Nyheter

Hatkrim-patrulje skal spane på nett

Justisdepartementet lover at det skal bli enklere å anmelde hatkriminalitet.

Oslo-politiet oppretter nå en egen gruppe som skal etterforske hatkriminalitet. Samtidig etablerer politiet en nasjonal gruppe som skal styrke politiets forebyggende arbeid på nett.

– Gruppen skal åpent være til stede på nettsteder som kan bidra til å fremme radikalisering og voldelig ekstremisme, og delta aktivt i diskusjoner, forteller statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) i Justisdepartementet i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: 55 anmeldte hatkrim i fjor

Nettarbeidet skal også gi en annen viktig gevinst, sier ­Røsjorde:

– Den skal bidra til å ­heve kompetansen i politiet for øvrig når det gjelder å forebygge radikalisering på internett. Kripos har allerede etablerte tipstjenester på internett. Disse skal videreutvikles for å bli et bedre virkemiddel også mot radikalisering og ekstremisme.

Få på kurs

Riksadvokaten har sagt det flere ganger: Hatkriminalitet skal prioriteres. Men bare 7 av 27 politidistrikt har kjørt pålagt hatkrimkurs, fortalte Vårt Land sist uke.

LES OGSÅ: Politiet dropper hatkrimkursing

– Myndighetene har vist mang
lende vilje til å ta hatkriminalitet på alvor, sa likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

For høye mørketall

– Vi opplever at mange politimestre ikke prioriterer hatkriminalitet da tallene på anmeldelser er lave, fortalte juridisk rådgiver Oddvar T. Faltin i LLH, som er ansvarlig for hatkrimkurset politidistriktene skal gjennomføre.

Nå rykker politisk ledelse i det Frp-ledede Justisdepatementet ut og lover bedring. Fordi ­regjeringen har satt hatkrim høyt på dagsorden i to handlingsplaner – mot radikalisering og voldelig ekstremisme og for forebygging av kriminalitet – skal det bli enklere å politianmelde hatkriminalitet, sier statssekretær Røsjorde.

– Det er grunn til å tro at mørketallene for hatkriminalitet er store, og at statistikken per i dag kun viser toppen av et isfjell.

Han trekker fram flere tiltak for å få ned mørketallene, noe som fordrer at personer som opplever hatkrim faktisk går til politiet og anmelder i den tro at politiet tar fatt i sakene.

LES OGSÅ: Derfor har Sverige høyere hatkrim-tall

Departementet og Politidirektoratet ønsker å forbedre dagens system for registrering og rapportering av hatkriminalitet.

Departementet ønsker et mer detaljert system hvor flere typer motiver fremkommer enn i dagens registrering.

Departementet ønsker mer kunnskap om hvilke grupper som er utsatt for hatkrim for bedre å settes i stand til å bekjempe kriminalitet motivert av hat og fordommer.

Det skal regelmessig utarbeides statistikk som viser utviklingen på området.

Inn i skolen

Røsjorde sier at regjeringen er opptatt av å forebygge diskriminering, trakassering og hatefulle ytringer på internett «ved at det legges til rette­ for sosiale møteplasser og informasjonsarbeid som skal støtte ungdom og grupper i samfunnet som i større grad enn andre utsettes for trakassering og diskriminering på internett».

Et konkret forebyggende prosjekt blir iverksatt av Wergelandsenteret.

– Det har som målsetting å forebygge hatretorikk samt diskriminerende og udemokratiske holdninger på nett. Prosjektet vil blant annet oversette og tilpasse undervisningspakken som Europarådet har ­laget for skoler, og bruke denne som utgangspunkt for opplæringskurs for lærere og andre i skolen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter