folkeretten. Derfor innførte vi utelukkelsesmekanismen. På grunn av nye opplysninger om Karmel-Instituttets støttepraksis i 2012 har departementet funnet grunnlag for å utelukke stiftelsen fra gavefradragsordningen, uttaler statssekretær Roger Schjerva i en pressemelding fra Finansdepartementet.

LES OGSÅ: Skattefradrag for Israel-støtte

Sa først ja til skattefradrag. I mars i år startet Finansdepartementet en gransking av Karmel-Instituttet for å finne ut om det var riktig at giverne skulle få skattefradrag. I utgangspunktet kan alle skattytere i Norge få skattefradrag på inntil 12.000 kroner per år for pengegaver til frivillige organisasjoner. Fra inntekståret 2012 har Finansdepartementet anledning til å utelukke visse organisasjoner fra skattefradragsordningen. Dette gjelder organisasjoner der arbeidet strider mot vedtak gjort i FNs sikkerhetsråd.

Karmel-Instituttet har tidligere gitt økonomisk støtte til israelske bosettinger på okkupert område. For en måned siden konkluderte derimot Finansdepartementet med at Karmel-Instituttet skulle fortsette å være en del av gavefradragsordningen. Beslutningen ble blant annet basert på stiftelsens egen opplysning om at det ikke lenger var overført penger til bosettinger etter at den nye regelen trådte i kraft. Karmel-Instituttet ble samtidig gjort oppmerksom på at dersom praksisen ble gjenopptatt i 2012 eller senere år, ville det føre til utelukkelse.

LES OGSÅ: Gir millioner skattefritt til israelsk bosetting

Nye opplysninger. Nå har Finansdepartementet fått nye opplysninger om stiftelsens aktivitet, og mener at disse gir grunnlag for å utelukke Karmel-Instituttet fra gavefradragsordningen. Departementet begrunner avgjørelsen med at stiftelsen har fortsatt sin praksis med å formidle pengegaver til bosettingene i 2012. På en tur i regi av Karmel-Instituttet våren 2012 til bosettingen Alonei Shilo, overrakte Karmel-Instituttets styreformann en pengesum til bosettingen. Stiftelsen hevder at styreformannen overrakte pengesummen som privatperson på vegne av en privat giver. Dette legger ikke departementet vekt på, fordi de mener stiftelsens styreformann og daglig leder må identifiseres med Karmel-Instituttet i denne sammenheng. Dessuten uttalte styreformannen til Fædrelandsvennen 17. august 2012 at han verken har lovet eller kan love å slutte å støtte bosettingene.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Lommeboka blir viktigere for helsa

Gunnhild Stordalens behandling kostet 400.000. Lege frykter klasseskiller.

Lover søndagsåpning før jul

KrF burde ikke være overrasket, mener kulturminister Torhild Widvey.

– De har det ganske dårlig, for det er krig der

Halima Rahmani (10) og familien fikk bli. Men Erna Solberg tar påskefri uten å si om afghanske barn får komme tilbake til Norge.

– Regjeringen bruker Venstre

KrF freser og anklager regjeringen for å utnytte Venstre til å få søndagshandel samme hva.

Det blir søndagsåpne butikker

Politisk seier for kulturminister Thorhild Widvey.

«Det handler om at litt trim er nok»

Det er mange som aldri kommer seg ut av sofaen, skriver Bent Høie.

Nordmenn vil ha streng alkoholpolitikk

«La barna hviske!»

Han ble kalt «Banne-Magne». Men nå har Magne Raundalen endret mening.

Ble oppfordret til å trekke pokersøknad

Blodkreftforeningen skal arrangere Norges første poker-NM - mot Kreftforeningens ønske.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE