Nyheter

Ideelle i barnevernet frykter å bli nedlagt om få år

Kommersielle aktører investerer ikke i barnevern på grunn av omsorg for ungene, mener Kirkens ­Sosialtjeneste.

Generalsekretær i Kirkens Sosialtjeneste, Helmuth M. Liessem, stusser over at regjeringen behandler helse og barnevern ulikt: Ideelle som driver innen rus og psykisk helse får delta i skjermede anbud med løpende eller mangeårige kontrakter, mens barnevern blir mer konkurranseutsatt. Årsaken er at kontraktene er kortere og utløper på et tidspunkt der anbudsrundene med stor sannsynlighet må være åpne i henhold til EU-direktivet.

– Regjeringen fører en annen politikk på barnevernsfeltet. Og det er nettopp der de kommersielle aktørene er størst. Det synes jeg er en interessant manøver fra regjeringen, påpeker Liessem.

LES OGSÅ: Ap vil samle opposisjonen for å unngå børs-barnevern

Urolig for fremtiden. Hvordan vurderer du fremtiden for Kirkens Sosialtjeneste?

– Jeg er urolig når det gjelder barnevernsfeltet. Jeg er redd vi må konkurrere med store kommersielle konsern med kapitalsterke, utenlandske eiere. De investerer ikke i barnevern utelukkende av omsorg for norske barn, de ønsker noe tilbake for sine investeringer. Jeg frykter mer profittenkning i barnevernet, sier Liessem.

Frivillighet Norge har gjort en kartlegging blant 52 av medlemsorganisasjonene som driver helse- og velferdstilbud. Cirka halvparten driver institusjoner med brukerplasser. I kartleggingen kommer det frem at 44 ­prosent av de spurte frykter at de må legge ned om fem år. Felles for de er at de konkurrerer med kommersielle aktører. Bare 12 prosent av organisasjonene som ikke konkurrerer med kommersielle aktører frykter nedleggelse om fem år.

– Kartleggingen vår viser at et stort antall ideelle aktører frykter for fremtiden. Denne frykten må regjeringen ta på alvor, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

LES OGSÅ: De rødgrønne og KrF kjemper sammen mot «børs-barnevern»

– Ingenting imot kommersielle. Kartleggingen viser at de ideelle virksomhetene oppgir store pensjonsutgifter som en av grunnene til at de frykter for fremtiden. Flere organisasjoner har ytelsesbaserte ordninger for sine ansatte, og utgiftene til pensjon må tas med i budsjettene når de ideelle utformer sitt tilbud i en anbudskonkurranse. Dette gjelder også Kirkens ­Sosialtjeneste.

LES OGSÅ: – Børs-barnevern – en krigserklæring

– Det gjør at vi stiller litt svakere i anbudskonkurransene, sier generalsekretær Liessem, som likevel understreker at han ikke har noe imot kommersielle aktører.

– Mange av dem jobber like verdibasert som mange ideelle. Det er sidesynet mot profitt jeg ikke liker, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter