Nyheter

Hegnar spår ny KrF-allianse

Ap, KrF, MDG og Sp kan bli allierte i kampen mot de blåblå, mener Trygve Hegnar.

Finanstoppen og medieeier Trygve Hegnar har notert seg at stadig flere partier nå snuser på samarbeid med Kristelig Folkeparti (KrF). I sin lederspalte i Finansavisen lørdag skriver han at «den fremtidige alliansen i kampen mot den blåblå regjeringen er Ap, KrF, MDG og Sp».

Han viser til at både Ap og MDG er på frierferd mot KrF: Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen har snudd i sitt syn på KrF, og brukte sin siste tale som AUF-leder til å snakke om hvor mye KrF og Arbeiderpartiets fellesnevnere. Samtidig proklamerer Miljøpartiet de Grønnes leder Rasmus Hansson til Dagsavisen at partiet «er klar for Ap- og KrF-samarbeid».

Nye konstellasjoner. Den nye, potensielle maktalliansen vokser fram i vakuumet etter de rødgrønne, mener Hegnar. Uten flertall for noe større parti, skapes et vell av forsøk på nye koalisjoner.

– Først var det snakk om en koalisjon med Venstre og KrF, som selvfølgelig er helt håpløst. Og når ikke det første frieriet når frem, lager man nye konstellasjoner, forklarer Hegnar.

Nå er det Ap, KrF, MDG og Sp som lanseres som de blåblås nye motstandsallianse, mener Hegnar. Men finanstoppen råder Hareide til ikke å svare på frieriene fra de røde og grønne:

– Når man er et lite parti skal man være forsiktig. Man bør ikke si hva man innerst inne tenker, sier Hegnar.

Han viser til tidligere Venstreleder Lars Sponheims berømte utspill om «Heller Jens enn Jensen». Sponheim siktet til at han heller ville støtte Ap-leder Jens Stoltenberg enn Frp-leder Siv Jensen som statsminister.

– Det var et katastrofalt utspill fra Sponheim. Han ødela nesten partiet med det utspillet, mener finanstoppen.

Samboere flørter ikke. Hegnar mistenker at Knut Arild Hareide ikke er så fornøyd med «den klamme omfavnelsen» fra de andre partiene. Han tror likevel KrF-lederen vil være «smart nok» til ikke å tilnærme seg frieriene.

– Selv om de andre partiene ikke gir seg, får de ikke Hareide i garnet. Hareide er en ærlig og redelig person: Han svarer at det er interessant å være ettertraktet, men at regjeringsavtalen gjelder til 2017. Det er et godt svar.

– Hva tror du KrF kan komme til å velge etter 2017?

– Det er helt umulig å si. Men det er ikke umulig at KrF går til Ap for å danne en styringsdyktig regjering. Selv om det ikke er sannsynlig, er det ikke umulig.

– Hvor kommer Miljøpartiet de Grønne inn i denne alliansen?

– MDG kan gå hvor som helst, bare de får makt. De er et maktparti, som velger dem som gir dem mest makt.

– Mens KrF er mer prinsippfaste i partnervalg?

– Ja, Hareide har litt mer erfaring og er litt mer forsiktig enn Rasmus Hansson. I tillegg må han jo også si at «jeg er gift». Eller i det minste at han har et samboerforhold ved regjeringen. Det opplever jeg at han står ved på en ryddig og ordentlig måte

Frykter for velgerskaren. Han legger til at KrF er et lyseblått parti, og at tanken på KrFs kjernevelgere på Vestlandet og i Hordaland nok demper partiets lefling med Ap-samarbeid.

– Jeg tror Hareide vil kvie seg veldig for å flørte med Ap slik Sponheim i sin tid gjorde som Venstreleder. KrFs kjernevelgere er eldre og konservative, og en for utstrakt hånd til de røde partiene vil ramme KrFs store velgerskare.

– Samtidig er mange av dem også verdiorienterte og sosialt engasjerte, og opplever at KrF ikke foreløpig ikke har fått nok gjennomslag i det blåblå budsjettet?

– Statsbudsjettet er de enda ikke ferdig med. KrF får nok sin seier der og. Ta den litt komiske differensen fra norsk bistand på 1 prosent av BNP. I forslaget til budsjettet er den på 0,98. Jeg kan vedde hva som helst, i hvilket som helst veddemål, på at det tallet vil bli utlignet i budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter