Nyheter

Grasrot-sjekker dialogarbeidet

Nå vil Kulturdepartementet vite om statlige dialogpenger når «grasrota».

Norge har tre paraplyer som får økonomisk støtte over statsbudsjettet til å drive dialogarbeid: Norges Kristne Råd (NKR), Islamsk Råd Norge (IRN) og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Nå vil Kulturdepartementet finne ut om arbeidet deres tjener hensikten med statsstøtten.

KIFO – institutt for kirke-. religions-, og livssynsforskning er hyret til å dokumentere hvordan støtteordningene fungerer. Blant spørsmålene som Kifo er bedt om å avklare, er hvorvidt dialogen når ut til vanlige medlemmer i tros- og livssynssamfunnene, og hvilken faktisk virkning denne dialogen har på samfunnet.

LES OGSÅ: Dialogen stansett etter dialogtur

Dialogmillioner

Kulturdepartementet har hatt ansvar for tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke siden 2002. Utgangspunktet for at STL, NKR og IRN har fått statsstøtte, er at Departementet har et uttalt mål om å føre en «aktivt støttende» politikk på tros- og livssynsfeltet, og å fremme dialog og samarbeid mellom tros- og livssynssamfunn nasjonalt og lokalt. I 2015 har derfor STL fått 2.460.000 kroner, Islamsk råd 816.000 kroner og Norges Kristne Råd 2.843.000 kroner.

Men departementet ønsker forskning på hvorvidt pengene faktisk bidrar til å nå dialogmålet.

«En utfordring ved tros- og livssynsdialogen er at det kan være kunnskapskrevende å delta. Det kan derfor stilles spørsmål ved om dialogen først og fremst skjer på ledernivå og ikke involverer medlemmene i samfunnene,» skriver departementet i bestillingen til Kifo.

Departementet viser også til Stålsett-utvalgets utredning Det livssynsåpne samfunn fra 2013. Her pekes det på at dialog er viktig i et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn, og det foreslås at støtten til tros- og livssynsdialogen økes. Det foreslås videre at en forutsetning for en styrking av dialogarbeidet, bør være at de mindre mektige stemmene inkluderes i dialogen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nye støtteregler?

KIFO fikk avtalen ved årsskiftet. Kulturdepartementet bruker 500.000 kr på prosjektet. KIFO skal blant annet intervjue involverte parter i dialogarbeidet, og observere under dialogmøter.

KIFOs forskningsleder Ånund Brottveit kaller det norske dialogarbeidet unikt, på den måten at Norge har utviklet egne organisasjoner både sentralt og lokalt for tros- og livssynsdialog. Brottveit arbeider på prosjektet sammen med Nina Hoel og Ann Kristin Gresaker.

– Vi er opptatt av hvor godt støtteordningene treffer de som faktisk driver med dialog. Det finnes jo noen kriterier for å motta støtte over statsbudsjettet, og vi vil se litt på de aktørene som kanskje faller utenfor, og vurdere om noe kunne vært gjort med kriteriene. Men vi har akkurat så vidt startet på arbeidet, og det er for tidlig å forskuttere funn, sier Brottveit.

Han mener prosjektet er viktig i lys av at dialogarbeidet har økt i takt med oppmerksomheten om religion i konflikter de siste årene.

– Prosjektet ble mer aktuelt enn vi kunne ane, når vi tenker på det som har skjedd i Paris og København etter nyttår.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter