Nyheter

Hundrevis av nordmenn reiser til utlandet for Downs-test

– Uaktuelt å innføre tilbud om tidlig ultralyd i offentlig regi i Norge, sier helseministeren.

Flere hundre gravide kvinner drar hvert år til Sverige og Danmark for å sjekke om fosteret har Downs syndrom. Regjeringen sier det er uaktuelt å gi kvinner rett til å velge slike undersøkelser her hjemme.

En av klinikkene er Ultralydklinikken for Gravide i København. 200-300 norske kvinner drar dit hvert år, skriver VG.

– De kommer fordi de ikke kan få undersøkelsene i Norge. Alle uttrykker frustrasjon over at regjeringen i Norge fratar kvinner en rett man har i Danmark. Det burde være et fritt valg, for sånn skal det være i et demokratisk samfunn, sier overlege og klinikksjef Lillian Skibsted.

LES MER: Avfeid i abortdebatten fordi jeg er funksjonshemmet

– En rettighet. Mama Mia-foretaket i Sverige er Skandinavias største private kvinne- og barneklinikk. Der er man ikke overrasket over pågang av norske kvinner.

– Jeg skulle tro at alle kvinner som ikke får tilbudet de ønsker i eget hjemland, vil søke hjelp i utlandet. Selvfølgelig kommer norske kvinner til oss. Kvinner må kjempe for sine rettigheter, og menn med makt må ikke få styre som de vil, sier klinikkens eier Christina Wahlström.

Seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs hospital, Torbjørn Moe Eggebø, har stor forståelse for de norske kvinnenes valg.

LES OGSÅ: Duket for bio-slagsmål i valgkampen

– Uaktuelt i Norge. – Vi synes det er dumt at det skal være ulike systemer i de skandinaviske landene. Dette burde ha vært et tilbud i Norge også. Det burde være kvinnene selv som skal avgjøre om de vil ha en slik tidlig ultralydundersøkelse eller ikke, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) sier det er uaktuelt å innføre tilbud om tidlig ultralyd i offentlig regi i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter