Nyheter

I dag åpner 17 nye privatskoler

– På offentlig skole har jeg ikke fått så god oppfølging, sier Anders Engløkken Mainitz. Han begynner på Misjonssambandets skole i ­Fredrikstad.

I dag starter skolen opp etter en lang sommerferie. Stadig flere norske elever begynner skoleåret på privatskoler. To av dem er Johanne Foss og Anders Engløkken Mainitz. De begynner på Hans Nielsen Hauge videregående skole i Fredrikstad, en nyoppstartet kristen privatskole eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– På offentlig skole har jeg ikke fått så god oppfølging. Lærerne var veldig mye borte, og brydde seg ikke så mye. De gjør jobben sin, men ikke noe ekstra, sier Engløkken Mainitz.

For ham var dette hovedgrunnen til å velge privat framfor offentlig skole da han skulle velge videregående. Venninnen har allerede god erfaring.

– Jeg har gått på privatskole det siste året på ungdomsskolen, og var veldig fornøyd. Så da håper jeg det blir bra her også, sier Foss.

LES OGSÅ: Støre kritiserer kronprinsparets skolevalg

Stor økning. Hans Nielsen Hauge videregående skole er ikke alene som ny privatskole i høst. Hele 17 nye privatskoler åpner dørene for første gang i dag - fra Lindesnes i sør til Harstad i nord. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antallet privatskoler har økt med 40 prosent i løpet av de siste ti årene. Halvparten av alle nye skoler i Norge er nå private. Så langt i år har 26 nye privatskoler fått godkjenning. Av disse er ni religiøse, 13 er bygget på alternativ pedagogikk og fire toppidrettsgymnas. I tillegg til denne godkjenningen, trenger skolene en driftsgodkjenning før de kan starte opp.

LES OGSÅ: Venstre støtter regjeringen – flere får starte privatskoler

Rett til å velge. Rektor ved Hans Nielsen Hauge Videregående skole, Hanne Tulluan, forteller at de i år starter opp med i underkant av 20 elever, alle på første trinn. Skolen er godkjent for 160 elever og rektoren ser ikke det som et fjernt mål.

– Vi mener foreldre og elever skal ha en rett til å velge. Her i Fredrikstad er det ikke så mange videregående skoler. Vi kan være litt annerledes enn den offentlige skolen, sier Tulluan, som allerede har søkt om økning av elevmassen til 270 elever.

Elevene på den nye skolen vil blant annet få et eget obligatorisk kristendomsfag i tillegg til RLE.

– Vi ønsker å gi tett oppfølging og skape et godt miljø. Vi skal bruke tid på å skape et godt miljø helt fra begynnelsen. At elevene blir kjent med hverandre, og at de blir kjent med oss, gir en trygghet som vil være en veldig stor fordel i undervisningen, sier Tulluan.

Bedre oppførsel. Elevene Foss og Engløkken Mainitz gleder seg til å begynne på videregående, og har store forventninger til det sosiale miljøet på den nye skolen.

– Jeg valgte ikke denne skolen fordi den er kristen, men jeg tror det kan være positivt for miljøet. Siden det er mer fokus på sånne ting, vil kanskje folk oppføre seg litt mer ordentlig, sier Foss.

Ingen av dem er spesielt bekymret over at vennene skal gå på andre skoler.

– De treffer vi ellers, og kan ha kontakt med på sosiale medier, sier de.

Egenverdi. Nedleggelsen av offentlige skoler kan være én av grunnene til økningen i privatskoler. I 2013 ble 57 skoler nedlagt. Mange av de nye privatskolene startes opp som erstatning for disse, spesielt gjelder dette i små bygder der lokalsamfunnet fortsatt ønsker å ha skolen i nærområdet. I løpet av de siste ti årene har det blitt 430 færre offentlige skoler.

I dag er det 285 privatskoler i Norge. For ti år siden var tallet 192.

– Er det bare positivt at det blir flere privatskoler?

– I Sverige kan man starte en skole for å tjene penger. I Norge starter man skole fordi man har en motivasjon til å drive en skole, og synes det har en egenverdi. Den motivasjonen er viktig, sier Magnus Vøllo, administrasjonskonsulent ved den nye skolen i Fredrikstad.

Forskjellige folk. Vøllo mener også utviklingen viser at det er behov og ønske om flere privatskoler.

– Hvor kommer det behovet fra?

– I Fredrikstad er de videregående skolene veldig store. De største skolene i landet ligger her. Vi kan gi et helt annet tilbud, siden vi er mindre, sier Vøllo.

Rektor Tulluan mener behovet også kan skyldes at folk er forskjellige.

– For noen passer én løsning, for andre passer en annen. Vi ønsker å være med på å skape et større skoletilbud ved at vi er et alternativ, sier hun.

– Vil privatskoler gi elevene god nok forståelse av andre religioner om det stort sett er kristne elever?

Vår skole er åpen for alle. At det er en kristen skole betyr ikke at den blir homogen, og det vil vi heller ikke at den skal være. Vi gir mer kristendomsundervisning, men også undervisning i andre religioner, sier Tulluan.

Hun får støtte av Vøllo.

– Det vil være en mislykket skole om det blir et veldig homogent miljø. Det tror jeg aldri kan bli en god skole, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter